logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS nie widzi bootowalnej płyty instalacyjnej Windows - co robić?

seq12 08 Lis 2013 15:50 7185 16
REKLAMA
  • #1 12928997
    seq12
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem chce sobie sformatować komputer, lecz nie mogę ponieważ przyczyną prawdopodobnie tego jest to że Bios nie widzi płyty instalacyjnej i jej nie czyta.
    Płyta jest bootowalna, ale nie chodzi tylko o tą gdyż probówałem 2 inne windowsy, i jest to samo bios nie widzi płyty, więc odpada że to wina płyty bo tak jak napisałem innych też nie czyta. Z Systemu windowsa płytę czyta jak najbardziej dobrze. W biosie ustawiłem 1 st Boot na dysk Cd/Dvd i próbowałem również na Sata, Hard Disk i probówałem chyba wszystkich możliwych kombinacji lecz bez skutku. Próbowałem również wiele innych sposobów jakie znalazłem na różnych forach w internecie, ale nadal to nie pomaga. Dodam że raczej napęd jest dobry, gdyż z poziomu startu systemu windows płytę czyta jak wspomniałem wyżej jeszcze 3,4 miesiące temu nie miałem z tym problemu wrzuciłem płytkę do napędu i nie było problemu, teraz nagle jest.
  • REKLAMA
  • #2 12929056
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Jednak bym zaczął od sprawdzenia innego napędu (nim oskarżę BIOS o niecne uczynki).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 12929101
    seq12
    Poziom 9  
    napęd jest w całkowicie sprawny.
    a innego napedu nie mam..
  • #4 12929750
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 236
    Aby mieć pewność, że coś Ci nie umyka, odłącz dysk twardy - taśmę jego - pozostawiając sam napęd optyczny w komputerze.
  • #5 12929767
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Można wiedzieć jakie jest pochodzenie tej płyty?
    Sprawdzona w innym komputerze?
    Jestem przekonany, ze jest źle "wypalona" i nie jest bootowalna.
  • REKLAMA
  • #6 12929775
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    seq12 napisał:
    ustawiłem 1 st Boot na dysk Cd/Dvd i próbowałem również na Sata, Hard Disk i probówałem chyba wszystkich możliwych kombinacji lecz bez skutku. Próbowałem

To jak ma działać jak first boot device na Hard Disk ustawiałeś? Z takim ustawieniem nawet bym nie sprawdzał czy zbootuje płytę. Ustaw w biosie tak jak być powinno i zmień na próbę napęd, sprawdź samą płytę także.
  • REKLAMA
  • #7 12929828
    seq12
    Poziom 9  
    kolego, czytaj ze zrozumieniem napisałem że próbowałem wszystkich możliwych opcji ;)
  • REKLAMA
  • #8 12929877
    szast
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    jakiej firmy jest napęd ? Czy płyta była wypalana na tym napędzie ?
  • #9 12929879
    mati211p
    Może tylko źle się wyraziłem. Miałem na myśli że nie ma sensu sprawdzać czy płyta ruszy po ustawieniu first boot device na HDD ;)
    Płyta w ogóle słychać że rusza w napędzie gdy jest first boot device na CD/DVD ustawione?
  • #10 12929906
    szast
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    Miałem bardzo podobny problem z napędem SAMSUNGA , normalnie wszystko czytał ale gdy przyszło do instalacji Windowsa to kicha. Dopiero gdy wypaliłem płytę na napędzie SAMSUNGA wszystko ruszyło bez problemu.
  • #11 12931135
    seq12
    Poziom 9  
    Nie była wypalana na tym napedzie.
    marka : HL-DT-ST
  • #13 12931214
    seq12
    Poziom 9  
    windows mam, nie nagrany w obrazie tylko w plikach;)
  • #14 12931290
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Ale masz CD z której chcesz startować to zrób klona tej CD. Na CD nie masz obrazu instalacyjnego tylko pliki windowsa ? To nie ma prawa takie CD zabootować. Coś dziwnie piszesz. Z czego chcesz instalować ten windows ? To jest oryginalny nośnik instalacyjny ?
    Zrobiłeś próbę z partedmagic i jaki efekt ?
  • #15 12931403
    elektryk413
    Poziom 10  
    Jeżeli płyta instalacyjna jest dobra i napęd jest dobry to z dużym prawdopodobieństwem można wysnuć wniosek o uszkodzonej płycie głównej.
  • #16 12931419
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Zobaczymy. Bo autor wątku jakoś mętnie pisze. Właściwie nic nie wiadomo. Jaka płyta instalacyjna. Czy z innej płyty (linuksa) startuje. Okazało się ,że nie ma jak zrobić klona CD aby wypalić płytę na tym napędzie bo autor ma pliki windowsa na CD.
    Za dużo niewiadomych aby coś sensownego poradzić.
    seq12 napisał:

A to tuż zagadka co autor ma.
  • #17 12931471
    mati211p
    linuks napisał:
    seq12 napisał:

A to tuż zagadka co autor ma.

Może jakaś kopia niebootowalna tylko.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z BIOS-em, który nie rozpoznaje bootowalnej płyty instalacyjnej Windows, mimo że płyta działa poprawnie w systemie Windows. Próbował różnych ustawień w BIOS-ie, w tym zmiany pierwszego urządzenia rozruchowego na napęd CD/DVD, ale to nie przyniosło rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napędu optycznego, odłączenie dysku twardego, a także weryfikację, czy płyta jest poprawnie wypalona. Pojawiły się również wątpliwości co do oryginalności nośnika instalacyjnego oraz możliwości uszkodzenia płyty głównej, jeśli napęd i płyta są sprawne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA