logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suszarka Whirlpool AZB8680 - Błąd F04 a następnie F06

damiangwo 10 Gru 2013 20:15 13674 6
REKLAMA
  • #1 13046823
    damiangwo
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Cześć,

suszarka padła:/ Podczas suszenia siadło zasilanie (orkan Ksawery) i po przywróceniu energii za ok 10h suszarka pokazała błąd F04.
    Sprawdziłem czujnik na grzałce (ELTH 279) i brak obwodu więc myślę, że mam przyczynę. Zwarłem jednak na krótko ( za radą serwisu- ten ntc tylko w kpl z grzałką) by sprawdzić czy w ogóle się obudzi a ona wtedy pokazała F06. Po zamontowaniu ponownie walniętego czujnika pokazuje już tylko F06. Macie jakieś sugestie?
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 13047036
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    Na grzałce prócz czujnika NTC są też bezpieczniki. Jeśli zwarłeś czujnik to dobrze że wyświetla F06. Daj zdjęcie. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • REKLAMA
  • #3 13047168
    damiangwo
    Poziom 10  
    Suszarka Whirlpool AZB8680 - Błąd F04 a następnie F06 Suszarka Whirlpool AZB8680 - Błąd F04 a następnie F06
  • #4 13049292
    damiangwo
    Poziom 10  
    Pytanie czemu pojawił się błąd F06 a nie wrócił F04 po załóżeniu ponownie tego czujnika. Czy to oznacza, że na pewno oprócz tego NTC jest coś jeszcze walniętę? Czy też trzeba jakoś zresetować błąd? Zna ktoś możę procedurę resetu?

ps. nie widzę na tej grzałce nic oprócz tych elementów...:/

Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13049619
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3232
    F06 to uszkodzenie NTC grzałki. Najpierw skasuj błąd.
    Wyłącz suszarkę i zamknij drzwi. Po włączeniu w ciągu 10 sekund zrób tak:
    -wybierak na godzinę 6
    -3x przycisk start
    -przesuń wybierak o jedną pozycję na program wietrzenie
    -3x przycisk start.
  • #6 13050004
    damiangwo
    Poziom 10  
    Zrobiłem jak radziłeś i czary mary suszarka ruszyła! Błąd się nie pokazuje :) ale jeśli na NTC nie ma obwodu to rozumiem, że mam się spodziewać powrotu tego błędu?
    Wielkie, wielki dzięki za pomoc!!!
    Może jednak ominie mnie zawózka na serwis i znajdę tego ELTH`ka lub jego odpowiednik:)
  • REKLAMA
  • #7 14940816
    dodgejourney
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Też mam problem z tą suszarką, a mianowicie taki, że pewnego razu po prostu się nie włączyła. Żadna kontrolka nie świeci, nic, po prostu jakby zasilania nie było (oczywiście

Czy to możliwe, że jakiś bezpiecznik w suszarce padł - jak go ewentualnie zlokalizować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z suszarką Whirlpool AZB8680, która po przerwie w zasilaniu (spowodowanej orkanem Ksawery) wyświetliła błąd F04, a następnie F06 po wymianie czujnika NTC. Po konsultacji z serwisem, użytkownik zwarł czujnik, co spowodowało zmianę błędu na F06. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że błąd F06 wskazuje na uszkodzenie NTC grzałki i podali procedurę resetu błędu, która okazała się skuteczna. Użytkownik zadał również pytanie o możliwość wystąpienia błędu ponownie, jeśli czujnik NTC nie ma obwodu. Inny uczestnik podzielił się doświadczeniem z brakiem zasilania w suszarce, sugerując, że może to być spowodowane uszkodzeniem bezpiecznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA