logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza sygnału cyfrowego do sieci wewnętrznej

Osiem88 08 Kwi 2002 00:00 3068 7
  • #1 11720
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Czy ma ktoś może schemat takiego czegoś jak wzmacniacz sygnału cyfrowego.Chciałbym takie coś wykorzystać w sieci wewnętrznej.
  • #2 11734
    Michal2002
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    LAN?
  • #3 11846
    Osiem88
    Poziom 17  
    Tak konkretnie to mam kuzyna który instaluje sieci internetowe na osiedlach i pyta się jak można wzmocnić sygnał jeżeli musi ciągnąć większą ilość kabla,a ja nie siedze w temacie więc nie wiem czy dobrze przedstawiłem jego problem.
  • #4 11854
    Michal2002
    Poziom 24  
    Jakie odleglosci go interesuja ,napisz to podpowiem.
  • #5 11943
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Jeśli chcesz ciągnąć sieci komputerowe na większe odległości niż przewiduje to standard musisz stosować repeatery ( w zależności co stosujesz: skrętka, koncentryk ). W ostateczności w grę może wchodzić światłowód.
  • #6 11957
    Osiem88
    Poziom 17  
    Aby dokładnie wytłumaczyć zastosuje cytat mojego kuzyna: "normalne odległość między Hubami nie może przekraczać 140m, sygnał idzie albo po dwóch, albo po czterech parach przewodu( dwie żyły). A mnie chodzi o to, żeby zwiększyć odległość między nimi, obojętnie w którym miejscu, nie musi być koniecznie na końcu, czy początku kabla, może być w środku. jeśli chodzi o odległłości, to bywa różnie, czasami trzeba przedłurzyś o 50 m, a czasem nawet o 100 - 200. to by musiało być albo regulowane, albo robione specjalnie pod dane miejsce".
  • #7 11967
    MarioB
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Sprawę można rozwiązać na kilka sposobów:
    1. Wersja najtańsza - nie przejmując się tym co podają wszelkie specyfikacje, rzucić dłuższy odcinek kabla. Często sieć chodzi nawet na ponad 2-krotnie dłuższych odcinkach z pełną prędkością - zależy to od zakłóceń wprowadzanych z otoczenia. Jeśli będą problemy wtedy patrz dalej.
    2. Wersja łatana - rzucić od huba dozwolony odcinek kabla, potem wstawić repeater i znowu kabel. Nigdy tego nie testowałem i nie wydaje mi się to sensowne, polecałbym raczej następne pomysły.
    3. Jeśli twój kuzyn i tak musi stosować huby ( switche ) to niech od razu stosuje huby z osobnym uplink-iem.
    Z tego co napisałeś stosuje on skrętkę. Jeśli jednak zastosuje hub z uplkinkiem na koncentryku dozwolona ( i gwarantowana ) odległość między hubami zwiększy mu się do 185m ( cienki ethernet: impedancja 50 om, grubość 1/4" ).
    Drugim ( i najlepszym wegług mnie ) pomysłem może być hub z uplinkiem na światłowodzie. Dla normalnych potrzeb małych sieci lokalnych zaspokoi wszelkie potrzeby.
    Uprzedzając wszelkie wrzaski o cenie tego rozwiązania, piszę od razu, że zarówno światłowody jak i urządzenia dla takich potrzeb mają porównywalne ceny jak dla rozwiązań opartych o np. skrętkę, a zapewniają dużo większą niezawodność.
  • #8 12134
    Michal2002
    Poziom 24  
    koncentryk "gruby" do 500 m - najtaniej
    Pozdra

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wzmacniacza sygnału cyfrowego do sieci wewnętrznej, mającego na celu zwiększenie zasięgu transmisji sygnału w sieciach LAN. Problem polega na przekroczeniu standardowej maksymalnej odległości między hubami (ok. 140 m przy skrętce). Proponowane rozwiązania obejmują stosowanie repeaterów na skrętce lub koncentryku, wykorzystanie hubów z uplinkiem na koncentryku, co pozwala zwiększyć odległość do 185 m, oraz zastosowanie światłowodu, który umożliwia znacznie większe dystanse. Wspomniano również o użyciu grubego koncentryka, który pozwala na transmisję do 500 m. Wskazano, że w praktyce sieć może działać na dłuższych odcinkach niż standardowe limity, jednak zależy to od poziomu zakłóceń. Propozycje obejmują także możliwość umieszczania wzmacniaczy sygnału w dowolnym miejscu kabla, z regulacją wzmocnienia dostosowaną do konkretnej lokalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA