logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++, MSsql - Brak połączenia z MSSql Server 2005 w sieci lokalnej

the_d 08 Sty 2014 13:22 1665 2
REKLAMA
  • #1 13152383
    the_d
    Poziom 10  
    Piszę aplikację (VS C++ 2008) która łączy się z baza danych MSSql Server 2005 i nie mogę uzyskać połączenia z innego komputera pracującego w sieci.

Kod przycisku wykonującego połączeni z baza:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Wszystkie powyższe ciągi do połączenia z bazą (również zakomentarzowane) działają lokalnie na maszynie na której jest uruchomiony server bazodanowy. Jednak przy próbie odpalenia aplikacji na innym komputerze w sieci lokalnej pojawia się błąd: Login failed for user ''. The user is not associeted with a trusted SQL Server Con.

Ustawiłem połączenia w bazie na SQL i Windowsowe, włączyłem w menadżerze SQL Browser i ciągle nic.
    Na komputerze na którym jest uruchomiona baza jak odpale podgląd ruchu w sieci to widać że pakiety docierają w chwili uruchomienia aplikacji, ale nie ma połączenia. Gdzie tkwi problem?
  • REKLAMA
  • #2 13152610
    braciszek0
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    A "user" nie ma przypadkiem ustawione że może logować się tylko lokalnie .

poniżej przykład z MySQL

C++, MSsql - Brak połączenia z MSSql Server 2005 w sieci lokalnej
  • #3 13156878
    the_d
    Poziom 10  
    Wydaje mi się że nie, ale nie jestem pewien czy w dobrym miejscu sprawdzałem. Także jakbyś mógł podpowiedzieć gdzie mam tego szukać...?

Bo zauważyłem że w ustawieniach użytkownika(zakładka general) mam na sztywno zaznaczone logowanie przez SQL Server authentication i nie ma opcji zmiany na Windowsowe? Ale wydaje mi się że chyba to nie o to chodzi?

edit:
    Poza tym w komunikacje błędu mam: Login failed for user ''. - czyli tak jakby gdzieś nie zostały przekazane dane do połączenia, bo chyba jeśli już to powinno być: Login failed for user 'wa'. ??
REKLAMA