Zna ktoś jakieś programy, które mogłby wykorzystywac elektronik w srodowisku Linux ?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamkrzkomar napisał:Oby tak dalej, jak już będzie ciebie stać na legalną wersję, to sobie to wszystko, co do tej pory nagromadziłeś, wiesz gdzie możesz wsadzić ? Do... butów - bedziesz wyższy...Do projektowania obwodów drukowanych używam eagle 4.03. Dlaczego 4.03 skoro są nowsze? Ano dla tego że działa z nim poprawnie licencja cronouz, a ja niestety ale robie duże płytki (układy pod lampy) i wersja studencka (ok 200zł) a tym bardziej wersja demo mi nie wystarczają ze względu właśnie na ograniczenie wielkości płytki, a na wersję proffesional mnie nie stać. Tak - pozostaje tylko piracic, ale sumienie mam czyste bo na własny uzytek
. Nowsze wersje niestety po wgraniu klucza (a próbowałem już z różnymi) zawsze wywala błąd 293 po zapisie pliku i próbie jego odczytu.
krzkomar napisał:Słabo szukałeś...Co do programów Open Source to niestety nie znalazłem, żadnego godnego zamiennika..
krzkomar napisał:Akurat... Słyszał o uprawnieniach grup w systemach UNIX ? Niech np. grupą-właścicielem pliku urządzenia /dev/ttyS0 będzie grupa "serial" i niech ma prawa do zapisu i odczytu, a resztę sobie dośpiewaj...Sterować portami można b. łatwo, tylko wcześniej należy zmienić priorytet w programie (funkcja ioperm() w C ). Program taki niestety musi być uruchomiony z prawami root-a
Light_I napisał:Oby tak dalej, jak już będzie ciebie stać na legalną wersję, to sobie to wszystko, co do tej pory nagromadziłeś, wiesz gdzie możesz wsadzić ? Do... butów - bedziesz wyższy...![]()
Widzisz problem jest w tym, że legalna wersja jest zbyt wygórowana cenowo, a wersja legalna za pieniądze (wersja studencka) które można dać jest zbyt okrojona (rozumiem ograniczenia ilości warstw itp, ale z wielkością płytki 'lekko' przegieli).
Co się tyczy projektów tworzonych w wesji nielegalnej - jak do tej uzywam starej wersji i do moich NIEKOMERCYJNYCH i tworzonych dla ZABAWY projektów mi w zupełności wystarcza.
krzkomar napisał:Słabo szukałeś...Co do programów Open Source to niestety nie znalazłem, żadnego godnego zamiennika..
A co myślisz o KiCAD (link wyżej) ?
Szukałem już jakiś czas temu, zapewne KiCAD-a jeszcze nie istniał - z programów jakie testowalem to gedit i pcb, ale oba te programy sie nie bardzo sprawdziły. Co się tyczy KiCAD to dopiero go będę testował, mam nadzieję że się nie zawiodę.
krzkomar napisał:Akurat... Słyszał o uprawnieniach grup w systemach UNIX ? Niech np. grupą-właścicielem pliku urządzenia /dev/ttyS0 będzie grupa "serial" i niech ma prawa do zapisu i odczytu, a resztę sobie dośpiewaj...Sterować portami można b. łatwo, tylko wcześniej należy zmienić priorytet w programie (funkcja ioperm() w C ). Program taki niestety musi być uruchomiony z prawami root-a![]()
Pozdrawiam, Light-I