logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Edimax – blokada dostępu do internetu po MAC dla komputera LAN, filtracja MAC RJ45

viamarimar 21 Sty 2014 07:02 2898 24
REKLAMA
  • #1 13201725
    viamarimar
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Mam problem dotyczacy filtracji Mac adresow lub jakiegokolwiek innego sposobu na zablokowanie jednej ze stacji podlaczonej do domowej sieci LAN. Juz dokladnie opisuje problem. W domu mam kilka urzadzen wifi oraz (laptop,telefon itp) oraz komputer stacjonarny.

Domyslnie chce zeby komputer stacjonarny ktory jako jedyny z tych urzadzen jest podlaczony kablem sieciowym rj45 nie mial dostepu do neta. Ustawiam wiec filtraacje po mac adresach na ruterze dla konkretnych urzadzen, jednak komputer stacjonarny dalej ma internet. O co chodzi?

Ruter bezprzewodowy firmy Edimax. Czy filtracja mac jest tylko do sieci bezprzewodowych, jesli tak jak moge odciac od sieci stacjonarke nie odcinajac pozostalych stacji? Nie chce zmieniac nic w ustawieniach ip czy ustawic jakiegos abstrakcyjnego statycznego ip. Poprostu jakos zblokowac ten komputer z rutera, ew jakiegos programu.

Aha, laptop z ktorego lacze sie ze strona rutera, nie koniecznie jest podlaczony kablem do tej sieci, laczy sie z nia bezprzewodowo. Jesli do rozwiazanai mialby podlaczyc sie na chwile do kabla to ok, jesli musial by byc caly czas podlaczony rozwiazanie odpada.

Pomysly? Dziekuje za kazdy.
  • REKLAMA
  • #2 13201774
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    viamarimar napisał:
    Ustawiam wiec filtraacje po mac adresach na ruterze dla konkretnych urzadzen, jednak komputer stacjonarny dalej ma internet. O co chodzi?

Filtr mac zwykle tylko dotyczy WIFI urządzeń.

Może jakaś filtracja po IP zamiast MACu, jeśli edimax to wspiera. Jak masz dostęp do komputera PC to ustaw IP ręcznie i bramę domyślną pustą, albo IP nieistniejącego komputera.
  • #3 13201804
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    A nie prościej odłączyć kabel od komputera? Chyba że jest np drukarka sieciowa podpięta pod router czy też inne urządzenia z których ten komputer korzysta.
  • #4 13205564
    viamarimar
    Poziom 8  
    Chodzi konkretnie o komputer stacjonarny. Nie wylaczyc kabla sieciowego, to by bylo banalne rozwiazanie, ale nie w tym przypadku.

Sprawa jest taka, moj brat za duzo siedzi przy kompie przez co jesli nic sie nie zmieni to zawali rok szkoly. Jemu wgl nie zalezy na tym, jednak mi troche tak. Mlody jednak wie co to kabel sieciowy i wie gdzie jest panel sterowania, mlode pokolenia nie jest takie glupie. Potrzebuje cos w stylu filtracji, ze odcinam go z innej stacji ( w moim przypadku laptopa ) tak zeby sie nie zorientowal i myslal to wina internetu, no bo jak nie ma neta to dla niego kompa moze nie byc. Wtedy jeszcze "ma czas" zlapac sie za jakas ksiazke i cos powtorzyc na drugi dzies szkoly do ktorej i tak idzie niechetnie.

Prosze teraz o jakies rozwiazanie.Aha co do tego ustawiania statycznego ip tez nie wchodzi w gre bo pomimo ze mam dostep do administratora na tamtej stacji to, musze rozwiazac ten problem inna metoda. Musi byc jakis sposob.

Nie piszcie tylko rodzice, bo to nie przejdzie, nie chce sie rozpisywac to nie to forum :/
  • REKLAMA
  • #5 13205737
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1075
    Ja też miałem ten problem, ale teraz mam liveboxa 2 a tam można wi-fi blokować po macu, a kabel sieciowy po IP (komputer podłączony przez wi-fi też mogę blokować po IP), tam widzę każdy komputer podłączony, mogę mu nadawać nazwy blokować na konkretne godziny albo na stałe
  • #6 13206004
    marti_ns
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    podaj dokładny model Edimax'a spróbuje poszukać instrukcji i pomyśleć
  • #7 13212780
    viamarimar
    Poziom 8  
    BR - 6428nS
  • Pomocny post
    #8 13212953
    Mexit
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    viamarimar napisał:
    BR - 6428nS

W instrukcji na 73 stronie masz to ładnie rozpisane. Możesz zablokować ten komputer po IP albo MAC
  • REKLAMA
  • #9 13213249
    viamarimar
    Poziom 8  
    Tylko moja zakladka z acces control wyglada inaczej niz w instrukcajch nie ma tam opcji deny i allow ..?

Link

Wszystko w jednym worku? Czy to zla instrukcja czy jak?[/img]
  • Pomocny post
    #10 13213344
    marti_ns
    Poziom 16  
    Ale ma to nie miał być dział wireless tylko firewall.
    Wchodzisz firewall-> acces control
    Wpisujesz mac adres każdego urządzenia oprócz stacji brata, zaznaczasz "allow" i "enable Mac control" ustawiasz hasło do routera, żeby braciszek nic nie mógł zmienić, restart. Powinno być tak że jak sprzęt nie jest na liście, w tym PC brata, to się nie połączy. lub ustawisz "DENY" i wpisujesz tylko mac PC komputera braciszka, wtedy będzie odrzucał tylko mac jego komputera
  • #11 13219328
    viamarimar
    Poziom 8  
    Jest ok, bardzo Ci dziekuje, po MACU udalo mi sie zablokowac kompa brata. Tylko ze jest tam jeszcze taka opcja blokowanie po ip i tak jakby wybranych protokolow. Czy da sie zablokowac jakos protokol gry tak zeby dzialala mu przegladarka a gra nie?
    Wyglada to tak jak poniez i nie wiem jakie opcje tam zaznaczyc. Gra jest jakas internetowa i cos mu sie laduje na poczatku to jest jakies ftp czy cos innego?
    Da rade cos takiego?

Edimax – blokada dostępu do internetu po MAC dla komputera LAN, filtracja MAC RJ45

Jeszcze jaki port ew.
  • REKLAMA
  • #12 13219551
    marti_ns
    Poziom 16  
    teoretycznie się da ale jak ustawisz regułę blokowania dla jednego IP i będzie działać to brat może ustawić ręcznie inne IP i obejść regułę, prędzej trzeba by było robić żeby wszystko blokować, a tylko wybrane adresy przepuszczać, żeby to miało rece i nogi
  • #13 13219807
    viamarimar
    Poziom 8  
    on jest troche sie zna ale ip statycznego sobie nie ustawi na 99,5% wiec jednak moze ktos wie jak to zrobic tak jak pisalem wyzej?
    przegladarka dziala,gra nie?
  • Pomocny post
    #14 13220001
    marti_ns
    Poziom 16  
    najpierw tablica rezerwacji dhcp wg instrukcji ze strony 47, przypisujesz IP do adresu MAC, dla siebie i wszystkich urządzeń które mogą korzystać bez ograniczeń, ale ustaw kolejne adresy począwszy od 192.168.1.2 (zakładając że router ma 192.168.1.1) i przypisz im kolejne IP np. 192.168.1.2 - twój komputer, 192.168.1.3 - twój telefon, itd.
    Mac PC brata też wpisz ale podaj mu ip 192.168.1.10 lub jeszcze większe, ważne aby było poza zakresem wykorzystywanych przez ciebie urządzeń

potem wg strony 75 instrukcji, ustaw zakres IP swoich urządzeń w 192.169.1.2-192.169.1.3, dajesz Allow i wybierasz wszystkie usługi wykorzystywane przez ciebie, w instrukcji masz to opisane. następnie dodajesz druga regułę z zakresem poza w/w np. 192.169.1.4-192.168.1.254 i w tej regule dajesz ALLOW i wybierasz tylko dostęp do www, email, news forums, secure http, ftp. (to są podstawowe porty dla normalnego przeglądania)

mam nadzieję że to pomoże

rozpisując cały zakres puli adresów IP, wszystkie będą blokowane oprócz tych należących do ciebie zawartych w pierwszej regule, jest rozwiązanie na wypadek jakby brat był sprytniejszy.

takie rozwiązanie powinno zablokować dostęp do innych porów niż podstawowe dla urządzeń o ip 192.169.1.4-192.168.1.254 ( rozwiązanie na wypadek jeśli brat okaże się sprytniejszy). jednak pasuje sprawdzić jak działa. teoretycznie każdy kto podłączy się do sieci, oprócz należących do ciebie urządzeń wpisanych w tablicy rezerwacji DHCP, otrzyma IP poza twoim zakresem i będzie miął tylko podstawowy dostęp do www, poczty i ftp

jeśli gra nie wykorzystuje portu http to będzie zablokowana, jednak jeżeli jest to gra internetowa przez przeglądarkę, wówczas prawdopodobnie wykorzystuje port http i może nic ci to nie dać, wszystko zależy co to za gra i jaki port wykorzystuje

jeżeli jest to gra przez przeglądarkę, to wg instrukcji strona 77, blokujesz stronę www gry, i innych serwisów, ale wówczas NIKT, nawet TY nie będziesz miał do nich dostępu

jeśli ty też korzystasz tylko z www, poczty i ftp, to nic nie stoi na przeszkodzie alby całemu zakresowi IP 192.168.1.2 - 192.168.1.254 dać dostęp tylko www, email, news forums, secure http, ftp - szybciej i mniej kombinacji, ale u ciebie też będą blokowane porty

w sumie jest to proste jak konstrukcja cepa, tylko trzeba znać podstawowe zasady

mam nadzieje ze pomogłem :)
  • #15 13222296
    viamarimar
    Poziom 8  
    Zaraz to sprawdze tylko czy jak przypisze zalozmy taki ip 192.168.0.3 do maca brata to czy musze mu statycznie w panelu sterowania tez taki ustawic czy bedzie taki dostawal z automatu? i to samo w przypadku reszty urządzeń?
  • #16 13222326
    marti_ns
    Poziom 16  
    po to jest statyczna tablica DHCP, (str. 47 instrukcji)

wtedy automat przypisze dla danego adresu Mac, podany w tablicy adres IP

w komputerze masz ustawione pobieranie adresu automatycznie, ale na routerze deklarujesz jaki mam otrzymać adres IP, jeśli nie będzie wpisu w tablicy, to otrzyma pierwszy wolny z zakresu DHCP
  • #17 13223626
    viamarimar
    Poziom 8  
    No wiec tak chcialem zrobic "probe" i mam problem z tym o czym mowilem. Przypisuje na ruterze adres np 192.168.0.5 do maca swojego laptopa po czym chyba po resecie rutera powinieniem miec ten adres? Tak klikam apply, no niestety internet jest tylko ip jest caly czas to samo, konfiguracja automatyczna i przydziela sie z x.x.x.107 ?
    Robilem juz reset karty z panelu, reset kompa.
    Enable Static DHCP Leases -tez jest odchaczone. Robie cos jeszcze nie tak? Czy poprostu musze wpisac statycznie ten ip w panelu i innej opcji nie ma.. chodz wyzej pan mowil ze auomatycznie powinno przydzielic pierwszy wolny gdzie tam jest od
    192.168.2.5-192.168.2.200 wiec powinno byc ok?
  • #18 13223716
    marti_ns
    Poziom 16  
    może nie tan mac przypisujesz, bo w laptopie masz Wlan i lan (2 karty)

wysłałem ci PW
  • #19 13223747
    viamarimar
    Poziom 8  
    mac jest na pewno dobry bo wczesniej go wykorzystywalem do blokowania jak testowalem, (komorka zablokowalem sobie laptopa)
  • Pomocny post
    #20 13223773
    marti_ns
    Poziom 16  
    jeśli nie chcesz tak jak ci w PW pisałem to wrzuć screeny ustawień routera, mam teraz czas to coś pomyślimy

Dodano po 10 [minuty]:

Enable Static DHCP Leases - zaptaszkuj,

przypisz mac karty Wifi do ip (spróbuj inny adres wpisać bo może ten jest używany przez inne urządzenie)
    zastosuj i restart routera

Dodano po 2 [minuty]:

a jak masz zakres dhcp ustawiony w ustawieniach lan?

wrzucaj screeny ustawień dhcp, ustawień tablicy dhcp leases i filtrowania IP
  • #21 13223852
    viamarimar
    Poziom 8  
    juz wiem co bylo nie tak, tak jak mowiles zly mac, chodz troche mnie to dziwi no ale , wielkie dzieki dalej juz pojdzie :)
  • #22 13223859
    marti_ns
    Poziom 16  
    no widzisz :) teraz już przypisuje ci taki IP jak w tablicy??
  • #23 13233017
    viamarimar
    Poziom 8  
    tak juz wszystko ok

ale.. zawwsze jest ale :P
    jak mnie nie ma a bratu nie dziala odlacza sobie kable od rutera i podlacza bezposrednio do modemu, da sie jakos to tez zrobic i w tym miejscu jakas filtracje czy cos?

tego nie przewidzialem..

wiem ze to juz nie bedzie w opcjach rutera bo ruter nie ma na to wplywu, mam zalozyc nowy watek, w sumie to sie wiaze no wiec moze ty lub ktos mi cos doradzi
  • #24 13234908
    marti_ns
    Poziom 16  
    z modemem już nic nie zrobimy :)

schowaj do szafy, tak żeby nie miał dostępu, zamknij na klucz.

kiedyś znajomemu tak robiłem bo tez miał lokatora który miał większe pojęcie od niego, kupiłem taką metalową apteczkę i po przykręceniu do ściany tam zamknąłem sprzęt zamykając na klucz
  • #25 13235196
    viamarimar
    Poziom 8  
    cos wymysle :)
    jeszcze raz dzieki temat do zamkniecia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zablokowaniem dostępu do internetu dla komputera stacjonarnego podłączonego kablem RJ45 w domowej sieci LAN, podczas gdy inne urządzenia Wi-Fi mają dostęp. Filtracja MAC adresów na routerze Edimax nie działa dla urządzeń przewodowych. Użytkownicy sugerują alternatywne metody, takie jak filtracja po IP oraz ustawienie statycznych adresów IP. Wskazówki obejmują użycie opcji "Access Control" w ustawieniach firewalla routera, aby zablokować dostęp dla konkretnego MAC adresu komputera stacjonarnego. Użytkownik rozważa również możliwość blokowania protokołów gier, aby umożliwić korzystanie z przeglądarki internetowej. Na koniec, pojawia się problem z dostępem do modemu, który użytkownik chce zabezpieczyć przed nieautoryzowanym podłączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA