logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do generowania plików o określonym rozmiarze, np. 2GB

neo_plonsk 28 Mar 2005 21:20 5253 15
REKLAMA
  • #1 1356576
    neo_plonsk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witam tak jak w temacie . czy jest jakis program do generowania pliku dowolnego rozmiaru? . np. podaje mu w menu ze plik ma zajmowac 2gb i program mi generuje taki plik.
  • REKLAMA
  • #2 1356660
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Można napisać program generujący znaki w ASCII i z nich wyjdzie w końcu plik o zadanej objętości (przy podglądzie takiego pliku wyglądem przypominać będzie plik TXT z notatnika z przypadkowymi znakami) - inna ewentualność do bitmapa z losowych pikseli zapisywana jako BMP ale z innym rozszerzeniem - szybszy sposób.
    Ciekawe po co Ci taki bajer???????
  • #3 1356702
    neo_plonsk
    Poziom 18  
    a nie masz takiego programu ?
  • REKLAMA
  • #4 1356787
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Programik jest do napisania - ale na co ci to? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1357007
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 785
    Niekoniecznie głupota.
    Takie pliki mogą się przydać przy testowaniu wydajności komputera.
    Załączniki:
    • generator.exe (20.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1357546
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    kotlet napisał:
    Nikt się nie domysla na co koleś zrobi sobie plik 700 MB nada mu nazwe np Matrix 3.avi i będzie udostępniał na p2p. Dla mnie to głupota.

Nie wiem jak ty, ale ja korzystam z takich programów p2p umożliwiających podgląd ściąganych plików, nie muszę czekać aż się cały ściągnie żeby go obejrzeć :P tak więc mi to nie przeszkadza :D
  • #8 1357629
    kotlet
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    TRAMPEK napisał:

nie wiem jak ty, ale ja kożystam z takich programów p2p umożliwiających podgląd ściaganych plików, nie musze czekać aż się cały ściagnie żeby go obejrzeć :P tak więc mi to nie przeszkadza :D

A obrazy płyt też podglądasz?
  • #9 1357649
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    nie ściągam obrazów płyt ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1357705
    krollew
    Poziom 20  
    Ocena: 154
    Taki program do generowania duuużych plików rzeczywiście się przydaje.

Przykład: formatujesz podejrzany dysk, zapychasz go losowymi danymi i zapuszczasz programy testujące celem wykrycia błędów - często mi się zdarzało, że scandisk widział na dysku bas sectory, a po formacie ich nie było, dysk trochę popracował i znowu to samo. Napisałem wiec w Delphi ten programik (mało wydajny, ale działa :)) i używałem go do opisanego powyżej celu.

Program ma za zadanie zapchać dysk do granic możliwości. Może też go ktoś wykorzysta.
    Załączniki:
    • zapychacz.exe (371.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1359132
    neo_plonsk
    Poziom 18  
    a ja z p2p wogole nie korzystam . generator jest mi raczej potrzebny do testow . dzieki chlopaki
  • #12 1360069
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Coś dla tych co lubią się bawić toto wymaga niestety DOS-a.
    Zostało „napisane” do zamazywania partycji w celu uniemożliwienia odzysku zawartości. Jak ktoś ma opis komend BAT-oskich to może się pobawić.
    Załączniki:
    • kas.zip (283 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2380483
    marekkiek
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Czy istnieje taka możliwość aby generowany plik miał tyklko duży rozmiar lecz aby na dysku zajmował mało miejsca. Np plik takiego typu by na NTFS dałoby się go skompresować.

Pozdrawiam
  • #14 3312336
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    A czy jest może programik, który tworzy plik o rozmiarze np 20MB i wypełnia go danymi określonymi przez użytkownika np. samymi literkami "A"???
  • #16 15451046
    elek01
    Poziom 1  
    W Windows można generować dowolnej wielkości pliki poprzez polecenie w kosoli cmd
    fsutil file createnew <nazwa.rozszerzenie> <rozmiar w bajtach>
    np. fsutil file createnew c:\50gb.test 53687091200
    da nam plik o wielkości 50GB

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy programów umożliwiających generowanie plików o określonym rozmiarze, np. 2GB. Propozycje obejmują napisanie prostego programu generującego plik z losowymi znakami ASCII lub bitmapę z losowymi pikselami. Takie pliki mogą służyć do testowania wydajności komputera, zapychania dysku w celu wykrywania błędów lub symulacji plików do testów. Wspomniano o wykorzystaniu Delphi do stworzenia własnego narzędzia do zapychania dysku losowymi danymi. Pojawiła się sugestia użycia narzędzia WinHEX do tworzenia plików o określonej zawartości, np. wypełnionych literą "A". W systemie Windows można generować pliki o dowolnym rozmiarze za pomocą polecenia konsolowego fsutil file createnew, które tworzy plik o zadanej wielkości w bajtach bez konieczności wypełniania go danymi. Poruszono także temat plików o dużym rozmiarze, które na dysku zajmują mało miejsca dzięki kompresji NTFS. Dyskusja zawierała również uwagi dotyczące potencjalnego wykorzystania takich plików do celów p2p oraz testów dysków twardych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA