logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku z błędem CRC i statusem S.M.A.R.T. Bad?

krystian660 22 Lis 2013 22:21 1164 3
REKLAMA
  • #1 12981926
    krystian660
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Mam problem z komputerem w którym przed bootowaniem wyświetla się informacja z analiza SMART dysku. Status dysku to ultra dma mode 5 S.M.A.R.T. Capable and Status Bad
    Da się jakoś uruchomić system aby skopiować pliki? Prawdopodobnie wcześniej wyświetlał się ten komunikat lecz komputer włączał się choć nie wszystko działało. Komputer używali moi rodzice dlatego mi o tym powiedzieli jak już się nie włącza.
    Obecnie włącza się tylko narzędzie Windows 7 do naprawy dysku jednak nie mam kopii, z płyty nie czyta i system jako główną przyczynę błędu podaje "Zły dysk".
    W konsoli przy próbie przejścia na dysk C: pokazuje komunikat błędu CRC.
    Proszę o jakąś pomoc jak odzyskać dane bo dysk i tak jest do wymiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12981951
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Tak dysk do wymiany po zgraniu danych. Kopia posektorowa na sprawny nowy dysk i odzysk z kopii.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2180008.html#10346241
    Nie da się uruchomić systemu - zapewne bad sektory i realokowane sektory, jak podasz SMART to potwierdzę. Nie męcz niepotrzebnie dysku. Próby wskrzeszenia na nim systemu spowodują że możesz utracić bezpowrotnie dane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12982186
    GumaWP
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Tak jak kolega napisał wyżej, Dysk do wymiany, z powodu najprawdopodobniej uszkodzeń mechanicznych, ale bez SMART to niczego się nie dowiemy.

Pozdrawiam :)
  • #4 12986375
    krystian660
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Ku mojemu zaskoczeniu komputer uruchomił się na tyle że zdołałem przez konsolę skopiować najważniejsze pliki więc więcej już nie będę się męczyć i kupię nowy dysk.
    Dziękuje za pomoc.
REKLAMA