logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obniżyć temperatury procesora i płyty głównej po wymianie zasilacza?

rafek8910 30 Lis 2013 14:43 2685 11
REKLAMA
  • #1 13009095
    rafek8910
    Poziom 10  
    Witam. Na początku chciałem nieco przybliżyć historie komputera. Wszystko zaczęło się jakiś rok temu, kiedy to komputer zaczął się wyłączać z przegrzania. Postanowiłem go odkurzyć i porządnie wysprzątać, ale nic to nie pomogło. Po krótkim czasie przestał się włączać system. Komputer zaczynał startować i po chwili się wyłączał. Zaniosłem do serwisu i okazało się, że zasilacz (znajduje się na czarnej liście) popalił kondensatory na płycie głównej. W serwisie wymienili mi kondensatory na nowe i zamontowali nowy zasilacz zapewniając, że już ma wszystko działać. Nie minął miesiąc i znów komputer zaczął się wyłączać. Tak to już trwa aż do dziś. Sprawdzałem temperatury programem HWMonitor i pokazuje on w stresie, aż 126 stopni C na procesorze i płycie głównej.
    Pasta na procesorze była zmieniana w serwisie, sprawdzałem czy wszystko dobrze jest zamontowane i nie zobaczyłem, żeby coś nie łączyło.
    Wczoraj pomyślałem sobie, że sprawdzę czy temperatury rzeczywiście są tak duże. Odpaliłem jakąś grę i dotykałem palcem coolera i płyty głównej. Cooler nie był zimny, ale nie był też gorący... był taki średni (nie wiem, czy miał 20 stopni). Z płytą główną tak samo.
    Czytałem wiele tematów na ten temat, ale żaden mi nie pomógł. Do serwisu nie będę go zanosił, bo to strata pieniędzy (nie jestem informatykiem i się nie znam, a w serwisach to wykorzystują i ściemniają, żeby tylko kase mieć).

Załączam screena z HWMonitor.
    Jak obniżyć temperatury procesora i płyty głównej po wymianie zasilacza?
  • REKLAMA
  • #2 13009148
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    "Do serwisu nie będę go zanosił, bo to strata pieniędzy (nie jestem informatykiem i się nie znam, a w serwisach to wykorzystują i ściemniają, żeby tylko kase mieć)."
    Czyli się nie znasz ale nie ufasz serwisom - normalnie patowa sytuacja...

Po pierwsze zmiana pasty termoprzewodzącej skoro radiator zimny a procesor gorący. Pasta Arctic Silver 5.
    Po drugie podaj pełną specyfikację komputera z uwzględnieniem zasilacza.
    Po trzecie skoro problem powrócił po miesiącu dlaczego nie wróciłeś do serwisu? Powinni dać Ci gwarancję na naprawę.
  • #3 13009165
    Mich43l
    Poziom 20  
    Ocena: 161
    nie znam się dobrze na amd ale w intelach jest tak że jak procesor (cpu) osiągnie temperaturę 85-90 stopni automatycznie się wyłącza/restartuje , a wracając do twojego tematu może płyta nie została naprawiona
    ,powiedz jak długo masz płytkę i ile czasu działał ci dobrze oraz powiedz dokładnie jak to wyglądało z tym zasilaczem na początku...
  • #4 13009219
    1010011010
    Poziom 32  
    Mich43l napisał:
    nie znam się dobrze na amd ale w intelach jest tak że jak procesor (cpu) osiągnie temperaturę 85-90 stopni automatycznie się wyłącza/restartuje , a wracając do twojego tematu może płyta nie została naprawiona
    ,powiedz jak długo masz płytkę i ile czasu działał ci dobrze oraz powiedz dokładnie jak to wyglądało z tym zasilaczem na początku...

AMD ma to do siebie, że jest cieplejszy.
    Z opisu autora tematu można wywnioskować jedno - złe przewodnictwo cieplne między procesorem a radiatorem i tym zająłbym się w pierwszej kolejności. Nie ma co spekulować o innych rzeczach jeśli radiator jest zimny.
    Poza tym napisał, że komputer działał miesiąc po naprawie, to ile płyta ma lat nie ma znaczenia - mam komputer, który działa od 11 lat non stop i nic mu nie jest a nowe komputery potrafią paść po pół roku.
  • REKLAMA
  • #5 13009226
    rafek8910
    Poziom 10  
    Typ procesora DualCore AMD Athlon 64 X2, 2100 MHz (10.5 x 200) 4000+
    Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61SME-S2 v2
    RAM Kingstone DDR2 2x1 Gb
    Karta graficzna NVIDIA GeForce 8500 GT 256 mb
    Zasilacz WhiteEnergy 350W (wiem, że z czarnej listy i mam zamiar wymienić na HuntKey CP400HP 400WAT 120mm)

Do serwisu dzwoniłem, a oni wtedy powiedzieli, że rozwiązanie z wymianą kondensatorów było na krótką metę, chociaż wcześniej zapewniali, że ma działać dobrze. Gwarancji mi nie dali, dlatego też nie chcę znów zanosić do serwisu. Najpierw sam z Waszą pomocą może coś uda mi się zdziałać.

