logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programy do projektowania elektroniki i symulacji układów na Linux – jakie polecacie?

Beniamin 27 Mar 2005 03:13 2714 17
REKLAMA
  • #1 1352241
    Beniamin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Zna ktoś jakieś programy, które mogłby wykorzystywac elektronik w srodowisku Linux ?
  • REKLAMA
  • #2 1352468
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Cadsoft Eagle
  • #3 1352746
    erikses
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    zawsze możesz zainstalować wine i próbować odpalać soft z windy.
  • #4 1360547
    Anaakin2004
    Poziom 13  
    Witam.
    A co ci przeszkadza samemu napisac skrypt??
    Lunux to kraina wielkich i nie ograniczonych mozliwosci.
  • REKLAMA
  • #5 1361113
    GrS_84pl
    Poziom 12  
    Jak juz napiszesz to mi wyslij :P
    Tak wogóle to o jakich programach myslisz????
    Projektowanie obwodów?????
    Sypnij tytulami z windy moze razem poszukamy odpowiedników....
  • REKLAMA
  • #7 1361171
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    W dystrybucji Mandrake 9.x był Spice (o ile dobrze pamiętam Spice3), co prawda miał niezbyt dużo bibliotek ale był, w tej samej dystrybucji jest program pod x-sy o nazwie Oregano - to jest edytor schematów (można zintegrować ze spicem).
    Zajrzyj też tu:
    http://www.geda.seul.org

A tak ogólnie to www.google.pl - tam znajdziesz setki, o ile nie tysiące odpowiedzi na twoje pytanie.
  • REKLAMA
  • #9 1362097
    Durangoo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Nie bardzo rozumiem. Czy chodzi Ci o rpgramy sterujące jakimś elektronicznym urządzonkiem? czy raczej pomocne np w obliczaniu oporów itp albo rysowaniu schematów.

Sam szukam jakichs informacji dotyczących zarządzania portami LPT, COM i portem karty sieciowej w PASCALU.
  • #10 1362377
    Beniamin
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Chodzi mi głównie o programy ktore sa pomocne przy projektowaniu płytek, schematów no i też takie które moga sterować jakims portem.
  • #11 1362482
    rocza
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    a pod jaką edycją LINUXA chcesz to robić?osobiście używam RED HAT 9.0
    ze sprawdzonych rzeczy to uzywam WILLEMA i EAGLE ale było troche zabawy z ustawianiem portów,chociaż się opłaciło bo WILLEM chodzi mi stabilnie.cos jeszcze więcej zciągnałem z sieci ale nie zdążyłem sprawdzić.
  • #13 1363433
    fantom
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Poszukaj sobie pakietu gEDA.
  • #14 1365282
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Do projektowania obwodów drukowanych używam eagle 4.03. Dlaczego 4.03 skoro są nowsze? Ano dla tego że działa z nim poprawnie licencja cronouz, a ja niestety ale robie duże płytki (układy pod lampy) i wersja studencka (ok 200zł) a tym bardziej wersja demo mi nie wystarczają ze względu właśnie na ograniczenie wielkości płytki, a na wersję proffesional mnie nie stać :(. Tak - pozostaje tylko piracic, ale sumienie mam czyste bo na własny uzytek :). Nowsze wersje niestety po wgraniu klucza (a próbowałem już z różnymi) zawsze wywala błąd 293 po zapisie pliku i próbie jego odczytu.

Co do programów Open Source to niestety nie znalazłem, żadnego godnego zamiennika :(.

Sterować portami można b. łatwo, tylko wcześniej należy zmienić priorytet w programie (funkcja ioperm() w C ). Program taki niestety musi być uruchomiony z prawami root-a.
  • #15 1365631
    LordBlick
    Ocena: 69
    krzkomar napisał:
    Do projektowania obwodów drukowanych używam eagle 4.03. Dlaczego 4.03 skoro są nowsze? Ano dla tego że działa z nim poprawnie licencja cronouz, a ja niestety ale robie duże płytki (układy pod lampy) i wersja studencka (ok 200zł) a tym bardziej wersja demo mi nie wystarczają ze względu właśnie na ograniczenie wielkości płytki, a na wersję proffesional mnie nie stać :(. Tak - pozostaje tylko piracic, ale sumienie mam czyste bo na własny uzytek :). Nowsze wersje niestety po wgraniu klucza (a próbowałem już z różnymi) zawsze wywala błąd 293 po zapisie pliku i próbie jego odczytu.
    Oby tak dalej, jak już będzie ciebie stać na legalną wersję, to sobie to wszystko, co do tej pory nagromadziłeś, wiesz gdzie możesz wsadzić ? Do... butów - bedziesz wyższy... ;)

krzkomar napisał:
    Co do programów Open Source to niestety nie znalazłem, żadnego godnego zamiennika :(..
    Słabo szukałeś... ;) A co myślisz o KiCAD (link wyżej) ?

krzkomar napisał:
    Sterować portami można b. łatwo, tylko wcześniej należy zmienić priorytet w programie (funkcja ioperm() w C ). Program taki niestety musi być uruchomiony z prawami root-a
    Akurat... Słyszał o uprawnieniach grup w systemach UNIX ? Niech np. grupą-właścicielem pliku urządzenia /dev/ttyS0 będzie grupa "serial" i niech ma prawa do zapisu i odczytu, a resztę sobie dośpiewaj... ;)
    Pozdrawiam, Light-I
  • #16 1367525
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Light_I napisał:
    Oby tak dalej, jak już będzie ciebie stać na legalną wersję, to sobie to wszystko, co do tej pory nagromadziłeś, wiesz gdzie możesz wsadzić ? Do... butów - bedziesz wyższy... ;)
    Widzisz problem jest w tym, że legalna wersja jest zbyt wygórowana cenowo, a wersja legalna za pieniądze (wersja studencka) które można dać jest zbyt okrojona (rozumiem ograniczenia ilości warstw itp, ale z wielkością płytki 'lekko' przegieli).

Co się tyczy projektów tworzonych w wesji nielegalnej - jak do tej uzywam starej wersji i do moich NIEKOMERCYJNYCH i tworzonych dla ZABAWY projektów mi w zupełności wystarcza.

krzkomar napisał:
    Co do programów Open Source to niestety nie znalazłem, żadnego godnego zamiennika :(..
    Słabo szukałeś... ;) A co myślisz o KiCAD (link wyżej) ?
    Szukałem już jakiś czas temu, zapewne KiCAD-a jeszcze nie istniał - z programów jakie testowalem to gedit i pcb, ale oba te programy sie nie bardzo sprawdziły. Co się tyczy KiCAD to dopiero go będę testował, mam nadzieję że się nie zawiodę.

krzkomar napisał:
    Sterować portami można b. łatwo, tylko wcześniej należy zmienić priorytet w programie (funkcja ioperm() w C ). Program taki niestety musi być uruchomiony z prawami root-a
    Akurat... Słyszał o uprawnieniach grup w systemach UNIX ? Niech np. grupą-właścicielem pliku urządzenia /dev/ttyS0 będzie grupa "serial" i niech ma prawa do zapisu i odczytu, a resztę sobie dośpiewaj... ;)
    Pozdrawiam, Light-I

A czy kolega potrafi rozróżnić prawa dostępu do portu komputera od praw dostępu do pliku ??? Nie wszystko niestety opiera się na serialu - wiele urządzeń programuje się pod np LPT, czy też karty specjalizowane. Owszem można wykorzystać do LPT /dev/lpx, ale jest to dość skomplikowana procedura i nie zawsze możliwa do realizacji ( czasy ). Pozostaje więc albo napisać własny sterownik do kernela (nie jest to wbrew pozorom niebywale trudne, ale nie proponował bym nigdy tego rozwiązania osobie mało znającej system), albo napisać program który bezpośrednio operuje na porcie za pomocą np wstawki w asm (np instrukcje inb %%edx,%%al i outb %%al,%%edx) lub skorzystania z gotowych makr. Aby skorzystać z tej drugiej możliwości trzeba przestawić program w ring 0 bo inaczej próba dostępu do portu skończy się wygenerowaniem wyjątku i zabiciem naszego programu. Aby to uczynić trzeba wykonać funkcję ioperm() lub iopl(), a te funkcje wymagają uprawnień root-a.
  • #17 1367573
    LordBlick
    Ocena: 69
    Coś dla programujących AVR-ki :
    http://avrlab.sourceforge.net/
    :arrow: krzkomar - Rozróżniam już wszystko po tym małym wykładzie... ;) Moją intencją było zachowanie przystających do Unixów zasad obsługi. Najbardziej elegancki w/g mnie byłby moduł do kernela (sterownik). Nie bez znaczenia jest stabilność systemu. Oczywiście, jak maszynka do dłubania w elektronice stoi oddzielnie bez sieci, to te wszystkie dylematy można spokojnie i szerokim łukiem... pominąć... ;)
    Pozdrawiam, Light-I

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programów do projektowania elektroniki i symulacji układów działających w środowisku Linux. Wskazano kilka narzędzi, takich jak Cadsoft Eagle (w tym wersja 4.03 ze względu na kompatybilność licencji), KiCad, gEDA, Oregano (edytor schematów z integracją ze SPICE), Spice3 oraz Willem (programator). Poruszono kwestie sterowania portami LPT, COM i innymi urządzeniami, podkreślając konieczność odpowiednich uprawnień systemowych (funkcje ioperm(), iopl() w C, prawa dostępu do plików urządzeń w systemach UNIX). Zwrócono uwagę na możliwość uruchamiania oprogramowania Windowsowego pod Wine, choć preferowane są natywne rozwiązania. Dodatkowo wymieniono programy KRelais, KTechlab (do mikrokontrolerów), QOscC (oscyloskop) oraz Qucs (symulator układów). Podkreślono, że w środowisku Linux dostępne są zarówno narzędzia open source, jak i komercyjne, choć nie zawsze spełniają one wszystkie wymagania użytkowników, zwłaszcza przy dużych projektach PCB. Wskazano również na potrzebę pisania własnych skryptów lub sterowników w przypadku specyficznych zastosowań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA