logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

V40.23 - Sonda WN oraz jej dopasowanie do miernika

Ledomo 26 Lis 2013 20:24 2316 0
REKLAMA
  • #1 12996029
    Ledomo
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Dzień dobry,
    udało mi się załatwić niedawno sondę WN V40.23, jednak teraz potrzebowałbym dostosować ją do posiadanych mierników, aby nie kupować nowych. Posiadam tanie multimetry DT-9205A oraz MAS830L. Sonda to zwykły dzielnik 1000:1 1000 MΩ : 1 MΩ, i jest dostosowana do miernika V640 o Rwe = 100 MΩ (Rwe moich mierników to 10 i 1 MΩ albo po 10 MΩ, już nie pamiętam w 100%). Jako iż sonda jest zakończona wtykiem BNC a multimetry mają wejścia typu banan, i tak potrzebowałbym zrobić przejściówkę (lub kupić), więc stwierdziłem, że najlepiej będzie zrobić przejściówkę wraz z wtórnikiem napięciowym, dzięki któremu nie będę musiał pilnować Rwe multimetrów ani przeliczać tego, co pokazują multimetry na pomiar rzeczywisty.

Edytuj

R1 = 1 MΩ, jakby ktoś miał wątpliwości.
    W kwestii schematu, zworkami (na schemacie przełączniki) chcę zrobić możliwość przestawienia zasilania symetryczne/niesymetryczne oraz w miarę potrzeby wypuszczenie sygnały z BNC bezpośrednio na złącza bananowe.

Czy czegoś nie pomyliłem/zapomniałem? Czy taki prosty układ wtórnika na OpAmpie pozwoli mi na bezproblemowe pomiary w/w sondą przy multimetrach o Rwe = 10MΩ lub 1 MΩ? Zasilanie symetryczne będzie jakby pomiary były w okolicach potencjału masy i miałyby być problemy.

Oczywiście wtórnik działałby w odpowiednim zakresie ograniczonym przez jego zasilanie, a nie w całym zakresie sondy.

Druga sprawa, to zakończenie sondy. Niestety brakuje mi tutaj końcówki, jakiegoś szpikulca czy coś. Żeby nie kombinować z opisem, załączam zdjęcie końcówki sondy pomiarowej. Czy taką sondą mogę bezpiecznie robić pomiary do 5-10 kV? Skoro sonda jest teoretycznie do 50 kV (wg. napisu na sondzie, bo raczej częściej się spotykałem z 30 kV), to raczej te 5 kV nie przebije uchwytu z powodu innej końcówki pomiarowej?

Tak na prawdę, to potrzebuję zrobić kilka pomiarów w oscyloskopie, w tym -2450 V, jednak bezpieczeństwo przede wszystkim, więc zawsze warto zadać kilka prostych pytań zamiast pchać paluchy w pomiary U >1 kV myśląc, że wie się wszystko :)
  • REKLAMA
REKLAMA