logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Elements Desktop 1,5TB - brak dostępu do jednej z trzech partycji

elosiemaelosiema 06 Gru 2013 21:39 2208 12
REKLAMA
  • #1 13032687
    elosiemaelosiema
    Poziom 9  
    dobry wieczór,
    nie potrafię uporać się z problemem jaki mnie męczy od kilku dni, do rzeczy.
    dysk zewnętrzny, 1,5TB, jakiś czas temu zobaczyłem, że nie mam dostępu do jednej z partycji... dodam, że na tej partycji ściągam pliki przez uTorent'a.
    błąd jaki mi się wyświetla umieszczam w załączniku..
    dodaję też screen'a DMDE, a znajdź NTFS jest w trakcie, 25kk sektorów przeskanowane już.
    drivereremgenius, mogłem podejrzeć pliki które znajdują się na dysku bez problemu, lecz nie bardzo wiem co mógłbym zrobić, żeby mieć do tej partycji dostęp.

pozdrawiam i czekam na porady.
    Jarosław
    WD Elements Desktop 1,5TB - brak dostępu do jednej z trzech partycji WD Elements Desktop 1,5TB - brak dostępu do jednej z trzech partycji
  • REKLAMA
  • #3 13032831
    elosiemaelosiema
    Poziom 9  
    WD Elements Desktop 1,5TB - brak dostępu do jednej z trzech partycji
    to chyba to
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13032855
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    SMART wygląda OK.
    Czy w DMDE po otwórz wolumin na partycji, było widać pliki?
  • REKLAMA
  • #5 13032897
    elosiemaelosiema
    Poziom 9  
    mogę, WD Elements Desktop 1,5TB - brak dostępu do jednej z trzech partycji WD Elements Desktop 1,5TB - brak dostępu do jednej z trzech partycji
    generalnie zauważyłem, że jak wejdę w ten mój wolumin, który 'nie działa' i widzę:
    wszystkie znalezione
    metadata
    $root

w roocie widzę wszystkie foldery z takimi zielonymi indeksami, wygląda ok
    ale jak zobaczę to w wszystkie znalezione to przy nie których folderach widzę takie dziwne czerwone krzyżyki, w dolnym indeksie folderu.
  • REKLAMA
  • #6 13033415
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Masz ma co skopiować pliki z tej partycji ?
  • #7 13033927
    elosiemaelosiema
    Poziom 9  
    no generalnie to partycja z filmami i serialami, więc nie muszę tego kopiować, jeśli to jedyne rozwiązanie
  • Pomocny post
    #8 13038067
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    A robiłeś na niej CHKDSK/F? Jak nie poradzi, to pewnie trzeba będzie ją sformatować, można tylko przedtem skopiować z niej te pliki, które będzie można - pewnie to potrwa krócej, niż ponowne ściąganie.
  • #9 13038347
    elosiemaelosiema
    Poziom 9  
    to jest to, jak się wchodzi we właściwości danej partycji, narzędzia i sprawdzanie błędów?
    i dalej to tam, wychodzi błąd, że nie można sprawdzić dysku ponieważ windows nie może uzyskać do niego dostępu. :F
    no w sumie mam tam same filmy, bardzo mi na tym nie zależy no ale...jeśli nic innego nie da się zrobić
  • #11 13038487
    elosiemaelosiema
    Poziom 9  
    Robię to jako administrator. To jest dysk zewnętrzny, podpięty pod usb, może dlatego CHKDSK nie uruchamia się przy starcie?

Dodano po 6 [minuty]:

PROBLEM ROZWIĄZANY! TEMAT DO ZAMKNIĘCIA.

Nie miałem prawa do zrobienia chkdsk, bo nie miałem niby do tego prawa.
    ale po uruchomieniu cmd i wpisaniu 'chkdsk d: /f' gdzie d to litera partycji, przeszło bez problemu, po restarcie pc, uzyskałem dostęp do swojej partycji.

mimo wszystko dzięki wszystkim za chęć pomocy!
  • #12 13038577
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    Fakt, WD Elements to jest dysk USB. Niestety mało mam doświadczenia z nimi (dyskami USB) i ich problemami pod Windows. Pod Linux-em (można go wystartować z CD bez instalowania) można partycję dysku odmontować (jeśli system sam ją zamontuje) i puścić "ntfsfix" - on partycję NTFS sprawdzi tylko z grubsza, ale zaznaczy, że jest do gruntownego sprawdzenia - wtedy Windows ją sprawdzi. Jeśli to jest partycja FAT32, to można ją sprawdzić używając "fsck.vfat".
  • #13 13039172
    elosiemaelosiema
    Poziom 9  
    Tak czy inaczej pomogłaś/pomogłeś mi, podsuwając myśl o CHKDSK, chciałem go zrobić, ale nie miałem dostępu przez system, ale wpisując w konsoli już przeszło, gdyby nie to, nie zrobiłbym tego :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dostępem do jednej z partycji na zewnętrznym dysku WD Elements o pojemności 1,5TB. Po przeprowadzeniu skanowania DMDE i analizie SMART, okazało się, że partycja zawiera pliki, ale nie można było uzyskać do niej dostępu. Użytkownik próbował użyć narzędzia CHKDSK, jednak napotkał problemy z uprawnieniami. Ostatecznie, po uruchomieniu wiersza poleceń jako administrator i wykonaniu polecenia 'chkdsk d: /f', problem został rozwiązany, a dostęp do partycji został przywrócony. W dyskusji zasugerowano również użycie systemu Linux do naprawy partycji NTFS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA