logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beretta Ciao II - pstrykanie i załączanie podczas grzania wody

pytlowany1 22 Lis 2021 09:52 675 6
REKLAMA
  • #1 19724218
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Ocena: 90
    Witam
    We wrześniu piec przeszedł przegląd, po sprawdzeniu było wszystko ok.
    Podczas lania ciepłej wody co około minutę słychać takie pstrykanie, przełączanie ciągłe, jakby się coś załączało. Tak to wygląda: załącza się piec, płomień tak jakby wzrasta, słychać takie chlupanie wody w piecu i zaraz przez kilka dobrych sekund to pstrykanie/przełączanie. Występuje to częściej podczas równoczesnego grzania kaloryferami i lejąc wodę w oddalonej kilka metrów łazience.
    Trochę mnie to niepokoi. Proszę o pomoc. Wstawiam również krótki film, myślę że lepiej będzie słychać na słuchawkach.

• REKLAMA
  • #2 19724307
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Czy woda leci wtedy o jednakowej temperaturze czy leci naprzemiennie ciepła i gorąca?
  • REKLAMA
  • #3 19724316
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Mniej więcej jednakowa jak się ustawi na uchwycie baterii.
    Co do tego pstrykania to podałem przykład przy dłuższym użyciu ciepłej wody np. brania prysznica czyli około 10-12 minut lania wody bez przerwy.
  • REKLAMA
  • #4 19725021
    pytlowany1
    Poziom 15  
    PS. częściej się to dzieje, gdy się leje wodę z panelu prysznicowego w łazience oddalonej 3-4m od kotła.
  • #5 19725175
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Te objawy o ile można dobrze zinterpretować z dzwięku to tak: słychać odpalenie palnika (pstrykanie - zapłon z elektrody), słychać wzrost mocy palnika i po pewnym czasie wyłączenie palnika, potem to samo. Wydaje mi się, zaznaczam, wydaje mi się że kocioł nie moduluje na mniejszą moc palnika tylko dochodzi do zbytniego wzrostu temp w wymienniku (różne strzały, pstrykania i inne tuż przed wyłączeniem palnika) Dlatego pytałem o temp wody bo tego typu kotła nie znam, ale możliwe że jest zakamieniony wymiennik płytowy. Ile ma lat kocioł i czy masz twardą bardzo wodę ? Był kiedyś czyszczony?
  • REKLAMA
  • #6 19725268
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Zgadzałoby się trochę, woda jest nie najlepsza (kamień, czasem nawet brązowa leci)
    Mieszkam 3 lata dopiero w tym mieszkaniu a kocioł ma 13 lat. Czy było wymieniane to nie mam takiej wiedzy.
    Znajomy kolega powiedział że wszystko jest ok (czyścił go i przeglądał we wrześniu br), że nie wypalony bo byłem ciekaw w jakim stanie jest to wszystko. Napisałem post bo zacząłem się niepokoić czy za moment tego szlag nie trafi. Oprócz tego wszystko w porządku z kotłem.
    PS. co do temperatury wody to może momentami jest gorętsza ale tego się nie wyczuwa. Dodam, że wskaźnik temperatury wody mi nie działa, ale to chyba tylko dotyczy wody od kaloryferów...
  • #7 19741343
    pytlowany1
    Poziom 15  
    Zauważyłem, że na zimnym kotle to się nie dzieje przy braniu prysznica.
    Sytuacja ma miejsce podczas gdy grzeje się c.o. lub po jego wyłączeniu (gorące kaloryfery).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Beretta Ciao II, który po przeglądzie w wrześniu wydaje dźwięki pstrykania podczas korzystania z ciepłej wody, szczególnie przy jednoczesnym grzaniu kaloryferów. Dźwięki te są związane z odpalenie palnika i wzrostem mocy, co może sugerować problemy z modulacją mocy lub zakamienieniem wymiennika. Użytkownik zauważa, że woda jest twarda i czasami brązowa, a wskaźnik temperatury nie działa. Problem nie występuje, gdy kocioł jest zimny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA