logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pompa NSZ-100 z Białorusi nadaje się do C-360 z wałem kardana?

peter855 13 Sty 2014 18:52 5883 8
REKLAMA
  • #1 13173393
    peter855
    Poziom 11  
    Ocena: 27
    Witam!

Przymierzam się do założenia hydrauliki zewnętrznej wciągniku C 360. Do dyspozycji mam pompę od białoruśki NSZ-100 Ciśnienie znamionowe 16MPa, maksymalne 21 MPa Wydajność182 l/min przy 1920 obr./ min.

http://tablica.pl/of...wa-ID3LI05.html

Mam wątpliwości co do konstrukcji c360, mianowicie czy przy połączeniu pompy wałem kardana za pośrednictwem sprzęgła rozłączanego z kołem pasowym nie obetnie się klin na wale korbowym. w Ostrówku tak jest podłączona pompa, co prawda o większej wydajności i tam wał jest frezowany na wieloklin. Pompa będzie pracowała tylko z turem, myślę że dużych obciążeń nie będzie. gdy tur nie będzie używany pompa będzie odłączana sprzęgłem. Co o tym sądzicie? Da się to z taką pompą zrealizować?
  • REKLAMA
  • #2 13173576
    kuran17
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    link nie działa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13173664
    *SSaPeRR*
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Jakiej przepustowości jest rozdzielacz od tura?? Jeśli będzie za mała to wydaje mi się że bardzo będzie się grzał olej i może też wywalać uszczelniacze w pompie.
    Jeśli się mylę to niech mnie poprawią.
  • REKLAMA
  • #5 13174133
    peter855
    Poziom 11  
    O rozdzielaczu jeszcze nie myślałem. Mam jeden z wózka widłowego, niezidentyfikowany, ale dość duży i solidny, drugi mam od rak - gpw, również w bizonie taki był montowany. A jeśli będzie za mały to dam dzielnik strumienia bo tak zamierzam i podlącze dwa rozdzielacze. jeden ten gpw już mam podłączony bo sezonowo nosze na plecach opryskiwacz hardi i tam potrzebne są 2 sekcje do rozkładania ramion i podnoszenia belki. To nie jest problem problemem jest to że nie wiem czy klina na wale korbowym nie obetnie pod obciążeniem. Wiadomo z ciśnieniem nie będę szalał, Ustawię 16 MPa na zaworze ciśnieniowym.
  • Pomocny post
    #6 13175301
    seweryn7701
    Specjalista Maszyny Rolnicze
    Ocena: 1392
    Pompa zdecydowanie za wielka. Wystarczyło by 1/3 tej. Mięsa na klinie kola pasowego jest malutko, jak hydraulika dobije do granicznego ciśnienia to może ja w tym miejscu rozerwać. Mniejsza pompa ma mniejsze opory przy nominalnym ciśnieniu i mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia koła.
    Znaleźć rozdzielacz z takim przepływem za niewielkie pieniądze.
    Z samym turem może być problem. Na wolnych obrotach tur będzie chodził szybko ale silnik może mieć ciężko a na wysokich będzie ganiał jak wściekły.
    Nie jestem przekonany czy zakładanie takiego smoka jest sensowne.
  • #7 13177544
    peter855
    Poziom 11  
    Dzięki za mądrą odpowiedź, zapewne działasz na Agrofoto, więc nie będę się powtarzał. Wielkie dzięki za opinie.
    Pozdrawiam.
  • #8 13242410
    peter855
    Poziom 11  
    Witam wszystkich!

Udało mi się ukończyć mój projekt. Zamontowałem pompę nsz 50, napęd własnej konstrukcji rozłączany wykonałem z wałka sprzęgłowego c 360, wałka napędu pompy nsz 32/50, środek tarczy sprzęgła c 360. Zbiornik zrobiłem ze zbiornika powietrza z jakiejś ciężarówki. Po pierwszych próbach mogę dojść do wniosku że pompa znacznie za duża, myślę że wystarczyła by nsz 32, na wolnych obrotach można zgasić traktor, dlatego włozyłem stary dzielnik z ostrówka i skierowałem część oleju bezpośrednio na przelew. wpinałem w rozdzielacz manometr i po podaniu ciśniena zegar pokazywał 13 MPa podkręcałem zawory na rozdzielaczu i na dzielniku , ale to nic nie dało , może kiepski manometr, albo niska temperatura spowodowała że źle wskazywał, ponieważ tak jak pisałem traktor po podaniu oleju na zaślepioną sekcję, potrafi na niskich obrotach zgasnąć. Dla ciekawskich dołączam film

http://www.youtube.com/watch?v=_KI8u8y7fho
  • #9 18143042
    GRZEGORZ_JANEK3
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Ja w swojej c 360 mam założony multiplikator na wom pompe 51l\min , rozdzielacz 40 l,trzysekcyjny zbiornik na olej 50 l dzielnik strumienia i siłowniki 62 mm tłok, oraz skok 1000 mm .Podnosi dwa baloty sianokiszonki bez problemu a cisnienie w ukladzie jest ok 100 bar wtedy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zastosowanie pompy hydraulicznej NSZ-100 z Białorusi w ciągniku C-360, planując podłączenie jej za pomocą wału kardana. Pojawiają się obawy dotyczące konstrukcji C-360 oraz ryzyka uszkodzenia klina na wale korbowym przy dużych obciążeniach. W dyskusji zwrócono uwagę na odpowiednią przepustowość rozdzielacza oraz potencjalne problemy z przegrzewaniem oleju. Użytkownicy sugerują, że pompa NSZ-100 może być zbyt duża i zalecają mniejsze modele, takie jak NSZ-32, aby uniknąć przeciążenia silnika. Wspomniano również o doświadczeniach z innymi konfiguracjami hydraulicznymi w C-360, które działają z mniejszymi pompami i odpowiednimi rozdzielaczami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA