logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński laser CO2 - Przystawka do grawerowania na okrągło - za duży posuw

Miszogun 03 Sty 2014 11:27 5004 9
REKLAMA
  • #1 13130430
    Miszogun
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam problem z przystawką do grawerowania przedmiotów walcowatych (kubki itp) do lasera CO2. Praca tego urządzenia wygląda tak, że po wykonaniu pełnego posuwu w osi X silnik krokowy osi Y (przy grawerowaniu walców oś Y jest to właśnie przystawka) wykonuje jeden krok. Rzecz w tym że ten krok jest za duży. Kiedy zadany całkowity posuw na osi Y wynosi 50mm przystawka robi posuw 117mm. (nie pamiętam dokładnej wartości, ale jest to trochę ponad 2 razy więcej). Sterownik urządzenia pracuje z silnikiem który w momencie podłączania przystawki jest odłączany, a przystawka podłączana w jego gniazdo. Oba silniki inaczej reagują na to samo sterowanie. Mam pytanie, czy jest możliwe wykonanie regulatora, najlepiej wpinanego między moduł sterujący a przystawkę, który mógłby - najlepiej płynnie - regulować skok silnika krokowego przystawki ? Bardzo proszę traktować mnie przy odpowiedziach jak kompletnego ignoranta, bo takim właśnie jestem, i im prostsze odpowiedzi tym większa szansa że coś zrozumiem.
  • REKLAMA
  • #2 13130740
    ojcio
    Poziom 18  
    Ocena: 165
    Czy przy programowaniu detalu podajesz średnicę detalu??
  • #3 13130902
    Miszogun
    Poziom 9  
    Nie, bo nie ma takiej potrzeby ani możliwości. Kiedy będę na miejscu zrobię zdjęcie i zrozumiesz. To nie jest przystawka na której obrabiany walec obraca się współosiowo z uchwytem, ale taka która ma dwie rolki napędowe na których się ten walec kładzie, czyli na obrabiany przedmiot nie przekłada się prędkość kątowa, a prędkość liniowa mierzona po obwodzie. Mam to urządzenie od paru lat i nie dokopałem się w chińskim programie opcji takiej zmiany skoku która miała by przełożenie na wymiar grawerowanego motywu. Owszem, można zmieniać skok, ale powoduje to tylko mniejsze lub większe zagęszczenie linii na rysunku, co daje się łatwo sprawdzić na przczch wykonanych bez przystawki bezpośrednio przez urządzenie. Chyba że czegoś nie znalazłem, ale wątpię. Radzę sobie tak że w programie graficznym skracam motyw w osi Y o trochę więcej niż połowę. Ale problemem jest nawet zbyt duża prędkość przy jałowym ruchu. Siła bezwładności przesuwa albo nawet wyrzuca przedmiot.
    Dziękuję za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #4 13156671
    Miszogun
    Poziom 9  
    Załączam zdjęcia tego ustrojstwa . W tej chwili najbliżej jestem zmiany przełożenia na kołach zębatych, co też nie jest takie proste. Gdybym chciał zmienić tylko koło przy silniku, to nie ma takiego małego. Gdybym zmieniał te większe - nie mieszczą się w obudowie. Jakaś koło podwójne pośrednie może. Jest ogólny problem z paskami 2M. Od dwóch lat szukam takiego paska o długości 2500mm i szerokości 15mm i ciężko jest. Chiński laser CO2 - Przystawka do grawerowania na okrągło - za duży posuw Chiński laser CO2 - Przystawka do grawerowania na okrągło - za duży posuw Chiński laser CO2 - Przystawka do grawerowania na okrągło - za duży posuw Chiński laser CO2 - Przystawka do grawerowania na okrągło - za duży posuw
  • REKLAMA
  • #5 13156718
    elpronet
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    Witam,

Z tego co zrozumiałem chodzi Ci o to aby regulować prędkość na osi Y?

Obecnie jest za szybka co powoduje że element o kształcie walca wypada z rolek?

Z czego obecnie jest zadawana prędkość dla osi Y?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 13159321
    Miszogun
    Poziom 9  
    Właśnie nie tyle prędkość co drogę. Prędkość i związane z nią problemy są pochodną zbyt długiej drogi. Z mechanicznego punktu widzenia ustrojstwo ma przykładowo przełożenie 1/2 a powinno mieć 1/4. Wtedy i droga była by krótsza i prędkość mniejsza. I może na przelożeniach powinienem się skupić, ale wcześniej chciałbym wiedzieć czy nie można by tego oszukać przez jakiś moduł między sterownikiem a silnikiem krokowym.
    Grawerowanie takim laserem polega na tym że w (chińskim) programie ustala się parametry ( moc lasera, prędkość pracy (posuwu na osi X) odległość między liniami (posuw osi Y) - to ustawienie nie ma jednak wpływu na długość aplikacji, a jedynie na gęstość rastra liniowego)- punkt początkowy, i to wszystko z ważniejszych. To jest rozdzielane na dwa sterowniki - osi X i osi Y. Oba są identyczne. Ze sterowników na silniki. Praca lasera odbywa się przy posuwie na osi X. Poza aplikacją końcówka lasera pokonuje jeszcze pewien odcinek żeby wychamować i zawrócić. W tym czasie następuje ruch na osi Y o jeden suw.
    Załączam krótki film który kiedyś zrobiłem. Jest więcej cięcia niż grawerowania ale można zobaczyć o co chodzi. Na kubkach Ścisnąłem obrazek w osi Y o połowę dlatego wyszedł w miarę proporcjonalny

• #7 13186740
    Miszogun
    Poziom 9  
    Może inaczej - czy jeśli zamienię silnik o kroku 1,8 na podobny o kroku 0,9 to to załatwi sprawę? Poniżej parametry silników:
    -----------------------------krok.. / V /../ A //R fazy/./mH/./moment//bezwładność
    -----57BYGH 802 Unipol. 1,8 I 4,8 I 1,5 I - 3,2 - I 6,3 I 0,80 I 280
    57BYGHM 402UD unipol. 0,9 I 3,6 I 2 I - 1,8- I 2,5 I 0,90 I 260.
    Gdyby przy okazji ktoś znał jakieś źródło gdzie taki silnik można kupić taniej, nie koniecznie nowy.
  • #9 15671106
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 365
    Na sterowniku silnika krokowego można ustawić jumper'kami podział kroku (na zdjęciach) - czy to było sprawdzane/ustawiane?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przystawką do grawerowania walców, która wykonuje zbyt duży posuw na osi Y, co prowadzi do błędów w grawerowaniu. Obecnie przystawka nie ma możliwości regulacji skoku silnika krokowego, co skutkuje nieprawidłowym odwzorowaniem wzoru. Użytkownik rozważa zmianę przełożenia na kołach zębatych oraz możliwość zastosowania silnika o mniejszym kroku, co mogłoby poprawić sytuację. Inni uczestnicy dyskusji sugerują m.in. modyfikację parametrów w oprogramowaniu oraz sprawdzenie ustawień podziału kroku na sterowniku silnika. Wskazano również na potrzebę pomiarów mechanicznych w celu lepszego zrozumienia działania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA