logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sharp CD-C500 - jak zrobić "AUX"?

zwola1518 22 Wrz 2008 13:37 5497 9
REKLAMA
  • #1 5559761
    zwola1518
    Poziom 10  
    Witam wszystkich.
    Posiadam starą wieże Sharpa nawet nie wiem jaki model bo nie pisze :D
    I chciałbym z tej wieży zrobić wzmacniacz np aby można było podpiąć pod nią kompa, tylko że jest problem we wieży jest wejście o nazwie Phono ale jak podłączam pod to kompa to słychać tylko zamulony głos i buczenie. Czy da się w jakikolwiek sposób zrobić z tej wieży wzmacniacz, bo szkoda jej na same radio i CD bo gra bardzo fajnie.
    ----------------------------------------
    Edit:
    Model: SHARP CD-C500
    Foto:
    http://img139.imageshack.us/my.php?image=437545046fu5.jpg
    Wieża wygląda tak samo, ale troszkę inny model.
  • REKLAMA
  • #2 5559802
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Trzeba dokonać małej ingerencji, ale się da. Znajdź miejsce z wyjścia tunera do wzmacniacza. W tym miejscu zastosuj przełącznik, który umieść na tylnej ściance. Jedyne co teraz musisz zrobić to stopień wejściowy na rezystorach dopasowujący wyjście kompa do wejścia wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #3 5559826
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Pewnie się da ale ..
    Wejście Phono ma prawdopodobnie wzmacniacz, musiałbyś znaleźć gdzie wychodzi sygnał z tego wzmacniacz i wpiąć się tam z wejściem. Możesz też poszukać układu odpowiedzialnego za zmianę źródła sygnału i tam pod któreś wejście się podpiąć. Tak czy inaczej trzeba mieć jakieś pojęcie o elektronice żeby to zrobić.
  • #4 5559834
    zwola1518
    Poziom 10  
    Myślałem właśnie o czymś takim, Tylko największym problemem będzie znalezienie tego wejścia do wzmacniacza z tunera. Aha jeszcze jedno.. nie lepiej by było znaleźć wejście z kaset ? Czy może wejście do wzmacniacza jest tylko jedno i zmienia się tryby na panelu wieży?? (tuner,cd,tape,phono) ??
  • #6 5559953
    zwola1518
    Poziom 10  
    Mogę po prostu oderwać głowice z kaset?? i tam wpiąć kabel.. chyba nie co??
    Na razie mam problem ze zlokalizowaniem tego miejsca wejścia. Może podeśle jakieś foty (jak nie dam rady) Szukam w okolicy tranzystorów podpiętych do radiatorów, dobrze? A i jeszcze jedno jak już uda mi się podłączyć kompa to co zrobić? Potencjometr z wieży na full a z kompa od najcichszego? I wziąść to na "słuch" ?
  • REKLAMA
  • #7 5562216
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Nie możesz oderwać głowić i podpiąć tam kabla bo na głowicy jest bardzo mały sygnał i podając tam sygnał z komputera w najlepszym przypadku miałbyś przesterowany dźwięk a w najgorszym uszkodzoną część wieży. Do wyboru wejścia prawdopodobnie użyty jest jakiś układ scalony. Spisz sobie symbole wszystkich scalaków i patrz w Google czym jest każdy z nich.
  • REKLAMA
  • #8 5564227
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 5564347
    Radzio1234
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Dwa najprostsze wyjścia to:

1. Zakup adaptera (kasety) z kabelkiem mini-jack, który można podłączyć do komputera. Na wieży ustawiamy wejście jako: magnetofon, wkładamy kasetę, wciskamy PLAY, a kabelek od kasety podłączamy pod komputer i powinno hulać.

2. Można zrobić układ anty-RIAA do wejścia gramofonowego (PHONO), tak żeby wyprostować korekcję gramofonową i podłączyć spokojnie komputer. Opis mogę podesłać na PW, bo linku do strony autora niestety nie mogę znaleźć :(.

Pozdrawiam :).
  • #10 5564431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz wieży Sharp CD-C500 chce wykorzystać ją jako wzmacniacz do podłączenia komputera, jednak wejście Phono powoduje zniekształcenia dźwięku i buczenie. Wejście Phono jest przeznaczone dla gramofonu i posiada korekcję RIAA, co powoduje nieprawidłowe odtwarzanie sygnału z komputera. Propozycje rozwiązań obejmują: znalezienie sygnału pośredniego między tunerem a wzmacniaczem i wstawienie tam przełącznika oraz stopnia wejściowego dopasowującego impedancję; wykorzystanie wejścia magnetofonowego (tape) jako alternatywy dla sygnału z komputera; zastosowanie konwertera PHONO-AUX, który usuwa korekcję gramofonową i umożliwia podłączenie źródła liniowego; lub zakup adaptera kasetowego z wyjściem mini-jack, który po podłączeniu do wejścia magnetofonowego pozwala na odtwarzanie dźwięku z komputera. Odłączanie głowicy magnetofonu jest odradzane ze względu na niski poziom sygnału i ryzyko uszkodzenia. Wymagana jest podstawowa wiedza elektroniczna do modyfikacji układu, w tym identyfikacja układów scalonych odpowiedzialnych za przełączanie źródeł sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA