logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP LINK WN740N - jak ustawić router, by uniknąć zrywania połączenia?

Marcin78Gdynia 28 Gru 2013 18:33 2613 19
REKLAMA
  • #1 13108616
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, swego czasu prosiłem o poradę w temacie TP-Link WN740N i modem kablowy Multimedia - ARRIS

poprzedni wątek

Zostawiłem temat wi-fi bo już nie miałem pomysłów i siły co dalej z tym fantem zrobić.
    Podłączyłem kabel RJ45 do drugiego komputera, który wcześniej odbierał internet poprzez Wi-Fi i dalej mam problem ze zrywaniem połączenia.

Czy jest coś do ustawienia w tym cholernym routerze TP-Link tak żeby łaskawie dawał normalnie pracować z internetem na obu kompach ? Kolejne resety nic nie pomagają. Jeden komputer działa bez problemu na kablu bezpośrednio wpiętym pod modem kablowy Multimedia, dopiero po wpięciu w połączenie routera zaczynają się schody w postaci ciągłego zrywania połączenia lub nawet jego braku.
  • REKLAMA
  • #2 13108637
    rikardo67
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Multimedia prawdopodobnie blokuje rozdzielanie neta. Niestety nie wszystko można podzielić.
  • #3 13108651
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    Dziwna sprawa bo wcześniej to nie występowało, nawet podczas rozmowy telefonicznej z serwisem Multimedia gość narzekał na to, że mam router jaki mam i że nie jest to wystarczający sprzęt na dzielenie sygnału przez WiFi

nic nie wspominał, że MM wprowadza jakieś ograniczenia na dzielenie sygnału

ktoś cokolwiek więcej na ten temat ?
  • #4 13108666
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Pokaż zakładkę Status z routera.
  • REKLAMA
  • #5 13108713
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    proszę .. w międzyczasie odbyłem rozmowę z infolinią MM i nie wprowadzili żadnych ograniczeń na dzielenie sygnału

TP LINK WN740N - jak ustawić router, by uniknąć zrywania połączenia? TP LINK WN740N - jak ustawić router, by uniknąć zrywania połączenia?
  • REKLAMA
  • #6 13108726
    M-areczek
    Poziom 2  
    Miałem podobny problem z routerem TP link i u mnie przyczyna leżała po stronie zasilania, na skutek spadków napięcia w sieci router resetował się i to tu doszukiwał bym się przyczyny w zrywaniu połączenia.
  • REKLAMA
  • #7 13108742
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Witam, posiadam ten router w połączeniu z Multimediom i nie ma problemów ze zrywaniem połączenia, ten Tp-link ma słabiutki zasięg, ale poza tym działa stabilnie.
  • #8 13108830
    Garwinn
    Poziom 10  
    Witam, mam ten sam problem ze zrywaniem internetu (Multimedia) ale z routerem TL-WR841N. Także mieszkam w Gdyni. Również kilku znajomych narzeka na to samo. Co jakiś czas internet się rozłącza natomiast bezpośrednio po kablu z modemu działa ok. Jeden ze znajomych powiedział że jak wyłączył komunikatory głosowe to problem zniknął. O dziwo działa (do tej pory zerwało raz na ok 10 sekund) ale to nie rozwiązanie :(
  • #9 13108949
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    proszę .. w międzyczasie odbyłem rozmowę z infolinią MM i nie wprowadzili żadnych ograniczeń na dzielenie sygnału

TP LINK WN740N - jak ustawić router, by uniknąć zrywania połączenia? TP LINK WN740N - jak ustawić router, by uniknąć zrywania połączenia?
  • #10 13108981
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Podaj SS z menadżera urządzeń z PC z widoczną wersją sterownika wifi.
  • #11 13109008
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    tylko z którego kompa kolego ? w tej chwili żaden komp nie korzysta z WiFi, oba połączone są kablem z routerem TP-Link
  • #13 13115051
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    hermes co zrobić z tym plikiem z linka ? daemon go nie rusza

tylko co może mieć wspólnego sterownik WiFi z połączeniem kablowym ? :roll:
  • #14 13115112
    hermes-80
    Poziom 43  
    Cytat:
    tylko co może mieć wspólnego sterownik WiFi z połączeniem kablowym ?

Nic nie ma wspólnego. Myślałem, że korzystasz z wifi.
    Cytat:
    hermes co zrobić z tym plikiem z linka ? daemon go nie rusza

Tego nie rozumiem. Podałem ci inne FW, które możesz wrzucić na router, może usprawnić jego działanie.
    Spróbuj podmienić zasilacz o tych samych napięciu (V) ale o większej wydajności prądowej (A)
  • #15 13115389
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    aaa ok, już wszystko jasne, nie zatrybiłem, że ten plik to może być inny firmware do routera :P mam wrażenie, że jak router jest "zimny" i startuje np po nocnej przerwie to działa OK, dopiero po kilku godzinach zaczynają się przeboje
  • #16 13115427
    hermes-80
    Poziom 43  
    Może to wina zasilacza. Uaktualnij OFW do najnowszej wersji jeśli nie masz.
  • #17 13115452
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    Update oryginalnego firmware zrobiłem jak zaczęły się schody z WiFi
    chyba nic nowszego w ciągu miesiąca się nie pojawiło

Pożyczyłem jeszcze switch sieciowy D-Link, może on pomoże potwierdzić ewentualną awarię routera.

Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:

pytanie do znawców czy jest szansa żeby taki switch działał jako router ?
    http://www.dlink.com/pl/pl/support/product/des-1005d-5-port-10-100mbps-desktop-switch
  • Pomocny post
    #18 13115964
    rikardo67
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    No skoro swich to jest to raczej nie szukałbym w nim opcji routera.
  • Pomocny post
    #19 13115973
    hermes-80
    Poziom 43  
    Nie - skoro to switch to nie router.
  • #20 13125709
    Marcin78Gdynia
    Poziom 9  
    Zmieniłem zasilacz na mocniejszy i nic to nie dało niestety :(

Wczoraj cały dzień testowałem bezpośrednie połączenie kablem z modemem Multimedia z pominięciem routera i zrywki także się zdarzały, może trochę rzadziej niż z routerem ale jednak.

Czy jest jakiś program do monitorowania połączenia sieciowego, który pomoże mi udowodnić winę dostawcy internetu ?
    Zainstalowałem sobie coś takiego jak Realtek Ethernet Diagnostic Utility TP LINK WN740N - jak ustawić router, by uniknąć zrywania połączenia?
    i zdarzały się spadki do "0" w miejscu "throughput" , także w pozycji error pokazała się liczba 14

Czy zrywki w połączeniu mogą być zawinione po stronie samego PC ?

Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

wrzucam jeszcze plik z net-log
    Załączniki:
    • net-log.txt (81.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z routerem TP-Link WN740N, który powoduje zrywanie połączenia internetowego, mimo że bezpośrednie połączenie z modemem ARRIS działa stabilnie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne przyczyny, takie jak potencjalne ograniczenia ze strony dostawcy internetu Multimedia, problemy z zasilaniem routera, a także słaby zasięg urządzenia. Użytkownik rozważa aktualizację firmware'u oraz wymianę zasilacza, a także testuje switch D-Link, aby sprawdzić, czy problem leży po stronie routera. Wspomniano również o programach do monitorowania połączenia sieciowego, które mogą pomóc w diagnozowaniu problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA