logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kilku sek. zawieszanie się gier, black screeny itp.

lukashekluk 03 Sty 2014 01:45 1434 13
REKLAMA
  • #1 13129806
    lukashekluk
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam. Mam problem. Ostatnio padła mi karta graficzna GTX260. Kupiłem na szybko inną karte przechodzi ona pomyślnie wszystkie testy więc mogę ją wykluczyć mimo iż z początku myślałem że to ona. Podczas grania/ włączania gry, gra jak by się wiesza i zacina się dźwięk trwa to dosłownie ułamek sekundy, góra 2 s. Dzieje się to w różnych momentach jak wspomniałem podczas włączania, czy też samej gry. Czasami zdarza się tak że komputer łapie totalną zawiesinę [black screen + zacięty dźwięk] i czasami gaśnie monitor ale po wyłączeniu go przyciskiem i włączeniu ponownym pracuje normalnie i czasami uda się wrócić do pulpitu "ctrl+alt+del" i po wyłączeniu w menadżerze urządzeń np. gry wszystko działa normalnie, a czasami zostaje tylko hard reset. Uważam iż winowajcami mogą być dyski tak oba mają relekowane sektory i nawet odpuszczę sobie wrzucanie screenów tylko po prostu tu pada moje pytanie. Czy dysk jeśli ma relokowane sektory może powodować takie problemy jakie opisałem? GPU przechodzi benchmarki bez problemy być może dlatego że benchmark nie waży plikami 6 Gb. Tylko od kilku do kilkuset Mb i dysk nie jest aż tak obciążony. Proszę o informację.
  • REKLAMA
  • #2 13129814
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8212
    Witaj,
    Dysk z uszkodzeniami powierzchni może powodować takie błędy. Również nieodpowiednie (zakurzone) chłodzenie lub kiepskiej jakości zasilacz mogą powodować takie problemy.
  • #3 13129839
    lukashekluk
    Poziom 12  
    chłodzenie jest jest ok. 6 x 120mm led 1x 80mm + duży radiator na procku.
    Zasilacz deus m1 550W. Podczas robienia benchmarka na full detalach mimo iz mam 30fps to i tak widać klatkowanie to tym bardziej dysk?
  • #4 13129853
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8212
    Chłodzenie lepiej posprawdzać mierząc temperatury CPU i GPU pod obciążeniem (wielkości wentylatorów nie mają znaczenia jeśli np radiator nie przylega do chłodzonego elementu).

Zrób testy CPU i GPU w programie OCCT.
  • REKLAMA
  • #5 13130241
    lukashekluk
    Poziom 12  
    po 30min testu procesor 55st gpu niecałe 63st. Więc zasilacz daje radę. Ale dysk non stop zamula cały system mogę mieć i 100fps i tak klatki są...

radiator jest dokręcany na sprężynki więc nie ma opcji żeby nie przylegał jak widać... 55st to jest max dla tego cpu na tym chłodzeniu.
  • #6 13130492
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Wstaw jednak SMART dysku to Ci powiem. Sprawdź czy nie ma niestabilnych sektorów w C5, sprawdź atrybuty 0B,0A,C7,C8,01. Wszystko tez zależy od ilości tych realokowanych sektorów, choć każdy dysk posiadający minimum 1 realokowany sektor nadaje się do wymiany.
  • #7 13131437
    lukashekluk
    Poziom 12  
    Wczesniej ten dysk był sprawny. Zamówiłem już polecany dysk przez kolegów z pclab.

Po awarii sata na poprzedniej płycie głównej miałem pod ręką te 2 dyski miałem je zmienić ale jakoś zleciało i dalej je mam ale oba padają na to wygląda. Załącznik ss.
    Załączniki:
    • Kilku sek. zawieszanie się gier, black screeny itp. 1.png (204.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 13131478
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Przydałby się też skan powierzchni dysków z MHDD. Dysk z realokowanymi sektorami będzie nieco wolniejszy bo głowica musi przeskakiwać do obszaru zapasowego jeśli dany sektor został zastąpiony. Poza tym sprawdź stan taśmy ATA.
  • REKLAMA
  • #10 13131756
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    lukashekluk napisał:
    ten kupiłem dla ścisłości. Dobry wybór?

A płyta obsłuży ten dysk?
    Masz w Biosie zmianę SATA na IDE/Compatible? Jeżeli nie, to będziesz musiał integrować sterowniki za pomocą nLite.
  • REKLAMA
  • #11 13131951
    lukashekluk
    Poziom 12  
    foxconn 45cmx obsłuży ?

znalazłem takie info:

45CMX
    Driver Disk
    User Manual
    Rear I/O Panel Shield
    IDE/PATA Cable
    SATA Cable
    4-pin to SATA Power Cable

to chyba tak?
  • #12 13132040
    Robert B
    Poziom 43  
    Ma SATA II więc przy dysku SATA III prawdopodobnie będziesz musiał ograniczyć zworką transfer do 3.0 Gb/s.
    Link
    A czy masz w Biosie opcję
    Robert B napisał:
    zmianę SATA na IDE/Compatible

sprawdź sobie albo w Biosie albo w instrukcji do płyty.
    www.foxconnchannel.com/ProductDetail.aspx?T=motherboard&U=en-us0000341
  • #13 13132140
    lukashekluk
    Poziom 12  
    1 x IDE 4X Sata czyli tak?

zworka na płycie czy na dysku ?
  • #14 13133183
    Robert B
    Poziom 43  
    lukashekluk napisał:
    zworka na płycie czy na dysku ?

Dałem link. Nawet z obrazkami. Po prostu przeczytaj. Troszkę inwencji własnej.

lukashekluk napisał:
    1 x IDE 4X Sata czyli tak?

Nie bardzo wiem co masz na myśli.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zawieszaniem się gier oraz czarnymi ekranami po wymianie karty graficznej GTX260. Pomimo przeprowadzonych testów GPU, problemy występują podczas uruchamiania gier i mogą być związane z dyskami twardymi, które mają relokowane sektory. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące sprawdzenia temperatur CPU i GPU, a także analizy SMART dysku. Po zdiagnozowaniu, użytkownik zamawia nowy dysk Western Digital Caviar Blue 1TB SATA3, a także pyta o kompatybilność z płytą główną Foxconn 45CMX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA