logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pentagram Cerberus 6360 P - Brak połączenia z internetem.

DontCryBaby 05 Gru 2013 17:45 2244 5
REKLAMA
  • #1 13028377
    DontCryBaby
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam internet osiedlowy podłączony bezpośrednio do komputera kablem sieciowym z końcówką RJ-45. Potrzebowałem Wi-Fi dla urządzeń mobilnych, więc zakupiłem router DSL Pentagram Cerberus 6360 P. Problem w tym, że komputer pokazuje komunikat "kabel sieciowy jest podłączony", WiFi w telefonie wykrywa moją sieć, ale przy próbie połączenia ze stroną internetową pokazuje błąd - tak samo jest w przypadku komputera pc ("Access Error: Site or Page Not Found").

Macie jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 13028390
    streetlive
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    a czy konfigurowałeś router ?
  • REKLAMA
  • #3 13029740
    DontCryBaby
    Poziom 9  
    Ustawiłem static ip i tyle ;) Słabo znam się na konfiguracji sieci. W WAN jest ip mojego dostawcy, a na LAN'ie jest ip routera.

Dodam, że (jedyna - cóż, trochę budżetowy router) dioda "state" wciąż miga, choć w konfiguracji routera pisze, że połączenie jest nawiązane.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13030188
    chudy_103
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jeżeli chodzi o osiedlowych dostawców wielu stosuje przypisywanie adresu MAC do odbiorcy. Czyli, jak zakładałeś internet zapisali sobie MAC twojego komputera i na nim możesz mieć internet. Gdy został podpięty router, który ma inny MAC, sieć nie pozwala na połączenie. Jednym słowem musisz zadzwonić do dostawcy internetu i zapytać czy tak robią, a jeżeli tak to żeby podczepili MAC twojego routera do sieci.
  • #6 13033446
    DontCryBaby
    Poziom 9  
    Kolega powyżej miał rację. Zadzwoniłem do nich i przypisali mi MAC routera do sieci. Tylko wystąpił jeszcze jeden błąd, ale to już z ich z strony - nie aktualizowało im adresów także ta kobieta z suportu musiała iść do administratora sieci.

Teraz już wszystko działa jak należy. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
REKLAMA