logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle] Prośba o sprawdzenie schematu i PCB - termometr DS18b20

Efyr 23 Gru 2013 00:37 2436 3
REKLAMA
  • #1 13090362
    Efyr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    To moje pierwsze podejście - pierwszy schemat i pierwsza płytka, więc prosiłbym bardziej obeznanych o sprawdzenie.
    Do pinów "przyciski" jako opcja mogą być podłączone piny do wyświetlania min/max temp oraz jej kasowania. Do pinów "kontras"t podpięty potencjometr 10k

Udało mi się z przesunięciem gniazda na lewo, dołączony kolejny obrazek. Które pcb lepsze?

Prosiłbym o weryfikację poprawności, ponieważ jeszcze tylko jutro w pracy mam dostęp do drukarki laserowej przed przerwą świąteczną. A chciałbym spróbować zrobić płytkę w trakcie wolnego.
    Pozdrawiam.

Załączniki:
    • eagle.rar (148.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13092508
    Mich43l
    Poziom 20  
    Ocena: 162
    jak dla mnie płytka o wiele za duża, można by ograniczyć wymiary no i zrobić kilka przelotek zamiast robić płytkę dwustronną
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13093265
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Witaj.

1. Nie podłączaj do masy pinu 3 w gnieździe ISP, bo nie jest to zgodne ze standardem i możesz wygenerować sobie problem, gdy podłączysz niestandardowy programator: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/isp-co-to-takiego.html

2. Unikaj stosowania tak niepoprawnie zaprojektowanego symbolu gniazda ISP. Skoro już symuluje układ pinów w gnieździe, to niech będą prawidłowo rozstawione.

3. Programator masz ze zworką na pinie zasilania układu programowanego?

4. Co do części zasilającej to zastosuj jakiś regulator LDO z tych powodów: http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/Regulatory-napiecia-wydzielane-cieplo.html
    Jeśli możesz zmniejsz także napięcie źródła zasilania - po co generować straty.

5. Co do PCB to najważniejsza uwaga, która znacznie zmieni Twoją płytkę: Dlaczego nie podłączysz LCD do pinów portu D? :-)

6. Po zmianie wg pkt 5, podłącz DSy do pinu portu C.
  • #4 13094445
    Efyr
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mich43l
    Płytka takiej wielkości ponieważ takiej wielkości jest wyświetlacz (4x20) i akurat taką płytkę dostałem (na razie mam tylko tą jedną). Elementy będą u góry, ścieżki pod spodem, tylko w jednym miejscu będę musiał kabelkiem połączyć.

dondu
    1. Pin 3 odpięty od masy, rzeczywiście był na schemacie podpisany GND i podpinałem według tych opisów
    2. Wydaje mi się, że nawet je dodawałem do bibliotek, bo widziałem na internecie schemat i wydało mi się takie fajne z podpisami :/
    3. Programator muszę odebrać na poczcie, ale kupiłem specjalnie taki z przełącznikami, w tym wyłączenie zasilania:

Właśnie zastanawiałem się jak to jest z zasilaniem, czy płytka ma być podłączona, czy procesor zasilany z programatora - do programowania jeszcze nie doszedłem. Ale z twojej odpowiedzi już wnioskuję jak ma być.
    4. No proszę, wszędzie na schematach widziałem LM, a okazuje się, że są lepsze rozwiązania. Tylko nie mogę znaleźć przytoczonego w tym artykule LF50C. Jest jakiś odpowiednik łatwiej dostępny (na razie zakupy robiłem na allegro). Czy wtedy kondensatory mogą zostać takie same? Wtedy bym mógł użyć zasilacza 5V
    5-6. Jutro postaram się wykonać i zamieścić schemat i płytkę z alternatywnymi podłączeniami. Tyle, że wtedy chyba wyjścia co prawdą będą po stronie wyświetlacza, ale w odwrotnej kolejności i się bardziej będzie plątać (tak mi się wydaje). Ale zrobię, może rzeczywiście będzie mniej zakrętów do poprowadzenia.

Jak łączę do pinów D w takiej samej kolejności jak były przy pinach C:
    PD0 - 4 pin LCD
    PD1 - 6 pin LCD
    PD2 - 11 pin LCD
    PD3 - 12 pin LCD
    PD4 - 14 pin LCD
    PD5 - 13 pin LCD
    To mi rzeźnia wychodzi na płytce ze względu na odwrotną kolejność wyjść procesora do pinów wyświetlacza. Czy można zmieniać kolejność podłączeń?
    Przeszukałem internet i znalazłem masę różnych wariantów podłączeń, ale zazwyczaj były w takiej kolejności.

PS wyczytałem też, że lepiej pin 5 wyświetlacza podpiąć pod procesor, zazwyczaj na schematach był to PC1

Poniżej schemat po tych zmianach, płytki nie zamieszczam, bo na razie mi nie wychodzi.
REKLAMA