logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada - spadek prędkości, abonament do 10Mbit.

djmaly17 30 Gru 2013 01:11 1812 7
REKLAMA
  • #1 13114684
    djmaly17
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Witam.

Chciałbym się poradzić tu na forum kolegów, którzy mieli podobne problemy lub osób które wiedzą jak sobie z tym poradzić.
    Zacznę od początku. W styczniu 2013 r. przedłużyłem umowę z orange (neostrada) na abonament do 10Mbit. Po kilku dniach od zawarcia umowy internet zwiększył się z 1Mbit który miałem poprzednio do 7,5Mbit. Wszystko chodziło dobrze i stabilnie bez jakichkolwiek rozłączeń. W czerwcu przed moją miejscowością zniknął 300 metrowy odcinek kabla telefonicznego, po zgłoszeniu takowej usterki TP w przeciągu 2 dni to naprawiło. Od tamtego momentu zrywało połączenie i prędkość nie przekroczyła 2Mbit. Zgłosiłem to na infolinię i poinformowano mnie że technik sie tym zajmie. Po kilku dniach zadzwonił do mnie technik z pytaniem jaka dokładnie mam ta prędkość. Opowiedziałem mu co i jak a on stwierdził że większej nie będzie u mnie na wsi, na to ja do niego mówię że przed kradzieżą kabla było ponad 6 bez problemu to zaczął się ze mną spierać że nie możliwe. Po kilku dniach przyjechał wpiął się swoim routerem i stwierdził że max u mnie i na wsi to 2Mbity. Stwierdziłem że faktycznie tak musi być choć odległość ode mnie do centrali wynosi około 3km. Dwa tygodnie temu sąsiad zmieniał umowę także z orangę na 10Mbit a miał 1 Mbit. Mówiłem mu że maź 2Mbit będzie miał bo już przerabiałem ten temat. Przychodzi do mnie po kilku dniach i mówi że mam w granicy 7Mbit. nie dowierzając poszedłem do niego i sprawdzając potwierdziło się to co mówił. więc teraz nie rozumiem. O co tu chodzi? Dorzucam dwie fotografie z parametrami mojego łącza z dwóch różnych routerów. Prosiłbym o analizę i podpowiedzi co można z tym działać. Neostrada - spadek prędkości, abonament do 10Mbit. Neostrada - spadek prędkości, abonament do 10Mbit.
  • REKLAMA
  • #2 13114704
    ajvens
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Hej wiec tak dla TP informacja ze kolega ma nie jest żadną miarodajną :P

Dowiedz się czy masz umowę w opcji Up to 10 jeśli nie to dzwoń i zgłaszaj zaniżony albo reklamacje żeby obniżli ci abonament jeśli masz tą umowę to jesteś w czarnej d.... :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13115509
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Masz 4dB SNR down - stanowczo za nisko, oprócz małej prędkości powinno także ci zrywać. Przyczyną - ogólnie - jest zwiększony poziom szumu na twoim łączu. Jeśli zrobiło się tak po wymianie odcinka kabla to może być to wynikiem nieprawidłowego lub niestarannego jego montażu. Trzeba uparcie i stanowczo zgłaszać usterkę (najlepiej zrywanie) na infolinię. Z takimi statystykami jak masz teraz, monterzy nie są w stanie udowodnić operatorowi, że łącze jest sprawne. Muszą doprowadzić SNR do minimum 6dB. Normalnie na takiej linii spodziewałbym się synchronizacji 6-7Mbps przy SNR 8-10dB.
  • Pomocny post
    #6 13115781
    ajvens
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    andk1eltd napisał:
    Masz 4dB SNR down - stanowczo za nisko, oprócz małej prędkości powinno także ci zrywać. Przyczyną - ogólnie - jest zwiększony poziom szumu na twoim łączu. Jeśli zrobiło się tak po wymianie odcinka kabla to może być to wynikiem nieprawidłowego lub niestarannego jego montażu. Trzeba uparcie i stanowczo zgłaszać usterkę (najlepiej zrywanie) na infolinię. Z takimi statystykami jak masz teraz, monterzy nie są w stanie udowodnić operatorowi, że łącze jest sprawne. Muszą doprowadzić SNR do minimum 6dB. Normalnie na takiej linii spodziewałbym się synchronizacji 6-7Mbps przy SNR 8-10dB.

Nie koniecznie musi go rwać a jeśli by tak było to by już to od czuł podczas korzystania, ale faktycznie to jest jego jedyna szansa na zgłoszenie bo jak wyjaśniałem już kilka razy umowa w TP up to 10 czy do 10Mb oznacza to że internet może wahać się od 1-10 Mb i to jest (według) operatora prawidłowe, daje się to umowę w miejscach ze słabą infrastrukturą gdzie jest wiadomo że nie będzie żadnych inwestycji.
  • REKLAMA
  • #8 13116069
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Też nie za tęgo z tymi szumami ale przynajmniej są prędkości.
    Nie ma wyjścia, trzeba wymusić u operatora naprawę usterki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłasza problem z prędkością internetu w usłudze Neostrada od Orange, która spadła z 7,5 Mbit do poniżej 2 Mbit po usunięciu usterki związanej z brakiem kabla telefonicznego. Po interwencji technika, użytkownik dowiedział się, że prędkość nie przekroczy 2 Mbit w jego lokalizacji, mimo wcześniejszych lepszych wyników. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że niski poziom SNR (4 dB) może być przyczyną problemów z prędkością i zrywaniem połączenia, a także wskazują na konieczność zgłaszania usterki operatorowi. Użytkownik porównuje swoje parametry z sąsiadem, który ma lepsze wyniki, co może pomóc w dalszych działaniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA