logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć końcówkę mocy i mixer do kolumn i subwoofera?

grupsonprzezp 27 Lis 2013 16:49 1701 8
REKLAMA
  • #1 12998838
    grupsonprzezp
    Poziom 9  
    Witam. Mam pytanie odnośnie nagłośnienia a bardziej podłączenia.
    Mam 2 kolumny w sumie o mocy 180 RMS i do tego Subwoofer o mocy 90 RMS. Wszystko to pod wzmacniaczem który po jakimś czasie się wyłącza gdy słucham powyżej połowy głośnosci. Zazwyczaj 50/80. Mam zamiar kupić końcowkę mocy i mixer aby:
    Kolumny podłączyć do końcówki.
    Subwoofer do mixera, ponieważ jest aktywny.
    A Mixer z końcówką.
    Czy to wszystko da rade podłączyć ? Żeby wychodził jack do kompa o to chodzi.
  • REKLAMA
  • #2 12999149
    ioiok
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Pewnie się da, ale napisz jeszcze jaki mixer i jakie złącza w końcówce i subie.

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

Dobra to już wiem jaki mixer i końcówka napisz jeszcze jaki sub, ale z tego co widzę to będzie to łatwe połączenie.
  • REKLAMA
  • #3 13005024
    ioiok
    Poziom 13  
    A więc tak: do takiego podłączenia potrzebujesz 2 kabelki jak na aukcji alledrogo nr.3705162832 i łączysz nimi gniazda xlr main outputs z tyłu mixera i gniazda jack inputs w końcówce, oraz 1 przejściówkę jak na aukcji 3730459574 którą wpinasz w AUX 2 W MIXERZE (musisz dodatkowo dać na max wszystkie pokrętła aux 2) i jeszcze kabelek jak na 3731701856 który łączysz do tej przejściówki i do in w subwooferze no i do komputera 3736466679 który wpinasz w kanał 5/6 i do komputera. Ale jeśli chcesz tylko mieć jack do kompa i nie potrzeba ci aż tylu wejść xlr to nie musisz kupować aż takiego mixera, wystarczy ci dużo tańszy i mniejszy, jak chcesz to coś polecę.
  • REKLAMA
  • #4 13006196
    szybki100
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    ioiok napisał:
    AUX 2 W MIXERZE (musisz dodatkowo dać na max wszystkie pokrętła aux 2)

Dlaczego kolega sugeruje aby na subwoofer poszła suma?
    Nie wiem jaki kolega ma sprzęt, ale na moje oko bez crossovera się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #5 13007005
    grupsonprzezp
    Poziom 9  
    Więc jaki mikser polecisz ? Tak do 500zł max ? Żeby miał wejścia na min. 2 mikrofony :)
  • #6 13007470
    szybki100
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Mixera Ci nie polecę bo to od ciebie zależy. Niemniej jednak jeśli chcesz szukać używek polecam Ci stajnie Allen&Heath.
  • #7 13009843
    ioiok
    Poziom 13  
    szybki100 napisał:
    ioiok napisał:
    AUX 2 W MIXERZE (musisz dodatkowo dać na max wszystkie pokrętła aux 2)

Dlaczego kolega sugeruje aby na subwoofer poszła suma?
    Nie wiem jaki kolega ma sprzęt, ale na moje oko bez crossovera się nie obejdzie.

Sugeruje żeby na sub poszła suma bo kolega mi pisał na priv jaki ma sub i ma on wbudowany crossover więc dodatkowy jest całkowicie zbędny.
  • #8 13010905
    grupsonprzezp
    Poziom 9  
    A co to jest ten crossover ?
  • #9 13011043
    ioiok
    Poziom 13  
    Crossover to takie zmyślne urządzonko które usuwa z sygnału dźwięki powyżej lub poniżej danej częstotliwości by np. subwoofer nie dostawał wysokich tonów których i tak sprawnie nie odda a tylko basy. Ale ty się nie martw twój sub taki ma już wbudowany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia kolumn i subwoofera do wzmacniacza oraz mixera. Posiada 2 kolumny o mocy 180 RMS i subwoofer o mocy 90 RMS, a wzmacniacz wyłącza się przy głośności powyżej połowy. Użytkownik planuje podłączyć kolumny do końcówki mocy, a subwoofer do mixera, który jest aktywny. W odpowiedziach zasugerowano użycie kabli XLR i jack do połączenia mixera z końcówką oraz subwoofera z mixerem. Wspomniano również o konieczności posiadania crossovera, który może być wbudowany w subwoofer. Użytkownik pyta o polecany mixer do 500 zł z co najmniej dwoma wejściami mikrofonowymi, a jako rekomendację podano markę Allen & Heath.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA