logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączanie wzmacniacza - nie wyłącza się z radiem

korimsqq 27 Lis 2013 19:30 3570 3
REKLAMA
  • #1 12999438
    korimsqq
    Poziom 2  
    Witam, mam problem ze wzmacniaczem - otóż podłączyłem go tak jak pokazywano w innych tematach: + do akumulatora (jest bezpiecznik), uziemienie do karoserii oraz kabel, który był z czinczami do rem we wzmacniaczu do zasilanie anteny w radiu.

Wzmacniacz włącza się razem z radiem (więc chyba wszystko podłączyłem ok) lecz nie wyłącza się. Dodam również, że bez podłączonego zasilania z akumulatora (rozłączony bezpiecznik) również działa wzmacniacz tylko bardzo słabo. Wzmacniacz to voice kraft VL-238 (tak, już wiem, że badziew).

I teraz pytanie: czy da się coś z nim zrobić w środku (nie wiem, nie znam się) tj. dołożyć jakiś element aby sam się wyłączał po wyłączeniu radia czy po prostu gdzieś koło kierownicy zrobić na zasilaniu wyłącznik?
  • REKLAMA
  • #2 12999566
    Miglans_87
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    Patrząc na to:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

To wychodzi, że pierwszy od prawej:
    1. GND - na stałe w karoserię
    2. 12V+ - Zasilanie na stałe do akumulatora
    3. Sterowanie - usuwasz mostek z 12V. I wpinasz tam kabel który daje 12V po przekreceniu kluczyka. Wtedy wzmacniacz się włączy i wyłączy

4.5.6.7 - Głośniki.
  • REKLAMA
  • #3 12999619
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 12999667
    Miglans_87
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    cristal2242 napisał:
    3. Radio powinno mieć wyjście na wzmacniacz. Jeśli podobnie pod stacyjkę to wzmacniacz itak się nie wyłączy po wyłączeniu radia tylko zapłonu. Więc będzie wciąż włączony nie zależnie od radia.

You've got a point

Takie rozwiązanie jest najlepsze.
REKLAMA