logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neostrada do 10Mb/s pomimo dobrych parametrów prędkość notorycznie spada.

Grubas388 09 Cze 2014 16:10 1449 6
REKLAMA
  • #1 13692374
    Grubas388
    Poziom 19  
    Ocena: 69
    Witam.

Jak w temacie pomimo dobrych parametrów linii prędkość jest notorycznie ucinana i w rezultacie parę dni temu miałem jeszcze synchronizację na poziomie 5029 a wczoraj miałem synchronizację 3097 a dzisiaj już mam tylko 2496 pomimo dobrych parametrów. Podaję screeny z rutera.Neostrada do 10Mb/s pomimo dobrych parametrów prędkość notorycznie spada.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13693350
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Parametry nie są wcale dobre:
    - wysokie tłumienie w dosyle
    - niski SNR margin w kanale zwrotnym

Sprawdź na początek domową instalację telefoniczną.
    Napisz, lub lepiej narysuj, co i jak jest podłączone do niej.
  • REKLAMA
  • #3 13695176
    Grubas388
    Poziom 19  
    Dzisiaj prędkość podniosła się do góry Neostrada do 10Mb/s pomimo dobrych parametrów prędkość notorycznie spada.
    A instalacja wygląda następująco : z ziemi wychodzi kabel wchodzi w mur budynku. w budynku jest puszka w tej puszce kabel jest łączony takim białym kablem i idzie do gniazdka telefonicznego i do tego gniazdka podłączony jest telefon przez mikrofiltr i bezpośrednio ruter od internetu. Dodam że wczoraj było sucho a dzisiaj padał deszcz i prędkość się podniosła .
  • REKLAMA
  • #4 13705951
    Grubas388
    Poziom 19  
    Witam. Dzisiaj był technik z orange i wymienił gniazdko i wyczyscił kable i teraz predkość i parametry wyglądają tak: Neostrada do 10Mb/s pomimo dobrych parametrów prędkość notorycznie spada.
  • REKLAMA
  • #5 13707711
    strykul
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    To, że masz umowę do 10Mbit, nie znaczy nawet, że łącze operatora dysponuje taką przepustowością. Tak było u mnie w domu - Netia(po sieci TP) łaskawie przy przedłużeniu za taką samą kwotę miesięczną podniosła mi prędkość z 6 do 10 Mbit. Notorycznie prędkość maksymalna wynosiła 3-4Mbit, mimo wymiany całego doprowadzenia od słupa do routera. Okazało się, że na mojej "parze" maksymalna osiągalna przepustowość to 6Mbit i to w porywach, chociaż te dziady bez mrugnięcia sprzedały mi "do 10Mbit", choć 6Mbit w ramach przedłużenia umowy było tańsze o 15 zł miesięcznie - -'
  • #6 13707732
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 494
    Grubas388 napisał:
    Witam. Dzisiaj był technik z orange i wymienił gniazdko i wyczyscił kable i teraz predkość i parametry wyglądają tak:

I więcej nie będzie. To jest max dla tych parametrów. Może być tylko mniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu Neostrada, która spada pomimo dobrych parametrów linii. Po wymianie gniazdka przez technika Orange oraz czyszczeniu kabli, prędkość uległa poprawie. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na możliwe przyczyny, takie jak wysokie tłumienie i niski SNR margin, oraz sugerują sprawdzenie domowej instalacji telefonicznej. Zauważono również, że umowa na 10 Mbit/s nie gwarantuje osiągnięcia tej prędkości, co potwierdzają doświadczenia innych użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA