logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilot RC5 nie działa z AVR, mimo poprawnej komunikacji z TV Sony

sznajder_wroc 20 Sty 2014 21:13 1284 5
REKLAMA
  • #1 13200604
    sznajder_wroc
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,
    zdaję sobie sprawę że wiele razy zakładany był temat związany z odkodowywaniem RC5 na avr. Postanowiłem jednak założyć swój, ponieważ mam dziwne problemy z tą transmisją. Używam mini pilota uniwersalnego który bez problemu komunikuje się z moim tv Sony i korzystałem już z niego kilka razy w projektach własnych. Niestety teraz kiedy jestem w trakcie realizacji nowego projektu pilot świruje.
    Korzystam z takiego kodu:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Wysyłam przez uart literkę "a" na początku funkcji main. W przerwaniu zewnętrznym wysyłam literkę "i" żeby wiedzieć czy w ogóle wchodzę do przerwania. No i literkę "f" chciałem wysyłać w momencie kiedy zostanie odebrana jakakolwiek komenda. Kod ten działał w moich poprzednich konstrukcjach ale tam korzystałem z Atmega8 a tutaj z Atmega32. Zmieniła odpowiedni bity w rejestrach dotyczących przerwania. Odbiornik TSOP4836 podłączony jest do nóżki PD3. Kiedy wciskam przycisk na pilocie to napięcie na nóżce danych odbiornika spada z 4.99V to 4.55V i pomimo to mikrokontroler nie wykrywa przerwania. Kiedy natomiast zewrę nóżkę danych z masą to przerwanie zostaje natychmiast wykryte i pojawia się literka "i".
    Przelutowywałem już jeden odbiornik bo wcześniejszy działał i przestał, nowy nie działał aż w końcu dzisiaj na chwilę zaskoczył i teraz znów nie działa. Pilot cały czas bez problemu jest wykrywany przez telewizor.
    Muszę mieć obsługę pilota na przerwaniu zewnętrznym, tego wymaga projekt.
    Z góry dziękuję za pomoc przy rozwiązaniu tego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 13201191
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Witaj.

sznajder_wroc napisał:
    Kiedy wciskam przycisk na pilocie to napięcie na nóżce danych odbiornika spada z 4.99V to 4.55V i pomimo to mikrokontroler nie wykrywa przerwania. Kiedy natomiast zewrę nóżkę danych z masą to przerwanie zostaje natychmiast wykryte i pojawia się literka "i".

Przelutowywałem już jeden odbiornik bo wcześniejszy działał i przestał, nowy nie działał aż w końcu dzisiaj na chwilę zaskoczył i teraz znów nie działa.

Pokaż schemat całości.

Drobna uwaga - gdy już raz ustawisz flaga=1, nie gdzie jej nie zerujesz.
  • REKLAMA
  • #3 13201438
    sznajder_wroc
    Poziom 12  
    Przełożyłem Atmegę do innej płytki gdzie zamontowany jest odbiornik TSOP31236 i wszystko ruszyło od razu bez problemu. Ten sam kod zadziałał od razu. Wychodzi na to że wina leży po stronie odbiornika. Jutro będę je wymieniał. Jak będę pewny że to było przyczyną to potwierdzę.
  • REKLAMA
  • #4 13202071
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam.

Czy Sony napewno używa standardu RC-5 ?

Wydaje mi się, iż Sony posiada swój standard.
  • REKLAMA
  • #5 13202208
    sznajder_wroc
    Poziom 12  
    ten pilot chyba potrafi wysyłać w wielu standardach bo działa ze wszystkimi tv
  • #6 13206576
    sznajder_wroc
    Poziom 12  
    Wina leżała po stronie odbiornika. Po wlutowaniu TSOP31236 wszystko ruszyło bez problemu.
REKLAMA