logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OBS Studio - brak dźwięku przy digitalizacji kaset VHS 180+ minut

obelixxxxxx 31 Mar 2025 23:14 1068 7
REKLAMA
  • #1 21502863
    obelixxxxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam
    Podczas digitalizacji kasety VHS na laptopa szczególnie przy kasetach 180 i więcej w Programie OBS Studio pod koniec przestaje nagrywać się ścieżka dźwiękowa. Czasem 15 min czasem więcej przed końcem.Głos nie spowalnia czy zanika tylko ucina się w pewnym miejscu Kaseta w tym miejscu nie jest uszkodzona bo podczas sprawdzaniu na video wszystko działa prawidłowo Obraz jest do końca ok. Nie dzieje się to w tym samym miejscu ale czasem parę minut prędzej lub później .Czy to wynika może z tego że jest jakiś mój błąd w ustawieniach programu( tak jak go ściągnąłem to nic nie zmieniałem w ustawieniach) czy też mój grabber VGB 300 tak długo nie może działać . Jeśli ktoś zna rozwiązanie tej zagadki to poproszę o podpowiedź.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21502936
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    To może być wszystko. Bug sprzętowy, programowy, piki dźwiękowe na kasecie, a w zasadzie kombinacja powyższych. Nie do zwalczenia. Są też inne problemy jak rozsypujacy się indeks czasowy czy brak możliwości konwersji takiego nagrania. Im dłuższe nagranie tym większa szansa na takie problemy.
    Rozwiązania:
    1. Zmienić kodek jeśli to możliwe.
    2. Zmienić format przechwytywania.
    3. Zmienić soft do przechwytywania.
    4. Zmienić graber.
    5. Zmienić magnetowid.
    6. Ustawić automatyczne dzielenie nagrań - po np: 1GB lub po godzinie nagrania tworzy nowy plik.
    7. Ręcznie tworzyć np: drugą sesję po godzinie i potem ręcznie łączyć w wideoedytorze.

Pierwsze 5 metod może pomóc, a może nie pomóc. Nawet jeśli pomoże to np: zgrywanie powiedzmy powyżej 5 godzin naraz to już nikłe szanse że będzie bez błędu.
    Dwie ostatnie są 100% skuteczne, z tym że opcja 6 jest wygodna ale oznacza zgubienie klatek w momencie dzielenia, opcja 7 zaś przeciwnie - wymaga ręcznego składania ale daje idealny efekt końcowy.

Ciekawostka.Trzeba pamiętać że możliwe jest spotkanie taśmy 300 min, a w LP będzie ona mieć 600 min. Czyli teoretycznie możliwe jest nawet 10 godzin. W praktyce ja takich tasm (E300) nigdy nie widziałem, za to kobyły typu E240 były popularne i bywały nagrane do końca, w trybie LP, a to też nie mało bo 8 godzin. Tego na żadnym sprzęcie i żadnym sofcie nie dało się zgrać jednym ciągiem bez błędów w pliku wynikowym.
  • REKLAMA
  • #3 21503070
    obelixxxxxx
    Poziom 10  
    Dziękuję za wielce pomocną informację .
    Podpytam bo jestem świeżak w tym temacie
    -Jaki format plików jest najmniej wrażliwy na tego typu usterki -ja nagrywam w mkv czy go może zmienić?
    -Czy nagrywanie non stop np.kilku krótszych kaset po kolei wpływa na pojawienie się takiej usterki i lepiej robić przerwy?

Z zestawu wybieram pkt.7
    -Czy możesz wskazać miejsce gdzie krok po kroku opisano jak ręcznie tworzyć drugą sesję(czy robi się to może na zasadzie - klikamy zakończ nagrywanie w dowolnym momencie a potem od tego momentu tworzymy 2 plik?)
    -Jaki prosty darmowy wideoedytor polecasz w tym temcie
    pozdrawiam

P.S Wypróbowałem kilka wideoedytorów ale mam za duże pliki mkv .Czy to znaczy,że do dużych plików nie ma darmowego programu?
  • REKLAMA
  • #4 21506277
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    1. Ja zgrywam surowy materiał do mpeg2 o parametrach zwykłego DVD Video. Jakoś tak mi to podpasowało po różnych próbach. Potem obróbka i eksport do właściwego - zwykle do mp4 kodekiem jaki podpowiada program.
    2. Chodzi o przerwy w procesie nagrywania. Długie nagrania trzeba dzielić - przerwać przechwytywanie i wznowić.
    3. Przykładowo mam sytuację - zgrywam ponad 5 godzin i widzę potem przy eksporcie że zawiesza się przy eksportowaniu przy np: 90% (tak błędy objawiają się w aplikacji której używam - Magix Movie Edit - jeśli zawiesi się lub wykrzaczy np w danym momencie postępu, to wiem że w tej części plikusą dosyć mocne błędy). Wtedy jeszcze raz zgrywam fragment od troszkę wcześniejszego miejsca (trzeba to sobie oszacować) do końca. W wideoedytorze dodaję drugi plik jako drugą ścieżkę. Dopasowuję ręcznie - z dokładnością do klatki, wycinam niepotrzebny koniec pierwszej ścieżki i niepotrzebny początek drugiej i całość eksportuję. Efekt? Nie widać tego łączenia. Wcale. Nawet poklatkowo.
    Inny sposób - zgrywasz godzinę i 5 minut, przerywasz. Wznawiasz nagranie od 55 minuty na kasecie i przerywasz przy 125. I tak dalej. Potem poklatkowo łączysz te ścieżki. Jeśli na którejś będą błędy zgrywasz ją jeszcze raz.
    4. Stare wersje (nowych nie znam) Cantasia Studio miały chyba jakieś triale 30 dniowe. Dobre do nauki były. Mnie pasuje interface Magix - szukaj, może są triale. Wiele osób poleca DaVinci resolwe. Wypaśny ale chyba mam pecha (albo kwestia retro sprzętu - cóż, mnie wystarcza) ale jest przereklamowany, bo albo nie działa albo wali błędami. Tym niemniej jak zadziała to jest kombajn o możliwościach profesjonalnych już w darmowej wersji. Mowa o mkv czyli te softy to też nie mogą być starocie tylko wersje przynajmniej trochę współczesne. Mpeg 2 o parametrach DVD zajmuje w hust i jeszcze trochę ale właśnie przy błędach lepiej sobie radzi.
    Błędy krytyczne generalnie występują przede wszystkim przy kodowaniu dźwięku - jakiś pik potrafi rozjechać audio - i zależą od nagrania, charakteru odtwarzania dźwięku magnetowidu (różne modele różnią się prawdopodobieństwem takiego błędu), zużyciem taśmy (duża ilość zakłóceń zwiększa prawdopodobieństwo błędu) i czasem nagrywania (tu oczywiste - im dłuższy czas jednym ciągiem tym większa szansa na problem). Plik wynikowy (a w zasadzie sposób kodowania) też ma wpływ na wrażliwość na błędy. Pliki skompresowane zaawansowanymi kompresjami przeważnie - jak u Ciebie - w pewnym momencie utną dźwięk. Ciekawie wygląda to wrzuceniu do edytora audio lub pokazaniu fali w wideoedytorze. Oczywiście uproscilem ten opis ale tego nie da się tak prosto przekazać.
  • #5 21506459
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Może zwykły VirtualDub + kodek MJPEG lub inny? Ostatnio robiłem testy z nagrywaniem ale z grabera USB-HDMI i właśnie nagrywanie w kilku sesjach i VirtualDub za każdym razem nagrywa dokładnie z tym samym fps po przecinku np. 30.000030
    Próbowałem też nagrywać w VLC ale ten za każdym razem nagrywa inny fps 30.000029, 29.58700, 30.029000 przez co później jest problem z łączeniem plików w jeden.

VirtualDub trzyma jednakowe fps więc nie powinno być problemu z łączeniem plików.
    Co do rozdzielczości wideo to ja nagrywałem kiedyś w 512x384 25 fps bo więszej chyba nie ma sensu.
  • REKLAMA
  • #6 21506540
    obelixxxxxx
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedzi
    Obecnie testuję Vidmore V Converter i mnie to zadowala,
    do cięcia używam VidCuttera ale trochę mam z nim problem bo pomimo ustawienia zakresu do wycięcia to przesuwa się o parę klatek w tył. Dotyczy to tylko jeśli chcę wyciąć fragment w środku nagrania. Poszukam czegoś podobnie łatwego w obsłudze.
    pozdrawiam
  • #8 21636539
    obelixxxxxx
    Poziom 10  
    Kombinowałem jak koń pod górkę a skończyło się na propozycji @Gelip i temat pozytywnie ogarnięty
    Dzięki wielkie i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas digitalizacji długich kaset VHS (180+ minut) w programie OBS Studio pojawia się problem z zanikiem ścieżki dźwiękowej pod koniec nagrania, mimo że obraz jest poprawny, a kaseta nieuszkodzona. Przyczyną mogą być błędy sprzętowe, programowe, jakość kasety lub ograniczenia grabbera VGB 300. Zalecane rozwiązania to zmiana kodeka i formatu przechwytywania, użycie innego oprogramowania lub sprzętu, a także dzielenie nagrań na krótsze sesje (np. co godzinę lub po 1 GB) z późniejszym ręcznym łączeniem wideo w edytorze. Nagrywanie w formacie MPEG-2 (DVD Video) jest polecane jako stabilne, a do edycji i łączenia plików sprawdza się prosty, darmowy VirtualDub z kodekiem MJPEG, który zapewnia stały fps i ułatwia montaż. Alternatywnie można używać Vidmore V Converter do konwersji i VidCutter do cięcia, choć ten ostatni może mieć problemy z precyzją cięcia w środku nagrania. Nagrywanie w kilku krótszych sesjach z przerwami minimalizuje ryzyko błędów i ułatwia późniejszą obróbkę. Kluczowe jest nagrywanie kodekiem umożliwiającym cięcie tylko w klatkach kluczowych, co zapobiega przesunięciom podczas edycji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA