logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapis VHS na DVD - Duży rozmiar po zapisie i nie zgrywający się dzwięk.

Barti140 08 Sty 2014 23:22 8007 50
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zgrać VHS tak, żeby plik nie był ogromny i żeby po konwersji dźwięk nie rozjeżdżał się z obrazem?

Najlepiej przechwytywać materiał od razu do MPEG2 z poprawnymi ustawieniami DVD, bo nagrywanie do AVI bez kompresji daje ogromne pliki, a późniejsze silne zmniejszanie powoduje gorszą jakość i problemy z synchronizacją dźwięku [#13157688][#13161188] Dla PAL ustaw 720x576 i 25 kl/s, a bitrate w przybliżeniu 6–9 Mb/s; przy takich parametrach 1 godzina zajmuje zwykle ok. 2–3 GB, więc 2 godziny jako ok. 6 GB są normalne [#13159207][#13159280][#13160679] Jeśli chcesz robić dodatkową obróbkę przed końcowym zapisem, użyj kodeka bezstratnego do pracy, np. DV albo HuffYUV, zamiast nieskompresowanego AVI [#13156113][#13156505] Nie konwertuj potem takiego MPEG2 do AVI tylko zostaw go jako materiał DVD i z niego zrób płytę lub folder DVD [#13160546][#13160679] Jeśli zależy Ci na mniejszym rozmiarze, można podnieść kompresję, ale kosztem jakości; to już ograniczenie samego VHS i taniego grabbera [#13161229][#13163063]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 13155210
    Barti140
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam. Chcę sobie przegrać kilka VHS na DVD. Kupiłem do tego Video Grabber, natomiast programu jakiego używam to VideoStudio SE 10. Nigdy tego nie robiłem i jestem zaskoczony rozmiarami po zgraniu kilkuminutowego filmu na próbę. 15min 10GB itd. Oczywiście w formacie AVI, w formacie DVD lub MPEG jest trochę słaba jakość. Ale gdy już prze-konwertuję film do 50MB to wtedy się zacina i dźwięk nie pasuje do obrazu. Nie wiem czy da się to może jakoś ustawić? Zainstalowałem różnego kodeki i Divix. Wytłumaczy mi ktoś czy można jakoś to zgrać normalnie w rozmiarze przyzwoitym albo po konwercji żeby dało się to oglądać.
  • REKLAMA
  • #2 13155982
    adom
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Po zgraniu, plik jest duży bo nie jest skompresowany by umożliwic ewentualną dalszą obróbkę.

Możesz użyć wielu programów do kompresowania np. virtualDub, aviDemux, aviUtl itd.

Osobiście skłaniałbym się ku aviSynth. Materiał zgrany z taśmy pewnie trzeba lekko poprawić (i czasami jest to dość skomplikowane).

EDIT:
    O co chodzi z dźwiękiem?
    Jest to troche mylące. W temacie napisałeś, że się nie zgrywa a potem że się rozjeżdża.

Gdy "z biegu" nagrywasz do mpeg, program robi "encoding" (kompresuje) w locie co ma niestety wady:
    1. Jakość będzie gorsza (co sam zauważyłeś).
    2. Przy słabym komputerze pogubisz klatki.
  • #3 13156048
    Barti140
    Poziom 12  
    Kiedy zgram w formacie AVI to jakość obrazu i dźwięku jest zadowalająca, tylko ten rozmiar mnie przeraża bo na taki 1h film dysku by mi zabrakło. Jak zaznaczyłem w opcjach MPEG 1h to to ok 900MB, wszystko fajnie ale jakość nie najlepsza, a co do dźwięku to obraz leci, a dźwięk jest raz za szybko raz za wolno. Myślałem że można zainstalować jakiś kodek że ten program "VideoStudio" sobie go wykryje i wtedy będę mógł zapisywać w formacie AVI przy rozmiarach np. tj. MPEG.

Dodano po 1 [minuty]:

Co do komputera to chyba nie jest taki słaby. Windows 8 i ma dopiero rok.
  • #4 13156057
    adom
    Poziom 16  
    Czy możesz gdzieś zapodac kawałek zgranego filmu (ale w avi i bez kompresji)?

EDIT
    1. Jeśli nie wiesz jak uciąć to po prostu zgraj z taśmy około 1 minuty i będzie OK.
    2. Na te chwilę trzymaj sie "dużego" formatu - na mniejszy zamienisz na końcu jak już wszystko bedzie OK z twoim filmem.
  • REKLAMA
  • #5 13156091
    Barti140
    Poziom 12  
    Oczywiście, że mogę, tylko nie wiem jak. 1min=1GB w formacie AVI. Możesz mi podpowiedzieć przyjacielu.
  • #6 13156113
    adom
    Poziom 16  
    Nie wiem czy można linki zamieszczać na tym forum:
    http://www.speedyshare.com/

Jeszcze jedno. Są kodeki "lossless" (bezstratne), które potrafią znacznie zmniejszyć rozmiar pliku:
    http://lags.leetcode.net/codec.html
    http://download.chip.eu/pl/HuffYUV-Codec-2.1.1_93518.html

Zamiast nieskompresowanego AVI mozesz używać jednego z nich (na początek, podczas edycji).
  • #7 13156467
    Barti140
    Poziom 12  
    Postaram się zamieścić kawełek filmu w formacie AVI tam gdzie podałeś link. Ten kodek też zainstalowałem. Czy mam go użyć teraz w tym programie czy on automatycznie będzie zmniejszał rozmiar?
  • #8 13156470
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    Barti140 napisał:
    jestem zaskoczony rozmiarami po zgraniu kilkuminutowego filmu na próbę. 15min 10GB

Mimo wszystko, że to jest plik AVI to trochę za dużo moim zdaniem. Możesz podać przy jakich parametrach zapisywałeś ten plik AVI? Mam tu na myśli rozdzielczość, szybkość danych (bitrate), itd. Do sprawdzenia możesz użyć programu MediaInfo - bezpłatny, bez kłopotu znajdziesz na Internecie.
  • #9 13156505
    adom
    Poziom 16  
    W programie, którego używasz do zgrywania muszą być jakieś "ustawienia", gdzie możesz wybrać kodeka, możesz śmiało użyć jednego z podanych zamiast nieskompresowanego. I taki właśnie możesz podesłać. EDIT: tak, jeśli wybierzesz jednego z tych bezstratnych kodeków, to radykalnie zmniejszy wielkość pliku wyjściowego, a materiał w środku będzie ok.

To, co Polon_us napisał faktycznie jest istotne - może być tak, że domyślne ustawienia twojego program zgrywającego są, lekko mówiąc, przesadzone.
  • #10 13156533
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 13156553
    Barti140
    Poziom 12  
    Zainstaluje program MediaInfo i zobaczę jakie są ustawienia.
  • REKLAMA
  • #12 13156562
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 13156576
    adom
    Poziom 16  
    anmedia napisał:
    Kolego Bartil40
    adom napisał:
    Możesz śmiało zaciągnąć I zamiast nieskompresowane AVI, używać jednego z nich (na początek, podczas edycji).

Dajac taka porade do czego mialaby ona sluzyc? Bo te kodeki to sobie mozna ...! Wszystko co jest niezbedne do utworzenia plyty DVD i do zgrania materialu jest zainstalowane z programem.

Chyba ktoś nie przeczytał moich pierwszych postów gdzie napisałem: DO DALSZEJ EDYCJI. Troche głupotą jest zgrywanie w biegu do mpeg by potem poprawiać ewentualne niedociągniecia.

Te 2 kodeki, które podałem, stosuje się BARDZO często przy zgrywaniu takiego właśnie materiału.

Dodano po 1 [minuty]:

anmedia napisał:
    adom napisał:
    Kompresujac go w locie do mpega by potem cos poprawiac nie jest moim zdaniem dobrym rozwiazaniem bo podwojnie straci

Zamiast pisac glupoty poczytaj o kompresji a pozniej pisz. Zapoznaj sie jak dziala program a pozniej doradzaj. Zgrywanie do nieskompresowanego moze i jest poprawne wykonujac filmy w programach 3D Studio Max, Blender albo After Effects, anie z VHS do DVD!

Czyli twoim zdaniem najlepiej jest od razu go skompresowac i OK, sprawa załatwiona - BRAWO!! - to jest dopiero głupota.
  • REKLAMA
  • #14 13156591
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 13156612
    adom
    Poziom 16  
    Choćby "komety" od brudnej głowicy czy wszelkiego rodzaju odchyłki koloru pogarszające obraz - to można by do pewnego stopnia wyeliminować jeszcze przed ostateczną kompresją.

Oczywiście w tym wypadku problemy te mogą nie istnieć, - na razie nie wiadomo.
  • #16 13156623
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 13156626
    adom
    Poziom 16  
    Cytat:
    ...Zwlaszcza ze material wejsciowy jest o rozdzielczosci VCD a w dodatku material zgrywany jest poprzez kiepskiej jakosci grabber!

Tego argumentu nie podważę.
  • #18 13156629
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 13156642
    adom
    Poziom 16  
    anmedia napisał:
    adom napisał:
    Chocby "komety" od brudnej glowicy czy wszelkiego rodzaju odchylki koloru pogarszajace obraz - to moznaby do pewnego stopnia wyeliminowac jeszce przed ostateczna kompresja

Takie cos mozna wyeliminowac w kazdym formacie

Oczywiście że można, jesli tylko wideo będzie miało zapas (nadwyżkę) przy zgrywaniu oryginału.

Zauważylem, iż kolega używa programow NLE (non linear editing) do tego typu spraw, ja sie trzymam zestawu virtualDub + aviSynth i to ma wpływ na sposób w jaki każdy podszedł do tematu. Krzyki typu:
    - uncompressed avi? kto tak robi?!
    sa śmieszne.

@do Autora:
    Tak więc masz dwie drogi:
    1. Zrobić całą korektę w programie jakim zgrywasz (skoro to NLE) i wtedy nie zawracaj sobie glowy AVI bo całość skończysz w jednym podejściu.
    2. Użyc innych programów.

Przyznam, że nazwa programu jaką podałes na początku nic mi nie mówiła i zalożyłem, że jest to jeden z wielu darmowych programów do zgrywania.
  • #20 13156704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #21 13156812
    adom
    Poziom 16  
    Poprawiłem (rozwinąłem) w wypowiedzi gdzie pierwszy raz padło NLE.
  • #22 13157004
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1100
    Panowie, miast tej wymiany duserów między sobą, zechcą skupić się na tym czego Autor wątku oczekuje.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #23 13157052
    Barti140
    Poziom 12  
    Teraz to ja już zwariowałem. Odrazu mówię że jestem amatorem w tego typu sprawach. Chciałem sobie przegrać VHS na DVD i kupiłem takie urządzenie ale w życiu nie wiedziałem że to jest takie trudne. Nie dziwie się już dlaczego przegranie 1taśmy kosztuje u fachowca 50zł. Do tego trzeba mieć "łeb jak sklep" i najlepiej studiować informatykę. Wracając do tematu może kolega napisze jakim NAJLEPIEJ programem to przechwycić i żebym to jakoś ogarnął. Najbardziej chodzi mi żeby ten rozmiar nie był taki duży po konwersji i jakość zadowalająca. Zainstalowałem ten sam program "VideoStudio" tylko wersję 11 i po polsku, żeby ustawienia zobaczyć co jest do czego, ale jak go odpalam to włacza mi się kamera w laptopie a gdy chce przerzucić żeby odbierało obraz z innego urządzenia czyli w moim przypadku ustawiam "USB GRABBER" to tylko na chwilę się przełącza a potem znowu kamera w laptopie się uruchamia.
  • #24 13157267
    adom
    Poziom 16  
    Powiem tak:

masz Ulead Video Studio - wiec zrób jak napisal anmedia - wszystko w tym jednym programie, bo można (jako mpeg, od razu) - w tym wypadku musisz poczekac na jego pomoc, ja programu nie znam.

Jesli natomiast do nagrania z taśmy wybierzesz jakiś darmowy program, ograniczony swoimi mozliwościami tylko do zgrania I ewentualnej, kiepskiej, finalnej konwersji (ze względu na którą będzie potrzebny program/y dodatkowy) to ja mogę pomóc.
  • #25 13157688
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 13159203
    Barti140
    Poziom 12  
    Zapis VHS na DVD - Duży rozmiar po zapisie i nie zgrywający się dzwięk.
    Przesyłam scan zgranego 1min. filmu w formacie AVI.
  • #27 13159207
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 13159270
    Barti140
    Poziom 12  
    Zapis VHS na DVD - Duży rozmiar po zapisie i nie zgrywający się dzwięk. Zapis VHS na DVD - Duży rozmiar po zapisie i nie zgrywający się dzwięk.

SCAN MPEG
  • #29 13159280
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 13159284
    Barti140
    Poziom 12  
    Zapis VHS na DVD - Duży rozmiar po zapisie i nie zgrywający się dzwięk. Zapis VHS na DVD - Duży rozmiar po zapisie i nie zgrywający się dzwięk. Zapis VHS na DVD - Duży rozmiar po zapisie i nie zgrywający się dzwięk.

1 scan to ustawienia programu.
    2 i 3 to MPEG-2.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z przegrywaniem kaset VHS na DVD przy użyciu Video Grabbera i programu VideoStudio SE 10. Po zgraniu materiału w formacie AVI pliki są zbyt duże (1 minuta = 1 GB), a jakość w formacie MPEG jest niezadowalająca. Użytkownik doświadcza również problemów z synchronizacją dźwięku i obrazu. Uczestnicy dyskusji sugerują użycie kodeków bezstratnych, takich jak HuffYUV, oraz programów do kompresji, jak VirtualDub czy aviSynth. Wskazują na konieczność odpowiednich ustawień kodeków, bitrate oraz rozdzielczości, aby uzyskać lepszą jakość przy mniejszym rozmiarze pliku. Użytkownik rozważa również zakup lepszego sprzętu do zgrywania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA