logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik z Pralki Frania - Jaki wybrać regulator obrotów silnika

PiLkarz1617 28 Lis 2013 07:59 8796 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 13000995
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4584
    Żaden regulator obrotów nie nadaje się do tego silnika. W tym silniku (indukcyjny) jest odśrodkowy wyłącznik uzwojenia rozruchowego. Zwolnienie obrotów powoduje włączenie uzwojenia rozruchowego, które może pracować bardzo krótko -kilkanaście sekund. Po dłuższej pracy uzw. rozruchowe ulega spaleniu.
  • REKLAMA
  • #3 13001019
    PiLkarz1617
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Aham dzięki za odpowiedź a mam jeszcze jedno pytanko jak rozpoznać silnik komutatorowy od indukcyjnego do pralki ? i jak bym miał silnik komutatorowy to bym mógł zastosować ten regulator obrotów co podałem lub inny to proszę o podanie linku.
  • REKLAMA
  • #4 13001040
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4584
    Silnik komutatorowy to taki jak w wiertarce -ze szczotkami, spotykane też w pralkach automatycznych. Tamten regulator, tak jak pisze jest przeznaczony do wentylatorów łazienkowych lub biurowych.
  • #5 13001084
    PiLkarz1617
    Poziom 9  
    Aha jak nie ma szczotek to znaczy że jest indukcyjny a ze szczotkami komutatorowy tak mam to rozumieć znalazłem inny regulator ten będzie pasował http://multisort.pl/product/Regulator-obrotow-silnikow-komutatorowych,2276.html za wszystkie odpowiedzi panu dziękuję :)

Dodano po 2 [minuty]:

a jeszcze taki znalazłem
    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    [retrofood]
  • REKLAMA
  • #6 13012801
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    Oba regulatory się nie nadają. Pisze w opisach, że do komutatorowych (szczotkowych) silników.
  • #7 13041552
    PiLkarz1617
    Poziom 9  
    No to jak będę miał silnik komutatorowy z pralki to mogę kupić ten regulator tak ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje regulatora obrotów do silnika z pralki Frania, niepewny, czy jest to silnik komutatorowy czy indukcyjny. Odpowiedzi wskazują, że silnik Frania jest indukcyjny, co uniemożliwia zastosowanie standardowych regulatorów obrotów, ponieważ mogą one uszkodzić uzwojenie rozruchowe. Użytkownik dowiaduje się, że silnik komutatorowy można rozpoznać po obecności szczotek, a dla takiego silnika można zastosować regulator obrotów. Wskazano również, że oba regulatory, które znalazł użytkownik, są przeznaczone do silników komutatorowych, a nie indukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA