logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Ciao II - Kocioł Beretta Ciao II - Gaszeniem palnika

hali1 17 Gru 2013 17:38 3813 3
REKLAMA
  • #1 13071400
    hali1
    Poziom 11  
    Witam

Piec Użytkuje ok 5 lat, od jakiegoś czasu zauważyłem, że palnik nie jest wygaszany podczas zamknięcia wody ciepłej użytkowej, lecz pali sie przez pewien czas, do momentu aż woda zaczyna sie gotować. Wtedy dopiero zostaje odcięty dopływ gazu do palnika. Występuję to nie zawsze lecz coraz częściej.

Sprawdziłem przepływomierz myśląc że w nim jest problem. Przeczyściłem go i podłączyłem ponownie wraz z podłaczonym miernikiem. Działa bezbłednia, miernik pokazuje zwarcie podczas przepływu, gdy zamkne wodę to rozwarcie. Palnik jednak nie gaśnie wciąż sie pali, tak jakby zawór sie przycinał. Jednak jak odłaczę kocioł od 230V to natychmiast gaśnie.

Dziwi mnie, że gdy zagotuje wodę to piec nie przechodzi w tryb awaryjny!

Czy ktoś ma jakieś sugestie co i jak sprawdzić, aby zdiagnozowac uszkodzony element?
  • REKLAMA
  • #2 13072163
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    Witam. Winna może być cewka gazowa, jak i elektronika kotła. Bez serwisu się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • #3 13072352
    -west
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 523
    Problem jest z tych ważnych. Wezwij serwis.
  • #4 13532959
    hali1
    Poziom 11  
    Witam

Dziekuje za wszystkie rady. Okazało sie że jednak winny jest przepływomierz. Rezystancja kontraktonu czasami wskazywała ok 100ohm. Nie było to zwarcie, więc kociał się nie wyłączał. Po zamontowaniu nowego kontraktona problem zniknął.

Dziekuje wszystkim za pomoc.
REKLAMA