logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Studio 1555 - Przegrzewanie grafiki ATI Mobility Radeon HD 4570, co zrobić?

maldug 11 Sty 2014 14:32 2754 13
REKLAMA
  • #1 13164256
    maldug
    Poziom 2  
    Witam,
    Posiadam laptop dell studio 1555 od 4 lat. Przez pierwsze dwa lata kiedy był na gwarancji wszystko działało w porządku. Jednak po upłynięciu tego czasu zaczęły się problemy z przegrzewaniem grafiki. Przy korzystaniu z gier laptop sam się wyłączał, na początku działo się to sporadycznie następnie było to już regułą. Problem nie występował podczas korzystania z baterii. Zmieniłem opcję w Ustawieniach zasilania>Opcje zasilania>Ustawienia zasilania grafiki ATI> Z maksymalnej wydajności na Maksymalną żywotność akumulatora. Gry przestały się wyłączać jednak znacząco straciłem na jakości grafiki. Ponadto ok. rok temu doszło do niezidentyfikowanej awarii płyty głównej, zmusiło mnie to do kupna używanej. Pomimo wymiany płyty głównej problem z grafiką dalej występuje. Przy samym włączeniu menu dowolnej gry temp dochodzi do 84 st.
    Może ktoś z forumowiczów miał ten sam problem lub po prostu wie jak należy go rozwiązać.

Karta raf to ATI Mobility Radeon HD 4570
  • REKLAMA
  • #2 13164377
    bomi123
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    A czy chłodzenie było kupione razem z płytą, czy przełożone?
  • #3 13164393
    maciekplaygaming
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wyczyść wszystko, może wentylator się zabrudził i wolno się obraca, albo zakurzył się chipset pod wentylatorem.
  • REKLAMA
  • #4 13164404
    maldug
    Poziom 2  
    Wentylatory są stare, ale wraz z wymianą płyty było zrobione czyszczenie chłodzenia wymiana pasty itp.

PS. i co ciekawe po wyłączeniu gry temperatura od razu spada do 60 st.
  • REKLAMA
  • #5 13164411
    bomi123
    Poziom 16  
    Rozumiem, że na grafice oraz jeśli są to na pamięci pasta/termopad również wymienione?
  • REKLAMA
  • #7 13170130
    bomi123
    Poziom 16  
    Na co padła poprzednia płyta? Czy na grafikę?
    Czy chłodzenie jest na 100% sprawne? Czy heatpipe dobrze odprowadza ciepło które jest wydmuchiwane na zewnątrz? Czuć mocno nagrzane powietrze z wylotu?
  • #8 13177772
    maldug
    Poziom 2  
    Poprzednia płyta nie padła na grafikę(nie znam dokładnej usterki), chłodzenie jest w 100 procentach sprawne. Co do powietrza z heatpipe, to tak wylatuje ciepłe powietrze.
    Podczas gry tak jak już pisałem wcześniej nagrzewa się do ok 88 st gdzieś ok +90 st komputer wyłącza się (nigdy dokładnie nie wychwyciłem tego momentu), ale np wystarczy przejść z gry na pulpit i dość szybko temperatura spada do 55-60 st.
  • #9 13180382
    bomi123
    Poziom 16  
    A jak kolega stwierdził sprawność chłodzenia? Przy 80 stopniach powietrze które wylatuje powinno dość mocno parzyć. To, że się wyłącza to normalne i temp. ta określona jest w biosie jako temperatura bezpieczeństwa. Przy używaniu komputera z taką temp. może on długo nie pociągnąć. Przechodząc na pulpit grafika z gry już nie jest wyświetlana stąd jej nie obciąża.
    A jak z użytymi elementami termo przewodzącymi? Jakie zostały zastosowane?
    Czy na grafice jest pasta czy termopad?
  • #10 13328326
    kubek_107
    Poziom 9  
    Czy udało się rozwiązać problem z grafiką? Założyłem ostatnio wątek na forum dotyczący Dell Studio 1557 z tą samą grafiką i chyba nieco podobnymi objawami, dlatego jestem ciekaw jak zakończyła się ta sprawa.
  • #11 13328670
    bomi123
    Poziom 16  
    Również po czyszczeniu i wymianie chłodzenia?
  • #12 13329295
    kubek_107
    Poziom 9  
    Po czyszczeniu i wymianie pasty i termopadów na nowe ale przy starym układzie chłodzenia. Ale podobieństwo do obecnego wątku jest w tym, że temperatura GPU zmienia się bardzo szybko. W moim wątku problem przegrzewania związany jest także z mostkiem północnym.
  • #13 13329326
    bomi123
    Poziom 16  
    W sumie ja też mam Della który się grzeje mocniej niż powinien. Nie wyłącza się ale temperatury są dużo za duże. Po odpaleniu na nim gry, po 30 minutach miał dość zdecydowanie. Po włączeniu ponownym już nie wstał system, bo dysk zasypało bad sectorami
  • #14 13329354
    kubek_107
    Poziom 9  
    Wydaje mi się, że mogłem zrobić jakiś błąd przy doborze termopadów (ich grubości), bo założyłem, że zostaną one sprasowane do stopnia w jakim znalazłem stare ich wersje. Możliwe, że to jest przyczyną dziwnego zachowania się temperatury. Ale tak jak wspomniałem, to tylko kawałek układanki dotyczącej mojego problemu z przegrzewaniem. Zapraszam do odwiedzenia mojego wątku, ponieważ nie chcę tutaj robić OT.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Dell Studio 1555 zgłasza problem z przegrzewaniem karty graficznej ATI Mobility Radeon HD 4570, co prowadzi do wyłączania się urządzenia podczas gier. Po wymianie płyty głównej i czyszczeniu chłodzenia, problem nadal występuje, a temperatura GPU osiąga 88-90°C. Użytkownik zmienił ustawienia zasilania, co poprawiło sytuację, ale obniżyło jakość grafiki. Forumowicze sugerują sprawdzenie stanu chłodzenia, wymianę pasty termoprzewodzącej oraz termopadów, a także zwrócenie uwagi na ewentualne błędy w doborze elementów chłodzących. Wspomniano również o podobnych problemach z innymi modelami Dell.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA