logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja standardu pilota RC5 lub SIRC – Sony RM-S311, Pioneer SR, LG, AverMedia

Rfck 07 Paź 2007 00:45 20464 33
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy moje piloty działają w standardzie RC5 albo SIRC i który z modeli Sony, Pioneer, AverMedia lub LG nadaje w tych standardach?

Pilot Sony RM-S311 nadaje w standardzie SIRC i według danych z lirc ma typowy header 2400 µs, więc powinien współpracować z Twoim kitem [#4358509] RC5 to standard używany przez Philipsa, a SIRC przez Sony [#4358320] Z Twoich pozostałych pilotów AverMedia na pewno nie nadaje w żadnym z tych dwóch standardów, a Pioneer i LG używają kodowania typu SPACE jak SIRC, ale mają inne czasy i nie będą zgodne z RC5/SIRC [#4358320] Nie wszystkie piloty Sony muszą być identyczne, ale większość popularnych modeli działa zgodnie z SIRC, a wyjątki są rzadkie [#4358333]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 4355243
    Rfck
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich

Jak sprawdzić w jakim standardzie działa pilot ?
    Posiadam w domu 4 piloty i aktualnie mam zamiar zmontować kit do którego wymagany jest dowolny pilot w standardzie kodu RC5 lub SIRC
    Posiadam piloty:

Sony RM-S311
    Pioneer SR
    Pilot AverMedia od karty telewizyjnej
    LG 6711R1P070B

Wchodzilem także na stronę http://lirc.sourceforge.net/remotes/
    ale niestety nic nie znalazłem... czy któryś z moich pilotów jest w którymś z tych standardów?
  • REKLAMA
  • #2 4357823
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    na stronce którą sam podałeś masz wszystko jak na dłoni więc co oznacza twoje stwierdzenie - nic nie znalazłem bo czegoś chyba nie rozumiem w twojej wypowiedzi

RC5 - to kody używane najczęściej ale nie tylko w sprzęcie firmy Philips

SIRC - to właśnie standard SONY

pozostałe twoje piloty mogą działać (a na pewno AverMedia bo go znam) w innych standardach ale masz własnie po to tę stronkę aby dokładnie w 1000% szczegółach zobaczyć jak one działają i możesz sobie zrobić dowolną obsługę dowolnego pilota dzięki danym które są na niej zawarte.

ja swego czasu potrzebowałem zrobić sobie sterwanie moim urządzeniem w domu też dowolnym pilotem z tych które miałem w domu a były to Sony, JVC, oraz Philips RC5. Dzięki tej stronce wszystko ładnie wyszło.

później musiałem dorobić nadawanie a nie odbiór ale w standardzie dla OLYMPUSa i też ta stronka okazała się nieocenioną pomocą

kwestia tylko w czym i jak umiesz programować - o tym nic nie napisałeś. Standardowo w języku Bascom masz np obsługę RC5 - i jest ona tam bajecznie prosta, masz też nadawanie RC5 i SIRC ale jeśli chodzi o SIRC tylko nadawanie więc nie odbierzesz kodów z pilota SONY :(

ja wszystko co robiłem to robiłem w asemblerze

musisz jeszcze więc sporo poczytać na ten temat skoro jak narazie nic a nic nie mówią ci przebogate dane na stronce lirc a chcesz to sam zrobić

proponuję zacząć albo w asemblerze albo w C napisać sobie własną obsługę standardu RC5 - to pozwoli ci zrozumieć całe to zagadnienie i zaczniesz wtedy spokojnie podchodzić do kodowania następnych standardów

pozdrówka
  • #3 4358309
    Rfck
    Poziom 10  
    Pilota potrzebuję już do zaprogramanego urządzenia - obsluguje ono standard RC5 oraz SIRC - nie potrzebuje pisac zadnego programu bo nie będzie to do sterowania komputerem lub czyms podobnym, kit ktory bede składał jest to zdalne sterowanie oswietleniem.
    Wymaga tylko pilota w wyżej wymienionych standardach.
    BTW gdzie jest napisane na tej stronie że moj pilot SONY działa w standardzie SIRC ?
  • #4 4358320
    mirekk36
    Poziom 42  
    ok może źle trochę zrozumiałem całe twoje pytanie ;) ....

odnośnie tego że standard SIRC używany jest przez nadajniki IR Sony - nie ma o tym mowy na tej stronce. Ale ponieważ naczytałem się już na ten temat to podpowiadam ci. Aby się o tym upewnić poszukaj w necie potwierdzenia moich słów.

czyli jeszcze raz - skoro poszukujesz dowolnego pilota w standardzie SIRC lub RC5 to możesz jak widzisz używać pilotów firmy SONY lub pilotów firmy Philips.

AverMedia na pewno nie nadaje w żadnym z 2 wymieninych powyżej standardów , co do twoich dwóch pozostałych urządzeń to Pioneer - używa wprawdzie standardu kodowania typu SPACE jak w SIRC ale są inne czasy tak więc nie zadziała, natomiast urządzenie LG które posiadasz także nadaje za pomocą kodowania SPACE jednak też się nie dogada z twoim kitem. Chociaż jak zauważyłem na tej stronce niektóre piloty LG wykorzystują zdaje się także RC5 ale nie ten twój konkretny a on tam jest wymieniony

pozdr
  • #5 4358323
    Rfck
    Poziom 10  
    Może troche niejasno napisałem ale już odpowiedziałeś na moje pytanie.

Chodziło mi czy któryś z tych pilotów nadaje w standardzie RC5 bądź SIRC
    Napisałeś że SONY nadaje w standardzie SIRC ;-) co mnie bardzo cieszy - fakt faktem pilot w standardzie RC5 2 -przyciskowy kosztuje bodajże 20 - 25 zł także w razie co dokupie ;-)

Kitu jeszcze nie mam, jak wszystko poskładam okaże się czy zadziała ;-)
    Czy wszystkie piloty SONY działają w SIRC ? czy konkretne ?
  • REKLAMA
  • #6 4358333
    mirekk36
    Poziom 42  
    czy wszystkie to na 100% ciężko powiedzieć. Oczywiście że zdarzają się także odstępstwa ale raczej rzadko. Ogromna większość pilotów do popularnych na rynku urządzeń jak telewizory czy magnetowidy zapewne działa zgodnie z tym standardem. Ale jak się przejrzy dane dotyczące pilotów sony na stronce lirc (choć jest ich b.dużo) to jest kilka które przy tym samym sposobie kodowania SPACE czas headera mają jednak dłuższy czyli nie typowo ok 2400ms a np 3000ms co już spowoduje że nie zadziała to standardowo (jednak to są jak widać nawet po opisach na tej stronce rzadkie przypadki)
  • REKLAMA
  • #8 4358509
    mirekk36
    Poziom 42  
    twój pilot RM-S311 to typowy klasyczny pilot nadający w standardzie SIRC ;) jego header ma równiutko 2,4ms ;)

begin remote

name  SONY_RM-S311
      bits           12
      flags SPACE_ENC|CONST_LENGTH
      eps            30
      aeps          100

header       2400   600
      one          1200   600
      zero          600   600
      gap          45000
      min_repeat      2
      toggle_bit      0

frequency    40000
      duty_cycle   33

tak więc możesz być pewien że zadziała
  • #9 4358618
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Cześć :)

Pilot RC5 zgodnie zresztą ze stronką, którą podałeś, to produkt wynaleziony przez PHILPSA, więc między innymi jeśli chcesz mieć swój, prosty pilot i to bez " kombinowania "

proponuję gotowce SAA3004 -
    http://electro8051.free.fr/Datasheet/SAA3004.pdf

lub SAA3008 -
    http://electro8051.free.fr/Datasheet/SAA3008.pdf

Sam sobie ustawisz grupę i adres do swojego kitu, tak żeby się nie pokrył z innymi urządzeniami RC5 w twoim pokoju :) :) :), bo nie ma to jak pstrykąć "swojego" pilota i zmienić babci kanał w telewizorze :)

Układ posiada fabryczne kodowanie RC5, stabilizację kwarcową etc. i "tryb" oszczędzania bateri.

W jaką go załadujesz obudowę i jakie dasz przyciski :) to twoja broszka :), ale jeszcze raz powtażam, nie będzie to pilot do odbiornika TV, magnetowidu, czy nawet klimy :) więc masz szansę tak go ustawić żeby nikomu w niczym nie przeszkadzał :). Odpadnie ci zabawa w "oszczędzaniem" energi baterii i "zbędną" masą dodatkowych przycisków na gotowych pilotach :)

Dodano po 6 [minuty]:

Inna fajna strona o pilotach

http://www.sbprojects.com/knowledge/ir/rc5.htm

Powodzenia

Dodano po 12 [minuty]:

Co zaś do twojego pilota to potwierdzam za mirkiemk36, że masz SIRC, ale warto było by go rozkodować , tzn przeanalizować kody klawiszy i określić, który jak działa :)

W RC5 masz odwracalny bit powtórzenia rozkazu[trzeci bit], więc po każdym naciśnięciu klawisza masz kolejno podawane rozkazy i informacją o ich powtarzaniu (łatwiej zliczyć to co pilot wykonał ).

W SIRC niestety nie ma bitu powtóżenia, poprostu te same rozkazy są ponawiane co 45 ms tak długo jak długo naciskasz klawisz, cała obsługa ilości powtóżeń musi być zrealizaowana po stronie odbiornika :(.
    To co pilot wysyła zależy od zaprogramowania kontrolera pilota i przypisanej mu funkcji - co producent pilota wykonał za ciebie :(

Więc do sterowania włącz/wyłącz, jak najbardziej każdy klawisz w SIRC się będzie nadawał (pod warunkiem że załącz jedna komenda, włącz druga komenda), natomiast do sterowania góra / dół trzeba w pilocie poszukać klawiszy, które wysyłają 1 rozkaz po każdym naciśnięciu przycisku ( w górę jedna komenda, w dół druga ), inaczej nie będziesz w stanie zapanować nad ostatecznym ustawieniem poziomu.

Niestety będzie to okupione koniecznością kolejnych naciśnięć klawisza :)

Możesz ściągnąć gridera lub nawet jakiś oscyloskop na kartę dźwiękową i zobaczyć na diodzie nadajnika, co się dzieje po naciśnięciu każdego klawisza, i tak dobrać te które chcesz żeby sterowały żeby było OK :).

Rozumiem że w kicie będziesz mógł wybrać komendę i adres, na który twój sterownik oświetlenia reaguje :), to w sprawie nie pokrywania się klawiszy z istniejącymi innymi urządzeniami :)
  • #11 4359445
    mirekk36
    Poziom 42  
    mirekk36 napisał:
    twój pilot RM-S311 to typowy klasyczny pilot nadający w standardzie SIRC ;) jego header ma równiutko 2400ms ;)

sorry , popełniłem "mały" błąd bo jak słusznie zwrócił mi kolega Zumek na PW ;) dzięki (wprawdzie długość headera w tym temacie nie ma aż tak dużego znaczenia, ale jak już piszę to nie powinienem zamiast us pisać ms) , tak więc header miałby wynosić 2,4ms jeśli w milisekundach a w mikrosekundach to 2400 - przepraszam już to poprawiłem
  • REKLAMA
  • #12 4359984
    Rfck
    Poziom 10  
    pixel7 - byłbym zainteresowany!

CO do kitu to tak jak ktoś wspomnial:
    1 klawisz - włącz
    2 klawisz - wyłącz

Urządzenie jest już zaprogramowane, należy tylko wgrać poszczególne klawisze a urządzenie je zapamięta.

Dzieki za obszerną pomoc ! naprawde sie przydało!
  • #13 4361410
    pixel7
    Poziom 24  
    Ocena: 160
    Kod w załączeniu. Pamiętaj, że sony pracuje na 40 kHz i taki odbiornik trzeba stosować. Czujnik podłączasz do wejścia timer1
    Załączniki:
    • sony.zip (836 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4361612
    Jdsoul
    Poziom 23  
    No to z tym zapamiętaniem - jeśli to rzeczywiście jedyna metoda to będzie pewnie rozpoznawanie metodą porównawczą , lub nawet ciągiem impulsów :(

proponuje jednak pilot SIRC Sony, bo: w RC5 będziesz miał działanie co drugi klawisz :(, pamiętasz o toggle bit.

No chyba, że autor kitu , wpadł na to żeby nauczyć moduł adresu i komendy, ale to nie musi być pewne :(. Szczególnie że ukłąd ma rozróżniać dwa standardy :( w locie.

Testy po przybyciu kitu pokażą :) .

Tak czy inaczej warto zastosować odrębny pilot nie wykorzystywany w pomieszczeniu lub jeszcze lepiej przełączany pilot uniwersalny :) , masz wtedy możliwość zrobienia sobie show roomu :) jednym pilotem sterujesz wieżą , plazmą, światłem .... jeszcze by się jakuzi przydało albo automatycznie rozkładna kanapa ...... i cały świat twój.
  • #16 4364859
    Jdsoul
    Poziom 23  
    W Leroy Merlin mają taką fajną elektryczną atrapę kominka z podświetleniem żarówką :), jak koleżankę trochę podbajerujesz, da się przeżyć :) i też można podłączyć pod pilota :) efekt gigant :)

A swoją drogą rzuć okiem na ciekawe urządzonka :)

http://www.marantz.com/new/index.cfm?fuseaction=Products.ProdCat&cont=eu&bus=hf&type=rmt&series=comp

Wystarczy ci RC9500.

Menu dotykowe robisz w PC , wgrywasz kody ze wszystkiego co się da łącznie z twoim pilotem Sony i masz bajer, że ho, ho :) , a teraz to nawet będziesz mógł światło zgasić ... {tylko taka kanapa rozkłada na pilota to kupę szmalu będzie kosztować :(}
  • #18 4365954
    Jdsoul
    Poziom 23  
    No to się musiał kolega strasznie wykosztować na to wszystko ;)

A wracając do sterowania to docelowo warto byłoby wszystkie urządzonka obsługiwać jednym pilotem , bo i na bateriach zaoszczędzisz i "w trakcie akcji" przyciski się nie pomylą ......... :)

Po za tym to kolejne wyzwanie - transkoder jednego pilota na n-urządzeń :) to prawie pilot pilotów :)
  • #19 4365960
    Rfck
    Poziom 10  
    Raczej wolę mieć kilka pilotów ze względu na to że zawsze żadnego nie mam pod ręką mając w tej chwili 5 sztuk.
    Co dopiero jak będzie jeden:-)

Niedlugo powinienem otrzymać kit, w wolnym czasie poskładam i dam znać jakie efekty

pozdrawiam i wszystkim dziękuje za okazaną pomoc!
  • #20 4393174
    Jdsoul
    Poziom 23  
    No jak tam showroom :)
  • #22 4403070
    Jdsoul
    Poziom 23  
    Gratulacje :)
  • #23 4405852
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Rfck napisał:
    Witam ponownie.

Kit poskładałem i wszystko działa! najwazniejsze że pilot sony współgra ze sprzętem, można zaprogramowac pod dowolny przycisk.
    Jak widac działa jednak w systemie SIRC.

jaki to "kit" ? gdzie można kupić ?
  • #24 4418674
    neross
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    No to teraz ja mam takie pytanie- robie oswietlenie diodowe w pokoju- ktore jest podpiete pod sterownik z tanich lampek, ktory posiada ciekawe programy swiecenia diod.
    Gdy chce zmienic program zwieram mase przyciskiem ktory odbija.
    Jak moge zrobic cos takiego na pilota - czyli aby po nacisnieciu przycisku zwarlo, a po puszczeniu go rozwarlo obwod?
    Pozdrawiam.

EDIT:
    Nie wiem po czym to poznajecie- wiec w jakim standardzie pracuje ten pilot creative ? http://lirc.sourceforge.net/remotes/creative/CD
  • #25 4419289
    mirekk36
    Poziom 42  
    neross -> jeśli zrobisz układ odbiorczy IR na jakimś procku, to aby zmienić ten swój program poprzez zwarcie przycisku do masy - dasz na wyjściu np tranzystor, który zostanie wysterowany przez procka krótkim impulsem (tak jak byś zwarł przycisk) po odebraniu odpowiedniego kodu z pilota.

pilot o którym wspomniałeś oparty jest o kodowanie typu SPACE czyli podobnie jak SIRC-SONY ale jednak nie jest zgodny z SIRC. Tak więc musiałbyś napisać sam własną obsługe tego standardu i już

pozdr
  • #26 4419691
    neross
    Poziom 11  
    hhmmmm- czyli sam sobie nie dam z tym rady. Bo z programowaniem jeszcze nie mialem stycznosci wogole, a ten pilot jest idealny.
    Moglbys mi narysowac jakis zarys tego co masz na mysli- jaki procesor, itp. ?
    Dziekuje, Pozdrawiam.
  • #27 4419782
    mirekk36
    Poziom 42  
    neross -> procek w zasadzie dowolny, ja np realizowałem to ostatnio na prockach AVR np ATtiny2313 lub ATmega8. Pisałem obsługę takich standardów pilotów jak RC5 (Philops), SIRC (SONY), JVC lub w celu sterowania aparatem cyfrowym do OLYMPUSa

.... z tym że wszystko programowałem w asemblerze. Jeśli dopiero zaczynasz to spróbuj zabrać się za Bascom - tam masz gotową obsługę RC5 więc jest to banalnie proste - tylko trzeba sobie skombinować pilot w RC5 co nie jest trudne
  • #28 4419824
    neross
    Poziom 11  
    a programuje procesor czy eeprom?
    sorka, ale jestem zielony posiedze nad tym troche i bede wiedzial- na razie pochlaniam wiedze :)
    Jest jakis schemat takiego gogowego ukladu na forum?
  • #29 4454619
    Jdsoul
    Poziom 23  
    W baskomie masz gotowy example do obsługi odbiornika RC5.

Wprawdzie tam wyświetla on po prostu nr komendy i grupę , ale tu już tylko krok do napisania np.

grupa dim byte;
    kod dim byte;
    moja_grupa dim byte = "1"
    moj_cod dim byte = "0"

if grupa = moja_grupa then
    if kod = moj_cod then
    zewrzyj_styk
    end if
    end if

Procek wybierasz w Baskomie, zbuduj prosty programator, kawałek płytki testowej, wstaw procka, jeśli to atmega to nawet nie potrzebujesz kwarca, odbiornik podczerwieni i jakiś buffor mocy np. 7404 lub 7417, zasil wszystko z 5V (LM7805) lub 3,3V.

i masz maszynu, co robi (BLIMP "cytat z MontyPythone") co zmienia kod programu lampków, za każym naciśnięciem magicznego pilota.

Uwaga! Lampki mogą mieć masę na N wysokiego napiecia 230V , sprawdź czy po odwróceniu wtyczki nia "masie" nie pojawia się faza, np. zrób to neonówką , jeśli tak jest - proszę nie podłączaj żadnych układów mikroprocesorowy do tej zabawki.

Pzdr
    Jdsoul

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy identyfikacji standardu kodowania pilotów IR, w szczególności czy posiadane piloty działają w standardzie RC5 lub SIRC, wymaganym do sterowania zestawem (kitem) do zdalnego sterowania oświetleniem. Standard RC5 jest opracowany przez firmę Philips i jest powszechnie stosowany, natomiast SIRC to standard Sony. Pilot Sony RM-S311 został potwierdzony jako nadający w standardzie SIRC, co potwierdzają dane z bazy LIRC oraz analiza parametrów sygnału (header 2400 µs, kodowanie SPACE). Pilot Pioneer SR oraz LG 6711R1P070B nie działają w standardach RC5 ani SIRC, choć używają podobnego kodowania typu SPACE, ale z różnymi czasami, co uniemożliwia kompatybilność. Pilot AverMedia również nie nadaje w tych standardach. Wskazano, że do projektu najlepiej użyć pilota Sony w standardzie SIRC lub pilota RC5, który można tanio dokupić. Omówiono także kwestie programowania odbiornika IR, sugerując użycie mikrokontrolerów AVR (np. ATtiny2313, ATmega8) z gotowymi bibliotekami w Bascom do obsługi RC5 i SIRC. Podano przykładowy fragment konfiguracji pilota Sony RM-S311 z LIRC. Dyskusja zawierała także porady dotyczące implementacji sterowania pilotem, uwzględniając kwestie toggle bit w RC5 oraz możliwości programowania urządzenia do zapamiętywania kodów przycisków. Autor potwierdził, że po złożeniu kitu pilot Sony RM-S311 działa poprawnie w standardzie SIRC. Dodatkowo pojawiły się wątki dotyczące innych pilotów i standardów kodowania IR, a także propozycje gotowych układów nadajników RC5 (SAA3004, SAA3008) oraz sugestie dotyczące uniwersalnych pilotów i transkoderów sygnałów IR.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA