Barti140 napisał: Chciałem sobie przegrać VHS na DVD i kupiłem takie urządzenie ale w życiu nie wiedziałem że to jest takie trudne.
Bo nie jest trudne. Tak jak nauczyles lub nauczysz sie jezdzic autem to i w tym przypadku dasz rade, zwlaszcza ze juz wspomniales:
Barti140 napisał: Jak zaznaczyłem w opcjach MPEG 1h to to ok 900MB, wszystko fajnie ale jakość nie najlepsza,
. I tu zrobiles dobrze. Teraz problemem jest nie wybor kodeka ktory w tym konkretnym przypadku jest wlasciwy ale ustawienia tego kodeka. 1GB na 1 godzine filmu to troche za malo, a to oznacza ze ustawiona jest wysoka kompresja (niska jakosc i niski bitrate). Nie mozna ci nic pomoc dopoki nie pokazesz skanu obrazu z opcji ustawien kodeka mpeg2.
Barti140 napisał: Najbardziej chodzi mi żeby ten rozmiar nie był taki duży po konwersji i jakość zadowalająca
Program juz masz. Pamietaj ze standard DVD to wlasnie mpeg2. Natomiast jesli dobrze zostanie ustawiony program to 1 godzina materialu powinna zajac bez menu okolo 2-3GB. Ale moze to nie byc mozliwe w wersji OEM, ktora jest dolaczona do tego grabbera. DLatego do przegrania materialu z VHS do 2GB obraz powinien byc wystarczajacy.
Barti140 napisał: a gdy chce przerzucić żeby odbierało obraz z innego urządzenia czyli w moim przypadku ustawiam "USB GRABBER" to tylko na chwilę się przełącza a potem znowu kamera w laptopie się uruchamia.
To niestety jest juz wina konfiguracji. Tak samo jak cos piszesz to rob skany obrazu, nie tylko by bylo jasniej ale tak ze jak ktos bedzie czytal to w przyszlosci to zeby bylo wiadomo o co chodzi.
PS.
Wersja 11 to dosc archaiczna wersja, ale do tego grabbera wystarczy.
Dodano po 6 [minuty]: Barti140 napisał: Nie dziwie się już dlaczego przegranie 1taśmy kosztuje u fachowca 50zł.
Widzisz, bo jak bys wiedzial jak ten fachowiec to robi, to zrobilbys tak samo. A jak on to robi? Ani lepiej ani gorzej. Jesli zgrywa w taki sposob jak robisz to ty, to jakosciowo nie zrobi tego lepiej - po prostu ograniczenie jakosci materialu VHS jest takie a nie inne. A zamiast kupowac taki grabber i wywalac kase w bloto, wystarczylo kupic uzywana nagrywarke DVD (dzialajaca) i rozwiazanie byloby dla ciebie najlepsze - najlepsza jakosc i zadnej nauki.