Już na samym początku jak kupiłem komputer były problemy. Był oddawany 2 razy na gwarancję i po zwykłym odkurzeniu oddawany. Na jakieś 2 miesiące to pomagało, a później znów to samo. Po zakończeniu gwarancji sam go już wydmuchiwałem odkurzaczem i pomagało na jakiś czas. Dopiero rok temu zaczęło się psuć całkiem.
  • #6 13009262
    1010011010
    Poziom 32  
    Co to za "serwis" - zacznij pisać w cudzysłowie, co nie daje Ci gwarancji i mówi, że to rozwiązanie na krótką metę? Dodatkowo wciska Ci zasilacz Whitenergy? Ja bym się w życiu nie zgodził na coś takiego.
    Twoja płyta wcale taka droga nie jest, ile dałeś za "naprawę"?
    Czemu chcesz kupić zasilacz HuntKey?
    Masz zamiar zmienić pastę termoprzewodzącą czy będziemy tak sobie na forum pisali co by było gdyby?
    Procesor nie ważne czy jest źle zasilany przez uszkodzoną płytę, czy grzeje się mniej czy bardziej na pewno się grzeje, bo każdy procesor się grzeje. Więc jeśli procesor się grzeje, w testach masz 60* a radiator ma 20* to coś tu nie gra prawda?
  • REKLAMA
  • #7 13009273
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Z Twojego opisu wynika, iż sprawcą zamieszania jest zasilacz, który prawdopodobnie uszkodził płytę główną (wymienianie kondensatory). Dodatkowo nieprawidłowe odprowadzanie ciepła robi swoje. Być może wymiana zespołu chłodzącego załatwi sprawę. Aczkolwiek nie zmienia to faktu iż mobo oraz psu kwalifikują się do wymiany.
  • #8 13009275
    rafek8910
    Poziom 10  
    Pastę wymienię, za chwile zbieram się i idę do sklepu. A co do zasilacza, to jaki polecacie do 150 zł? Nie znam się na tym. Pierwsze wymienię pastę, później pomyślę co z tym zasilaczem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 13009294
    1010011010
    Poziom 32  
    Kupisz nowego Chiefteca to wystarczy, poza tym to nie dział "co kupić :)" zaś chieftec nie nadwyręży Ci tak kieszeni, może być też Corsair, OCZ, CoolerMaster lub Fortron (NOWY). Kasę zostaw na płytę główną, przyda Ci się.
  • #10 13009321
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Do 150zł kupisz Fortona 450W lub jeśli troszkę dołożysz, coś z górnej półki - np. XFX core 450W, Corsair CX500...

Pasta do wymiany, nawet jeśli tylko profilaktycznie - nie zaszkodzi, a pomoże na pewno, aczkolwiek zrobiłbym to wszędzie, gdzie jest to do zrobienia, czyli nie tylko nad CPU, ale także nad Chipset'em oraz jeśli masz radiator na moście południowym - także.

Zbadaj dokładnie płytę głowną - sprawdź, jak wyglądają kondensatory, jeśli możesz - zamieść zdjęcia.

Zmierz napięcia, jakie daje zasilacz podczas startu systemu, oczywiście te najważniejsze czyli +12V, +5V i +3,3V - sprawdzisz zasilacz obecny.

Dodano po 1 [minuty]:

1010011010 napisał:
    Kupisz nowego Chiefteca to wystarczy, poza tym to nie dział "co kupić

Tak - byle nie serię GPA. Lepiej GPS.
  • #11 13009491
    1010011010
    Poziom 32  
    swiercm napisał:
    Zmierz napięcia, jakie daje zasilacz podczas startu systemu, oczywiście te najważniejsze czyli +12V, +5V i +3,3V - sprawdzisz zasilacz obecny.

Oczywiście warto dodać, że ma je zmierzyć miernikiem, wskazania systemowe nic nie dają.
    Tylko nie wiem, czy taki pomiar coś da, jeśli zasilacz ma skoki napięcia to tani miernik może tego nie uchwycić.
  • #12 13009520
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    1010011010 napisał:
    Tylko nie wiem, czy taki pomiar coś da, jeśli zasilacz ma skoki napięcia to tani miernik może tego nie uchwycić

Prawda, prawda, ale przy uszkodzniu poważniejszym płyty, może zmienić sie wskazanie napięć na którejś z linii (podejrzewam na +12V) i zakładam, że zasilacz jest 100% sprawny. To jest jedna z możliwości oceny sprawności płyty głownej i jej kompnentów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik opisuje problemy z przegrzewaniem się procesora i płyty głównej po wymianie zasilacza, który uszkodził kondensatory na płycie. Po naprawie komputer działał przez miesiąc, a następnie znów się wyłączał. Użytkownik monitorował temperatury, które osiągały 126°C. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują wymianę pasty termoprzewodzącej, sprawdzenie przewodnictwa cieplnego między procesorem a radiatorem oraz rozważenie wymiany zasilacza na model lepszej jakości. Użytkownik planuje wymienić pastę i zasilacz, a także sprawdzić kondensatory na płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA