logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Versa 5 – jak ustawić użytkownika z dostępem czasowym i autouzbrojeniem po 5 min

figiel432 09 Gru 2013 11:27 1410 5
REKLAMA
  • #1 13041547
    figiel432
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Niedawno uruchomiłem Verse 5, wszystko działa prawidłowo, teraz chciałbym troszkę to wszystko zmodyfikować.

Otóż mam taką potrzebę, aby dodać użytkownika np. z hasłem 1111.
    Użytkownik ten miałby mieć dostęp do 2 pomieszczeń (w sterowniku wejście 1,2) na określony czas (załóżmy 5 min). Po upływie tego czasu miało by nastąpić automatyczne uzbrojenie systemu alarmowego. Oczywiście jeżeli użytkownik by naruszył inne wejście niż 1 i 2 miałby zostać załączony alarm.

Niestety jakoś nie jestem sobie w stanie wyobrazić tego w jaki sposób mam to uruchomić.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13042365
    figiel432
    Poziom 9  
    Akurat mam taką potrzebę i w ten sposób widziało mi się to zrobić :)

Powiedzmy, że 'ogrodnik' musi wejść do kantorka przez korytarz po narzędzia, a ja nie chce, żeby mi chodził po domu, dlatego też rozbrajać by się miały 2 wejścia, pozostałe by miały być uzbrojone. Natomiast auto-uzbrojenie miało by być po to, aby wyeliminować błąd ludzki, czyli to, że nie uzbroi on alarmu.

Czyli jedyne rozsądne rozwiązanie jakie mi pozostaje, to zrobić 2 strefy:
    *Strefa 1 z czujnikami dla 'ogrodnika' i hasłem dla niego
    *Strefa 2 z czujkami dla mnie i hasłem do zbrojenia obu stref?

Odroczenie auto-uzbrojenia wyłączone, więc z tego co rozumiem alarm można tylko rozbroić, bądź uzbroić.

Ew. od biedy by mogło być coś takiego, że wchodzę do domu, wpisuję hasło, które dezaktywuje system np. na 5 min, a następnie go uzbraja, ale to chyba się sprowadza do pierwszego pytania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13042400
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 604
    Witam,

Rozumiem, że ogrodnik pracuje w określonych godzinach. Zrób tak jak piszesz, jedna strefa dla Ciebie, druga dla ogrodnika. Do tego timer włączający codziennie czuwanie w strefie ogrodnika o tej samej godzinie (po zakończeniu pracy ogrodnika).

Pozdrawiam.

PS: Timer może również wyłączać czuwanie w strefie ogrodnika, wtedy nie musi on dostawać hasła i mieć dostępu do manipulatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13043723
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Spróbuj zrobić tak:
    Rozbrojenie Strefy 2-giej
    włącza wyjście (powiedzmy out2)
    wyjście out2 jest ustawione jako (18 wskaźnik czuwania strefy 2-giej ) ustawiasz mu czas działania na jaki chcesz po tym czasie wejście zmieni stan z no na nc(jako tak)
    i wpięte do wejścia centrali w central i ustawiasz to wejście jako Linia nc i ustawiasz ja jako załączenie(14 opcja) czuwania strefy 2-giej

powinno to chodzić tak

pracownik rozbraja strefę 2-ga
    załącza się wyjście out2 (wskaźnik czuwania) (zmienia sie stan z nc na no odlicza czas... zmienia stan ponownie na nc wejście załącza strefę 2-ga w teorii powinno działać w praktyce sprawdź ;) nie mam versy aktualnie
    jedynie co może bedzie trzeba pozmieniać to parametry wyjścia/wejścia

PS. wiem zakombinowałem ;D
  • #6 13055877
    figiel432
    Poziom 9  
    Dzięki, działa wszystko poprawnie, temat zamykam :)
REKLAMA