logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Edimax BR-6204WG - brak internetu po dwóch tygodniach działania

nszi 30 Sie 2006 21:48 5471 11
REKLAMA
  • #1 2971048
    nszi
    Poziom 11  
    Witam,
    Posiadam łącze radiowe z wewnętrznym ip.Chciałem je sobie rozdzielić na dwa komputery,do tego celu zakupilem router Edimax br-6204wg,po skonfiguruwaniu go a trwało to dość długo udało mi sie uruchomić internet na dwóch komputerach.Przez dwa tygodnie było ok,po tym czasie net padł.i od tego momentu nie mogę sobie poradzić z uruchomieniem go ponownie.Czy jest możliwe że Admin jakoś sie połapał i mi zablokował ten router,zaznaczam że gdy włożę starą karte sieciową tą od Admina to net działa a przez router nie.Router widzi moją sieć ,niby sie loguje do niej ,lecz bez żadnych efetów.
    Może ma ktoś jakieś pomysły?, bo mi się one już skończyły.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2971522
    PabloSSS
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam!

Najprawdopodobniej admin zablokowal MAC adres routera. Można ten problem rozwiązać przez wpisanie do routera na porcie WAN MACa odczytanego z karty dostarczonej przez admina. Powinno to rozwiązać problem do czasu aż admin nie wymyśli czego lepszego niż blokowanie MACów.

Pozdrawiam

Paweł
  • #3 2971911
    nszi
    Poziom 11  
    Właśnie nie bardzo wiem jak mam to dokładnie zrobić,próbuje go zmienić ale wydaje mi się że mac zostaje taki sam.W zakładce "Wan type" wybiorę opcję "Ethernet" wtedy gdy zmieniam mac zostaje on zmieniony na taki jaki chce ,lecz gdy wybiorę opcję "Wireless" nie mogę zmienić maca na taki jak chcę.Ciągle pokazany jest mac routera.
  • REKLAMA
  • #4 2972079
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Ponieważ niestety mało który router sprzętowy wlan, AP ma możliwość zmiany MAC Wlanowego - teraz pozostaje jedynie
    a) poszukać czegoś o możliwościach przeróbki firmware w routerz
    b) kupić inny router - z możliwością zmiany MAC (jednak takie one nie są jeśli wogóle znajdziesz)
    c) udostępniać bezpośrednio z komputera (jednak będzie on musział chodzić 24/dobe - albo przynajmniej tyle ile będzie potrzebował drugi komputer)
  • #5 2972143
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    A nie łatwiej sklonowac MAC'a karty sieciowej w routerze ??
  • REKLAMA
  • #6 2972236
    nszi
    Poziom 11  
    Równierz próbowałem klonować,jednak to nie przynosi efektów,mac nadal pozostaje taki sam.
  • #7 2972597
    MaxFm
    Poziom 22  
    Ocena: 5
    Spróbuj jeszcze zresetowac router albo wgrac nowy firmware.
  • #8 2973324
    nszi
    Poziom 11  
    Żaden sposób nie przynosi skutku,pewnie Admin coś poblokował.No ale nic jeszcze troche się pobawie,jeżeli się nie uda to postawie sobie serwerek,i czy mu sie to podoba czy też nie podziele sobie te łącze.
  • #9 2973367
    jaqbas2
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Gorzej, jakby poblokowal Ci nie MAC, a treść - a tu juz jest problem - nie zglebialem sie w temat - bo u siebie mam zarządzanie ruchem - a gdzies czytalem o tym ze mozna rozroznic dwa kompy na jednym IP po naglowkach pakietow - jednak takie dzielenie jest trudne do ustawienia i czasami zawodne - dlatego watpie, żeby Twoj admin sie na cos takiego zdecydowal.

Serwerek powinien sprawe zalatwic...
  • #10 2973405
    nszi
    Poziom 11  
    Jeszcze wyczytałem gdzieś ,czy nie można by było wgrać innego oprogramowania(innej firmy),z opcją zmiany maca.Tylko nie wiem czy przypadkiem nie uwale sobie tego routerka.
  • #11 2974944
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 2980405
    nszi
    Poziom 11  
    Ja również tego nie rozumiem,są chyba poprostu pazerni na kasę.A ja narazie poradziłem sobie z tym problemem udostępnijąc połączenie internetowe,i odziwo net chodzi szybciej niż po przez router.Narazie więc niech jeden komputerek stoi sobie włączony a jak mi się umowa sokńczy wezme sobie neostrade,chyba że coś soe zmieni w kwesti z tym adminem.Pozdrawiam i dzięki za posty/pomoc:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada łącze radiowe z wewnętrznym IP i używa routera Edimax BR-6204WG do podziału internetu na dwa komputery. Po około dwóch tygodniach działania internet przestał działać przez router, mimo że sieć jest widoczna i router próbuje się logować. Problem najprawdopodobniej wynika z blokady MAC adresu routera przez administratora sieci. Próby zmiany lub klonowania MAC adresu w routerze nie przyniosły efektu, zwłaszcza w trybie bezprzewodowym, gdzie MAC pozostaje niezmieniony. Sugerowano reset routera, wgranie nowego firmware lub zakup innego urządzenia z możliwością zmiany MAC. Istnieje też możliwość, że administrator stosuje bardziej zaawansowane metody blokowania, np. filtrowanie na podstawie nagłówków pakietów. Użytkownik rozważa uruchomienie serwera lub udostępnianie internetu bezpośrednio z komputera jako obejście problemu. W dyskusji pojawiła się sugestia kontaktu z administratorem i podania nowego MAC jako adresu płyty głównej z wbudowaną kartą sieciową. Ostatecznie użytkownik tymczasowo udostępnia internet z jednego komputera i planuje zmianę dostawcy na Neostradę, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA