logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

głośniki - Citroen c5 głośniki orginalne graja lepiej od Phonocar Pro-tech 2644

cajmer83 10 Sty 2014 10:33 2172 9
REKLAMA
  • #1 13159790
    cajmer83
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Citroen C5 1 03r kombi kupiłem i po zakupie wygłuszyłem drzwi i zmieniłem radio Alpine cde-170r i zaczęło to nieźle grać, potem zmieniłem głośniki na Phonacar i lipa, więc z powrotem włożyłem org głośniki. Co mam robić? Wzmacniacz do nich? Czy one są kiepskie, bieguny 100% oki. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 13160107
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Jak bardzo przyłożyłeś się do wygłuszenia? Kupiłeś tylko woofery i puściłeś je całym pasmem z radia więc nie spodziewaj się cudów. Oryginalne głośniki są dopasowane pod moc radia i auto w którym są zamontowane. Po zmianie głośników musisz zagwarantować im zarówno właściwy montaż jak i odpowiednie zasilenie. Wzmacniacz przy tych wooferach na pewno pomoże. Może napisz czemu dla ciebie są lipne? Mało basu, nieczysty dźwięk, grają cicho czy może coś innego.
  • REKLAMA
  • #3 13160172
    cajmer83
    Poziom 10  
    Bas jest ale cicho grają więc jest go mało jak mam org. to jest oki wygłuszenie hm boczków nie demontowałem tyle ile ręką sięgłem wygłuszyłem (maty bitumiczne) jest oki z orginalnego wyciszenia automatycznie lepsze po wyciszeniu odrazu głośniej więcej basu i ciszej w aucie,puściłem je całym pasmem z radia
  • #4 13160640
    bogus1984
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Czy ja dobrze zrozumialem? "Wygluszales" drzwi przez maskownice w boczku? Popraw mnie, jezeli sie myle, a jesli dobrze zrozumialem, to o jakim wygluszeniu tu piszesz? Reszta jak zenek napisal.
  • REKLAMA
  • #5 13160671
    Zenek1988
    Poziom 28  
    cajmer83 napisał:
    Bas jest ale cicho grają więc jest go mało jak mam org. to jest oki wygłuszenie hm boczków nie demontowałem tyle ile ręką sięgłem wygłuszyłem (maty bitumiczne) jest oki z orginalnego wyciszenia automatycznie lepsze po wyciszeniu odrazu głośniej więcej basu i ciszej w aucie,puściłem je całym pasmem z radia

Takie wygłuszenie to żadne wygłuszenie. Zdejmij boczki i zrób to porządnie a powinno być lepiej. Dołożenie wzmacniacza też pomoże.
  • #6 13160863
    cajmer83
    Poziom 10  
    wygłuszenie około 25cm od brzegu głosnika hm przecież dalej nie dochodzą te fale pozatym niema brzęczenia czegokolwiek w innym aucie tak mam i nie wysiedzisz po wygłuszeniu jest pięknie
  • REKLAMA
  • #7 13161026
    bogus1984
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Jakie fale, to nie jest podstawowym zalozeniem wygluszania. Podstawowym zalozeniem jest stworzenie czegos na miare komory zamknietej, druga sprawa, to ograniczenie rezonansow. Idac Twoim tokiem myslenia, to poloz glosniki na siedzeniach, pod magnes podluz im po kawalku maty i ciesz sie graniem.
  • #8 13161070
    cajmer83
    Poziom 10  
    Może i racja z tym wygłuszeniem ale na orginalnych głosnikach pod tym radiem jest miodzio a to co było orginalnie jak kupiłem auto i teraz to malina,tylko jak założe te phonocary to cicho gra ani basu ani sopranu jakby był jeden org. głośnik podpięty.potrzebny może wzmacniacz

Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

A jakbym wokół głośnków co są te otwory na głośniki zrobił taką komorę zamkniętą od dziury do blachy bądz troche otwartą czyby to coś pomogło czy wygłuszenie drzwi kpl
  • #9 13163154
    Zenek1988
    Poziom 28  
    cajmer83 napisał:
    Może i racja z tym wygłuszeniem ale na orginalnych głosnikach pod tym radiem jest miodzio a to co było orginalnie jak kupiłem auto i teraz to malina,tylko jak założe te phonocary to cicho gra ani basu ani sopranu jakby był jeden org. głośnik podpięty.potrzebny może wzmacniacz

Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

A jakbym wokół głośnków co są te otwory na głośniki zrobił taką komorę zamkniętą od dziury do blachy bądz troche otwartą czyby to coś pomogło czy wygłuszenie drzwi kpl

Bo oryginalne głośniki są przystosowane do takich warunków w drzwiach i napędzenia z radia a te phonocary nie. Ty musisz zagwarantować im zarówno odpowiedni montaż i przygotowanie drzwi jak i odpowiednie zasilenie czyli wzmacniacz. Nie zagrają odpowiednio bez tego. Nie zagrają basem bo nie masz wygłuszonych drzwi i podłączonych ich pod odpowiedni wzmacniacz. A jeśli chcesz wysokie tony to potrzebujesz też głośnika wysokotonowego a nie samego woofera.
    Komora musiałaby mieć odpowiedni litraż a takiego nie uzyskasz w ten sposób.
  • #10 13163268
    cajmer83
    Poziom 10  
    w takim razie wolna chwilą biorę się za boczki i się tym zajmę fotki oczywiście będą

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Citroena C5 1 03r kombi wymienił oryginalne głośniki na Phonocar Pro-tech 2644, jednak zauważył, że nowe głośniki grają cicho i nie oferują wystarczającego basu. Po wygłuszeniu drzwi i wymianie radia na Alpine CDE-170R, oryginalne głośniki zagrały lepiej. Użytkownicy sugerują, że Phonocar wymagają lepszego montażu oraz zasilania z wzmacniacza, aby mogły zagrać odpowiednio. Wskazano również na konieczność stworzenia odpowiedniej komory akustycznej dla głośników. Użytkownik planuje poprawić wygłuszenie drzwi, aby uzyskać lepszą jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA