logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch - Czy można wydłużyć przewody zasilające i odpływowe zmywarki?

danon_d 03 Sty 2014 09:33 8073 9
REKLAMA
  • #1 13130131
    danon_d
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam kilka pytań odnośnie podłączenia zmywarki. Model zupełnie nie ważny, natomiast chodzi mi o to czy można wydłużyć przewody zasilające w wodę oraz odpływowe. Mam małą i już zapchaną kuchnię i nie mam zbyt wielu możliwości co do ustawienia kolejnego sprzętu. Potrzebował bym około 4,5m przewodu zasilającego i odpływowego. Gdzieś wyczytałem że nie powinno się dawać dłuższych przewodów. Co się z tym wiąże?? Można czy nie??
  • REKLAMA
  • #2 13130162
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Jeśli chodzi o przewód zasilający wodę,to nie ma problemu. Można ,to zrobić sztukując węże,ale też np.przedłużając rurką do wody np.zgrzewalną.Co do odprowadzenia,to już trochę trudniej,bo pompka może "nie dać rady". Jedna z możliwości, to podciągnięcie bliżej kanalizacji,tak,by wąż odpływowy mógł do niej dostać.
  • REKLAMA
  • #3 13130185
    danon_d
    Poziom 11  
    Nijak nie mam możliwości podciągnąć bliżej kanalizy, może zrobić za zmywarką syfon z węża a następnie przy samej podłodze odprowadzić go do kanalizy?
  • REKLAMA
  • #4 13130240
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    danon_d napisał:
    może zrobić za zmywarką syfon z węża a następnie przy samej podłodze odprowadzić go do kanalizy?

Jeśli zmieścisz węża, to może uda się zmieścić np. rurkę kanalizacyjną φ32.
  • #5 13130242
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Dokładnie tak należy zrobić. Syfon zapobieganie wydzielaniu się wyziewów, natomiast grawitacja zrobi resztę. Ułożenie odpływu pod delikatnym skosem pomoże w odprowadzeniu brudnej wody.
  • #6 13130295
    danon_d
    Poziom 11  
    sq9cwd napisał:
    Dokładnie tak należy zrobić. Syfon zapobieganie wydzielaniu się wyziewów, natomiast grawitacja zrobi resztę. Ułożenie odpływu pod delikatnym skosem pomoże w odprowadzeniu brudnej wody.

czyli wydaloby z 4,5m odprowadzeniem??
  • #7 13130329
    petro_m
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Ja w swojej wydłużyłem wąż o 1.5m
    Nie zauważyłem problemów z wydajnością pompy.

Dla ciebie brakuje jednak jeszcze 3m więc to rozwiązanie co zaproponowali ci koledzy jest dobre.
  • REKLAMA
  • #8 13130391
    danon_d
    Poziom 11  
    No tak, z tym że przewody muszę ciągnąć przez całą kuchnię naokoło przy ścianie. Co za różnica, czy przedłużę wąż w zmywarce czy odpływ kanalizy??
  • #9 13130423
    sq9cwd
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Różnica jest w średnicy odpływu, zatem i oporami, jakie musi pokonać h2o. 4,5 m to jeszcze nie tragedia, tak jak napisałem wcześniej a możesz wydłużyć wąż od zmywarki.
  • #10 13130718
    Stefciu_B
    Specjalista AGD
    Ocena: 1222
    danon_d napisał:
    sq9cwd napisał:

czyli wydaloby z 4,5m odprowadzeniem??

I zdziwisz się któregoś razu, że zmywarka wypuszczając wodę jednocześnie pobierając nie uruchamia się, tylko zużycie wody będzie widoczne na wodomierzu :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię wydłużania przewodów zasilających i odpływowych zmywarki w kontekście ograniczonej przestrzeni w kuchni. Uczestnicy podkreślili, że przedłużenie przewodu zasilającego wodę jest możliwe, jednak wydłużenie węża odpływowego może być problematyczne z uwagi na wydajność pompki. Sugerowano zastosowanie syfonu oraz ułożenie odpływu pod delikatnym skosem, co ułatwi odprowadzenie wody. Wskazano, że 4,5 m długości odpływu nie powinno stanowić dużego problemu, ale należy zwrócić uwagę na średnicę węża i opory, które woda musi pokonać. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, wskazując, że krótsze przedłużenia nie wpływają negatywnie na działanie zmywarki.
REKLAMA