logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch Maxx 5 - W filtrze non stop zbiera się woda- słabe wirowanie

boogyman23 20 Sty 2014 14:39 5838 7
REKLAMA
  • #1 13198636
    boogyman23
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Pralka Bosch Maxx 5 ciągle zbiera mi się woda w tym filtrze na dole?
    Gdy go odkręcę to po prostu leje się z niego (wyciaka 2-3 litry ).
    I po następnym praniu znowu to samo. Jeżeli go nie odkręcę i nie wyleję wody wirowanie jest takie jakby go wcale nie było. Oczywiście filtr wyczyściłem, nie był brudny, sprawdziłem i wyczyściłem wąż doprowadzający wodę. Niestety nie chcę ruszać węża odprowadzającego ale chyba będzie trzeba (tylko nie wiem jak z tą opaską).

Proszę pomóżcie? Program też jakoś dłuźej pracuje. Czy to pompa wody? Jakie są koszty? Czy może ten wąż odprowadzający się zatkał?
  • REKLAMA
  • #2 13199584
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    W filtrze zawsze zostaje trochę wody. Trzeba sprawdzić układ wypompowywania. Nalej do pralki trochę wody, włącz na samo wypompowywanie i obserwuj jak leci woda z węża odpływowego, czy całym przekrojem czy nie. Taką czynność powtórz kilka razy, czasami pompka losowo nie może wystartować.
  • REKLAMA
  • #4 15280957
    PiotrQ
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Kolego, rozwiązałeś swój problem?
    Mam dokładnie ten sam objaw w tym samym modelu.

Odpompowywanie trwa wieki, woda leci z węża ledwo ledwo. Po zajrzeniu do pompki - od strony zaworu 'awaryjnego' nie widać tam żadnych śmieci - było ciut 'błota' ale jego usunięcie nic nie zmieniło. Poza tym wirnik wydaje się biały i czyściutki (pralka ma dokładnie 6 lat). Uruchomiłem odpompowywanie na chwilę przy otwartym zaworze 'awaryjnym' i wirnik pięknie się kręci - ocena na oko.
    Wąż przełożyłem ze ściany do kibla żeby widzieć jakie jest 'ciśnienie' - ale jak wspominałem słabiutkie. Węża powyginałem na wszystkie strony - nie wydaje mi się aby się przytkał/zamulił. Przynajmniej na odcinku ściana pralki - wylot nie ma niczego w środku.

Czy możliwe, że zatkało się coś przed pompką? Jak się tam dostać? Kiedyś rozkręcałem Candy to było łatwo (w pompce znalazłem dwa fiszbiny) a tego boscha nie wiem jak ugryźć.

Za każdą poradę/wskazówkę będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #5 15286669
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Może zatkany dolot do pompki? Skarpetka lub coś innego
  • #6 15461515
    PiotrQ
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Kolego @wiesiekmisiek przeczytałem Twój wpis i pomyślałem - jakże odkrywcza rada, przecież to nie możliwe, żeby przez sitko bębna przedostała się skarpetka (co prawda kiedyś znalazłem w pompce dwa fiszbiny ze stanika...).
    Pralka jakoś zaczęła działać, raz lepiej, a raz gorzej... kupiłem na zapas nową pompkę, ale wstrzymałem się z wymianą.
    Wczoraj znów pralka przestała wypompowywać wodę, więc zabrałem się dziś do jej rozkręcenia celem wymiany pompki. Jak już ją otworzyłem i rozłożyłem to postanowiłem zajrzeć we wszystkie wężyki aby się upewnić, że są drożne... w pierwszym z nich - tym co odprowadza wodę z bębna do pompki, a ma w środku kulkę (domyślam się, że to taki 'zawór' powrotny?) - ZNALAZŁEM SKARPETKĘ SYNKA.

Nigdy w życiu bym nie uwierzył, że to jest możliwe, że pralka 'zjadła skarpetkę' - myślałem, że to legenda. Przepraszam Cię @wiesiekmisiek, że pomyślałem sobie, że pomyliłeś elektrodę z forum 'pudelka'. To ja ewidentnie jestem za głupi i mam zbyt słabą wyobraźnię.

Gdyby więc ktoś jeszcze kiedyś miał tego typu problem, że pralka nie odpompowuje wody i przez to elektronika głupieje (bo pompka faktycznie kręci, tylko woda do niej nie dolatuje i nie ubywa jej z bębna). To faktycznie warto sprawdzić czy nie ma w środku skarpetki.

Gdyby ktoś tak jak ja, uważał że to bujda - napiszcie - wrzucę zdjęcie z dowodem.

Dziękuję i pozdrawiam,
    Piotr
  • #7 15463879
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Skarpetka w wężu pomiędzy zbiornikiem a pompą nie jest jakąś dziwną sprawą, często wyciąga się takie rzeczy u klientów. Nie koniecznie skarpetki ale i inne elementy garderoby. Taką usterkę można zweryfikować słuchając odgłosów pracy pompy. Kwestia doświadczenia.
  • REKLAMA
  • #8 15464047
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Ja to wziąłem też z życia . A skarpetki przedostają się tam pomiędzy bębnem a uszczelka gumową w drzwiczkach. Od tamtego momenty skarpetki pierze się w specjalnej siateczce. Pozdrawiam wszystkich i tych którzy na początku wierzyli z przymrużeniem oka i tych którzy przekonali się na własnej skórze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Bosch Maxx 5, w której w filtrze na dole gromadzi się woda, co prowadzi do słabego wirowania. Po odkręceniu filtra wypływa 2-3 litry wody, a po każdym praniu sytuacja się powtarza. Użytkownik sprawdził filtr oraz wąż doprowadzający wodę, ale problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zatykanie odpływu w ścianie, problemy z pompą, a także możliwość zatykania węża odprowadzającego wodę przez przedmioty, takie jak skarpetki. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z podobnymi problemami, wskazując na konieczność sprawdzenia drożności węży oraz stanu pompki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA