logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa 1.5 TD - silnik nie odpala, dym z tłumika, co sprawdzić?

zbysioo25 07 Lis 2013 16:58 3162 8
REKLAMA
  • #1 12925832
    zbysioo25
    Poziom 9  
    witam
    opel corsa 1.5 TD nie chce odpalic sprawdzilem doplyw paliwa i wszyskto jest ok ale nie odpala. z tłumika sie dyni zachowuje sie jak by chciala odpalic ale nie chce moze wie ktos co moze byc.
  • REKLAMA
  • #2 12925856
    michal200848
    Poziom 23  
    Ocena: 281
    Pompa do ustawienia.
  • #3 12925869
    zbysioo25
    Poziom 9  
    ale tak nagle sie stalo sie odpalała a tu od razu nie odpala

Dodano po 2 [minuty]:

a ten zaworek co jest na pompie ma jakis wpływ na to.
  • REKLAMA
  • #4 12926079
    michal200848
    Poziom 23  
    Ocena: 281
    Ma wpływ,zamyka i odmyka dopływ paliwa.
  • #5 12926201
    kmitki
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    Sprawdź rozrząd może pasek przeskoczył.
  • REKLAMA
  • #6 12929038
    zbysioo25
    Poziom 9  
    rorzad sprawdzialem i jest dobry bo do razu mi to przyszlo do głowy a później sprawdzilem czy ropa do chodzi ale tez jest dobrze. ale wyciągnąłem ten zaworek i sprawdziłem go pod akumulatorem czy działa.
  • REKLAMA
  • #7 12932771
    zbysioo25
    Poziom 9  
    dzisiaj wymieniłem zaworek na pompie i za paliła ale po chodziła troszke i pózniej juz nie zapaliła. moze ktos ma jakies pomysły. z góry dzienkuje.
  • #8 12942193
    swistaczek1195
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    może rozruch do wymiany mialem corse 1.5 Td i słabo krecil a disel potrzebuje duże dawki że by zakręcił wałem rozbierz rozruch skoro pali na pych to sprawdz ten rozrucznik :D
  • #9 13217376
    gorzalinek
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ten diesel jak slabo pali to trzeba sprawdzic
    Kompresja okolo 23 do 30 bar
    Koncowki wtryskiwaczy musza ladnie rozpylac cisnienie okolo 150- 160 bar i musza byc ustawione na znakach poniewaz one pyla pod katem 45 stopni przez to ze sa wprowadzone z boku komory spalania
    Kat wyprzedzenia wtrysku
    Rozrzad czy nie jest juz pasek leciwy i wyciagniety
    Swiece zarowe czy grzeja w calosci
    Przekaznik jaki prad podaje na swiece powino byc okolo 11 v do 12
    Luzy zaworowe te silniki maja tendencje do zmniejszania sie luzow i podpierania krzywek przez to jest slaba kompresja
    Na zime wazne wymienic filtr paliwa

Dodano po 3 [minuty]:

Tez warto sprawdzic na wykreconych wtryskach czy pompa daj odpowiednie cisnienie i daje rade przepxhnac paliwo lub najlepiej sprawdzix ja na stole probierczym

Dodano po 3 [minuty]:

Jezeli pali na pych zaczac od rozrusznika i akumlatora diesel ootrzebuje silnego obrotu by zapalic

Podsumowanie tematu

✨ Opel Corsa 1.5 TD nie odpala, mimo sprawdzenia dopływu paliwa. Użytkownik zauważył dym z tłumika, co sugeruje problemy z uruchomieniem silnika. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie pompy paliwa, rozrządu, kompresji, wtryskiwaczy oraz świec żarowych. Użytkownik wymienił zaworek na pompie, co początkowo pomogło, ale problem powrócił. Zwrócono uwagę na możliwość wymiany rozrusznika, który może nie zapewniać wystarczającej mocy do uruchomienia silnika diesla.
REKLAMA