logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie wieży Sharp CD-E110H do TV bez wejść AUX/cinch – jak to zrobić?

Damian_ghul 24 Mar 2005 11:49 1725 10
REKLAMA
  • #1 1344049
    Damian_ghul
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam problem, chciał bym podłaczyć wieżę sharpa CD-E110H do telewizora ale ta wieza nie ma zadnych wejść ani na czincza ani na microfon i nie wiem jak ją podłączyć. W telewizorze mam euro i chciał bym jakoś sie podłaczyć w wieży i zrobić wejście na czincze myslałem o tym czy moge podłączyć sie do głowicy w wieży ale pomiedzy tv a głowicą jest chyba za duża różnica napięć. Macie jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 1344288
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Można zrobić takie gniazda (np, "chinch"). trzeba przeciąć środkowe kabelki odchodzące od potencjometru siły głosu, wstawić w to miejsce jakiś podwójny przełącznik i kabelkami ekranowanymi wyprowadzić do gniazd (np. chinch).
    Załączniki:
    • Podłączenie wieży Sharp CD-E110H do TV bez wejść AUX/cinch – jak to zrobić? x.GIF (5.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1344343
    Darek0106
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Preskaler napisał:
    Można zrobić takie gniazda (np, "chinch"). trzeba przeciąć środkowe kabelki odchodzące od potencjometru siły głosu, wstawić w to miejsce jakiś podwójny przełącznik i kabelkami ekranowanymi wyprowadzić do gniazd (np. chinch).

Popatrz dobrze na te swoje wypociny...
  • #4 1344399
    Damian_ghul
    Poziom 11  
    a gdzie mniej wiecej te podwójne potencjometry siły głosu sie znajdują
  • REKLAMA
  • #5 1344572
    Darek0106
    Poziom 14  
    Napisz najpierw jak jest zrealizowana regulacja siły głosu w tej wierzy. Czy w sposób "kręcony" na potencjometrach czy przy użyciu dwóch przycisków. Jak ta wierzy się nazywa i czy jest w jednej obudowie czy w panelach.
  • REKLAMA
  • #6 1344633
    Damian_ghul
    Poziom 11  
    JEST W JEDNEJ CZESCI I REGULACJA GŁOSU W SUMIE JEST NA DWA PRZYCISKI
    Załączniki:
    • Podłączenie wieży Sharp CD-E110H do TV bez wejść AUX/cinch – jak to zrobić? SHARP.JPG (45.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1344766
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1045
    Jak na dwa przyciski to nie znajdziesz potencjometru bo go nie ma! A zwykle jest przymocowany do gałki, którą "robi się" ciszej i głośniej.
    Do Darek 0106!
    No masz rację, że się pomyliłem a, że wypociny to fakt. Nie każdy ma takie wyposażenie, że może wspaniałe rysunki robić!
    No ale to jest forum dla myślących i jeśli ktoś będzie chciał to robić to zwróci uwagę na przełącznik.

Dodano po 7 [minuty]:

Sorry!
    Muszę następnego posta napisać bo przecież nie odpowiedziałem na główne pytanie a nie mam przycisku na forum "zmień"! (Coś "szleje" forum!
    Jedynym wyjściem jest zastosowanie odpowiedniego konwertera w kształcie kasety magnetofonowej (do kupienia w sklepach) który wkłada się do magnetofonu a do konwertera dopiero wtyczki z TV.
  • #8 1344795
    Darek0106
    Poziom 14  
    I tu pojawia się problem. To jest do zrobienia ale nie przez przecięcie kabelków.
    Muszę wiedzieć trochę więcej. Jeżeli nie masz schematu to napisz jak nazywają się gniazda z tyłu obudowy (jeżeli są) i podaj zestawienie układów scalonych na płycie głównej w okolicach końcówki mocy.
  • #9 1344804
    Damian_ghul
    Poziom 11  
    czyli musze sobie kupic adapter kasetowy i odciąć z niego malego dzeka a w jego miejsce przylutowac euro i podłaczyc do tv tak?
  • #10 1344822
    Darek0106
    Poziom 14  
    Chcesz pomocy czy się ponabijać?
  • #11 1345898
    Teslacoil
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam. Najlepiej zlokalizuj wyjścia audio z CD i do nich się włącz z chinchami przez rezystorki ok. 10kOm, masa oczywiście do masy wieży. Jak nie "grzebiesz" w sprzęcie to pozostaje faktycznie adapter kasetowy.

pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia wieży Sharp CD-E110H do telewizora, który posiada jedynie wyjście euro, natomiast wieża nie ma standardowych wejść AUX ani cinch. Wieża jest w jednej obudowie, a regulacja głośności odbywa się za pomocą dwóch przycisków, co wyklucza obecność potencjometru. Propozycje rozwiązań obejmują: modyfikację wewnętrznych połączeń poprzez przecięcie przewodów od potencjometru (jeśli byłby obecny) i dodanie gniazd cinch, jednak w tym modelu jest to niemożliwe ze względu na brak potencjometru. Alternatywnie sugerowano użycie adaptera kasetowego (konwertera sygnału), który wkłada się do magnetofonu wieży, a do adaptera podłącza się sygnał z telewizora przez euro-cinch. Inną wskazówką jest zlokalizowanie wyjść audio z odtwarzacza CD w wieży i podłączenie do nich sygnału cinch przez rezystory około 10 kΩ, z zachowaniem wspólnej masy. Wymaga to jednak ingerencji w elektronikę wieży i znajomości układów scalonych oraz schematów. Brak standardowych wejść audio w wieży wymusza stosowanie konwerterów lub modyfikacji sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA