logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie routery 3G z wymienną anteną polecacie do monitoringu na budowie?

Slepek25 12 Gru 2013 23:06 1734 3
  • #1 13054856
    Slepek25
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam,

mam pytanie do instalatorów, którzy mają już za sobą instalacje monitoringu w oparciu o GSM.

Mam bowiem problem, potrzebuje założyć kamerę na budowie, na maszynie, która sterowana jest przez operatora z odległości około 1km. Nie ma kompletnie widoczności optycznej, więc most bezprzewodowy nie wchodzi w grę. Położenie światłowodu oczywiście również nie. Jeżeli chodzi o jakość to powinien wystarczyć analog na wąskim kącie lub kamera ip 720p w zupełności, nawet około 2-3 kl/s.

Nie ma również możliwości podpięcia jakiegokolwiek stałego łącza internetowego.

Myślałem o podpięciu kamery do routera 3G, dołączeniu jakiejś porządnej zewnętrznej anteny na wysokości (sygnał GSM jest bowiem w telefonie taki sobie).

I tutaj pytanie, czy macie może jakieś sprawdzone rozwiązanie odnośnie zestawu ROUTER 3G (z wymienną anteną) + MODEM + operator sieci. Zamówiłem sobie kiedyś na tydzień na wypróbowanie internet mobilny w plusie, ale modem, który mi dali nijak nie był wykrywany przez żaden z 2 routerów, który miałem (TP-Link). Oczywiście potrzebny jest możliwy duży pakiet danych (najlepiej nielimitowany) z racji stałego podglądu w ciągu dnia przez operatora i stały adres IP. Ale głównie chodzi mi tu o zestaw sprzętowy a nie o operatora.

Będę szczerze wdzięczny za wszelką pomoc.
  • Pomocny post
    #2 13055138
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Ja postawiłem kilka podglądów na GSM. I powiem tak. Działa dobrze ale wiekszość operatorów za możliwość przekierowania portów na zewnątrz liczy sobie kasę. Mam kilka lokalizacji z biznesowym Orange ze stałym IP i to działa bezproblemowo, montowałem kilka instalacji na Iplus-ie no i tutaj nie chciało to działać dobrze problemy ze stablilnością mimo ze sygnał był max.
    Co do routerów to używałem modemu Huawey-a i rutera z TP linka i banglało to dobrze.
  • Pomocny post
    #3 13055361
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Slepek25 napisał:
    Jeżeli chodzi o jakość to powinien wystarczyć analog na wąskim kącie lub kamera ip 720p w zupełności, nawet około 2-3 kl/s.

Zajrzyj na http://telekamery.net/ Jest tam obraz on-line z kamer GSM tego typu:
    http://sk4.telekamera.pl/hardware.html
    W przypadku dostępności w danej lokalizacji HSDPA daje się uzyskać do 2 klatek/s obrazu o rozdzielczości 640x480 pikseli. Dla EDGE będzie to 1 klatka na 2-3 sek a dla GPRS jedna klatka na 20-30 sekund.
    Kamery "NOWA_7" i "NOWA_10" mają przetworniki obrazu o rozdzielczości 5MPx. Ze względu na ograniczoną przepustowość GSM w danej chwili wysyłany jest obraz o rozdzielczości VGA. Może on być uzyskany z całej matrycy lub tylko z jej wycinka. W tym drugim przypadku uzyskuje się zoom 4x i 16x bez straty jakości a okienko z obrazem można przesuwać (tzw. elektroniczna obrotnica).
    Wymienione wyżej kamery działają ze standardowymi kartami SIM. Nawet z darmowym Aero2.
  • #4 13055530
    Slepek25
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Dzięki za podsunięcie rozwiązań.

Niemniej jednak rozwiązania te chyba nie sprawdzą się w moim przypadku. O zasięgu HSDPA mogę pomarzyć w tej lokalizacji, a niestabilne działanie lub bardzo słaba rozdzielczość i klatka na 20 sekund to za mało dla operatora tej maszyny. Szkoda się w ogóle w coś takiego bawić.

A jak wygląda sprawa z internetem satelitarnym ? Ktoś testował ?
REKLAMA