Witam. Na początku chciałem nieco przybliżyć historie komputera. Wszystko zaczęło się jakiś rok temu, kiedy to komputer zaczął się wyłączać z przegrzania. Postanowiłem go odkurzyć i porządnie wysprzątać, ale nic to nie pomogło. Po krótkim czasie przestał się włączać system. Komputer zaczynał startować i po chwili się wyłączał. Zaniosłem do serwisu i okazało się, że zasilacz (znajduje się na czarnej liście) popalił kondensatory na płycie głównej. W serwisie wymienili mi kondensatory na nowe i zamontowali nowy zasilacz zapewniając, że już ma wszystko działać. Nie minął miesiąc i znów komputer zaczął się wyłączać. Tak to już trwa aż do dziś. Sprawdzałem temperatury programem HWMonitor i pokazuje on w stresie, aż 126 stopni C na procesorze i płycie głównej.
Pasta na procesorze była zmieniana w serwisie, sprawdzałem czy wszystko dobrze jest zamontowane i nie zobaczyłem, żeby coś nie łączyło.
Wczoraj pomyślałem sobie, że sprawdzę czy temperatury rzeczywiście są tak duże. Odpaliłem jakąś grę i dotykałem palcem coolera i płyty głównej. Cooler nie był zimny, ale nie był też gorący... był taki średni (nie wiem, czy miał 20 stopni). Z płytą główną tak samo.
Czytałem wiele tematów na ten temat, ale żaden mi nie pomógł. Do serwisu nie będę go zanosił, bo to strata pieniędzy (nie jestem informatykiem i się nie znam, a w serwisach to wykorzystują i ściemniają, żeby tylko kase mieć).
Załączam screena z HWMonitor.
Pasta na procesorze była zmieniana w serwisie, sprawdzałem czy wszystko dobrze jest zamontowane i nie zobaczyłem, żeby coś nie łączyło.
Wczoraj pomyślałem sobie, że sprawdzę czy temperatury rzeczywiście są tak duże. Odpaliłem jakąś grę i dotykałem palcem coolera i płyty głównej. Cooler nie był zimny, ale nie był też gorący... był taki średni (nie wiem, czy miał 20 stopni). Z płytą główną tak samo.
Czytałem wiele tematów na ten temat, ale żaden mi nie pomógł. Do serwisu nie będę go zanosił, bo to strata pieniędzy (nie jestem informatykiem i się nie znam, a w serwisach to wykorzystują i ściemniają, żeby tylko kase mieć).
Załączam screena z HWMonitor.