logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać szerokokątny obraz z kamerki internetowej?

TMBurner 18 Gru 2013 17:13 2811 5
  • #1 13074651
    TMBurner
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, chciałbym aby zwykła kamera internetowa służyła jako kamera monitoringu, a więc widziała szerokokątnie. W ramach testu przymocowałem do niej "judasza" z drzwi, i faktycznie dało to pożądany efekt, lecz obraz miał mocne ciemne okrągłe obramowanie po bokach i w rezultacie niewiele było widać. Myślę nad zastosowaniem jakiegoś obiektywu ze starego aparatu, albo soczewki z lornetki, tylko czy pozyskane w ten sposób soczewki nie będą przypadkiem za duże? Może znacie jakiś lepszy sposób na uzyskanie takiego efektu?
    Wiem, że są gotowe kamerki z obiektywem szerokokątnym, ale do tanich to one nie należą.
  • #2 13076035
    galica7
    Poziom 26  
    Ocena: 68
    Rybie oko :D
  • #3 13076539
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Kamerka internetowa ma ogniskową obiektywu kilka mm, najwyżej kilkanaście; obiektyw np. od "Smieny" ma 40mm, od "Czajki" 28mm, od innych aparatów zwykle jeszcze więcej (np. standardowy obiektyw "Zenita" 58mm) - będą działać jak teleobiektywy o dużo mniejszym kącie widzenia i pewnie marnej ostrości. W lornetce soczewki okularu mogą mieć ogniskowe około 25mm, albo więcej, a obiektywu kilkaset mm... no, może jak weźmiesz soczewki z okularu od niewielkiej lornetki 40X, to da obraz porównywalny z obiektywem kamerki, ale może być gorszej jakości. Obiektyw o dużym powiększeniu (np. 40X i więcej) od mikroskopu może mieć odpowiednią ogniskową, ale to trochę za cenny sprzęt, a i tak kąt widzenia miałby niewielki.
  • #4 13076580
    TMBurner
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Czyli muszę się rozejrzeć za obiektywem o bardzo małej ogniskowej. Znajdę w czymś innym niż mikroskop? Mogę zdobyć różne zepsute low-endowe aparaty kompaktowe, jutro sprawdzę czy któryś będzie miał małą ogniskową.
  • #5 13076624
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4255
    Nie ma szans, jeśli chodzi o aparaty na film 35mm, czy 60mm - one _muszą_ mieć obiektywy o większej ogniskowej, tak jak podałem. Może aparat cyfrowy, ale taki z telefonu komórkowego. Poza tym, obiektyw ma jakiś kąt widzenia, do którego widzi ostro, dalej już obraz będzie nieostry, więc i obiektyw z "komórki" nie pomoże - zrobienie obiektywu o dużym kącie widzenia jest bardzo trudne, więc one muszą być drogie. Zeiss robił obiektyw szerokokątny "Flektogon" o ogniskowej 20mm do aparatu na film 35mm i to było duże wyzwanie. Kamera na film DS8 (cokolwiek cenny sprzęt) miała obiektyw 12.5mm z nasadką szerokokątną 1:2 - nie wiem, czy by dał (z nasadką) znacząco szerszy kąt widzenia, niż obiektyw kamerki internetowej.
  • #6 13076763
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    1. Do kamer CCTV sprzedawane są obiektywy w zasadzie o dowolnej ogniskowej. Najmniejsze tzw. mini maja gwint M12x0.5. Ceny zaczynają się od kilku zł. Te najtańsze jednak nie nadają się do kamer o dużych rozdzielczościach.
    2. Do kamer wbudowanych do telefonów GSM można kupić specjalne nasadki zwiększające lub zmniejszające ogniskową oryginalnego obiektywu.
REKLAMA