logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po instalacji BIOS z poziomu Windows bluescreen, jak włączyć boot pendrive?

CraftUniwerse 01 Sty 2014 19:15 2412 7
REKLAMA
  • #1 13124198
    CraftUniwerse
    Poziom 10  
    Problem 1

Witam ! mam całkiem spory problem z laptopem, otóż zainstalowałem na nim bios z poziomu windows, czego teraz żałuję. Chciałbym wgrać nowy bios z pendrive ( windows nie uruchamia się tylko bluscreen z błędem dysku lub biosu ). Problem w tym że nie wiem jak włączyć botowanie tego pendrive ( mam płytę instalacyjną windows, płytę ratunkową i pendrive w razie potrzeby )

Problem 2

Chciałem podmienić system, przez płytkę instalacyjną windowsa ( xp ), ale pojawia się błąd o możliwym uszkodzeniu dysku. Przeglądając fora internetowe wyczytałem że trzeba przestawić ahci na ide w biosie, lub wgrać przez program do windowsa sterowniki sata żeby poszło ahci. Tylko że mam 1 netbooka i 1 notebooka netbook nie ma stacji dysków więc nie mogę tych sterowników wgrać na płytę instalacyjną, a gdy włączam tryb ide zawiesza się komputer czarny ekran i w lewym rogu ekranu kreska _

Proszę pomóżcie !
  • REKLAMA
  • #2 13124210
    Dacomos
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Dlaczego wgrywałes nowy bios? jaki to laptop, masz możliwość spradzenia hdd na PC?
  • REKLAMA
  • #3 13124215
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Sprawdź w biosie ustawienie kontrolera dysku. Pewnie jest AHCI. Ustaw na IDE lub Compatybile, jakie tam masz możliwości.
  • #4 13124560
    CraftUniwerse
    Poziom 10  
    laptop acer emachines e725

bios uefi do dupy jest tylko zmiana ide na ahci lub na odwrót z tego co pisaliście

na razie nie mam takiej możliwości ( składam nowego pc )

ale u dziadków jest LAPTOP i można tam wyjąć dysk twardy, ale nie wiem czy to bezpieczne ( win 8 tam jest )
  • #5 13128800
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Z Win 8 nie kombinuj.

1) Co to za laptop ?
    2) Co to za system ?
    3) Jak był instalowany Windows ?
    UEFI i Win8 OEM obecnie to jedno z bardziej problematycznych wyzwań.

Czyli inaczej masz Win8 OEM i UEFI oraz klucz zapisany w BIOS szykuj się na problemy.
  • REKLAMA
  • #6 13128810
    CraftUniwerse
    Poziom 10  
    nie, mam na nim win xp i płytę instalacyjną do niego na wszelki wypadek

wszystko pisałem wyżej
  • #7 13128868
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    XP UEFI to działało ?
    Czy aby nie miałeś trybu standardowego BIOS-A lub co najmniej zgodności ze starym rodzajem BIOS dla starszych systemów lub tych, które nie obsługują UEFI ?

Przyglądnij się temu możliwe ,że XP nie rozumie obecnych ustawień BIOS.
  • REKLAMA
  • #8 13128940
    CraftUniwerse
    Poziom 10  
    migol21 napisał:
    XP UEFI to działało ?
    Czy aby nie miałeś trybu standardowego BIOS-A lub co najmniej zgodności ze starym rodzajem BIOS dla starszych systemów lub tych, które nie obsługują UEFI ?

Przyglądnij się temu możliwe ,że XP nie rozumie obecnych ustawień BIOS.

tak

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem po zainstalowaniu nowego BIOS-u z poziomu Windows, co skutkuje bluescreenem i brakiem możliwości uruchomienia systemu. Chce zainstalować nowy BIOS z pendrive'a, ale nie wie, jak ustawić bootowanie. Dodatkowo, podczas próby instalacji systemu Windows XP z płyty instalacyjnej, pojawia się błąd dotyczący uszkodzenia dysku. Użytkownik rozważa zmianę ustawień kontrolera dysku w BIOS-ie z AHCI na IDE, ale napotyka problemy z zawieszaniem się komputera. W dyskusji poruszane są kwestie związane z UEFI, kompatybilnością BIOS-u oraz trudnościami z instalacją starszych systemów operacyjnych na nowoczesnym sprzęcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA