logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SCX-4720FN - błąd "otwarty nagrz" i awaria separatora

GrandMasterT 24 Sty 2014 10:25 3081 8
REKLAMA
  • #1 13213618
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Drukarka z uporem maniaka co kilka stron informuje o zacięciu papieru.
    Pojawia się komunikat bodajże "Zator papieru otwórz zamknij drzwiczki". Żadnego zacięcia fizycznie nie ma, wystarczy otworzyć i zamknąć pokrywę i drukuje następne strony.
    Czasami wydrukuje kilkadziesiąt stron, ale bywa też, że franca ma zły humor i co stronę trzeba wajchować drzwiczkami. Oglądałem i czyściłem wszystko co widać bez rozkręcania, bez efektu. W czym może leżeć problem ?

Dodam, że z drukarki wypadł kiedyś taki element, ale było to na kilka miesięcy przed wystąpieniem usterki:

Samsung SCX-4720FN - błąd "otwarty nagrz" i awaria separatora
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13217841
    leeart

Poziom 35  
    Ocena: 433
    Blaszka od separator, należy ją założyć lub wymienić cały separator. Proponuje również wymienić rolkę poboru.
    Konto firmowe:
    LEE-CAN SERWIS
    PLAC CZERWCA 1976R NR 2 LOK 06, Warszawa, 02-495 | Tel.: 502XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: serwisdrukarki.pl
  • Pomocny post
    #3 13232477
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13232931
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Dzięki za informacje, jak tylko obrobię się z innymi zadaniami, posprawdzam. Akurat jestem w o tyle dobrej sytuacji, że mam drugą taką samą jako dawcę części.
  • #5 13328955
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    W międzyczasie drukarka padła całkiem - z relacji osoby obsługującej wynika, że zaczęła się rozgrzewać w nieskończoność aż wywaliła błąd "przegrzanie".
    Gdy dotarłem była już wyłączona z gniazdka, ale dosłownie cała drukarka była gorąca. Po ostygnięciu nie działa, przy starcie w momencie gdy wyskakuje 'rozgrzewanie' słychać jakieś głośne burczenie a następnie pojawia się błąd 'otwarty nagrz' czy coś w tym rodzaju. Błąd na przemian znika i pojawia się ponownie.

Domyślam się, że pewnie padła kontrola temperatury i jako efekt być może piecyk. Czy moje domysły są słuszne, i czy ewentualnie przełożenie piecyka z innej drukarki wystarczy (mam drugą na części) ? W ramach samokształcenia spróbowałbym podziałać sam, drukarka i tak teoretycznie na straty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13331179
    serwiskom
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Ja bym się poważnie zastanowił przed zakupem pieca. Kiedyś miałem przypadek, że zmieniłem piec i po 5s zaśmierdziało i wałki się zgrzały. Myślę sobie "pewnie wadliwy bo przecież termistor jest w piecu", odesłałem na reklamację dostałem drugi i co? I to samo. Dałem spokój sobie z drukarką. To też był samsung, nie dokładnie ten, ale podobny, chyba 3051nd jak pamiętam.
  • #7 13331373
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Z tym, że ja nie mam zamiaru nic kupować - mam dwie takie drukarki i w drugiej piec jest sprawny. Pytanie tylko czy nie muszę jeszcze czegoś przełożyć, żeby nie usmażyć i tego drugiego i czy czasami taka awaria nie jest spowodowana problemami na płycie głównej ?
  • Pomocny post
    #8 13332470
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Chcesz łatwo - przełóż utrwalanie, płytę i zasilacz.
    Chcesz fachowo - przełóż utrwalanie, podłącz miernik pod zasilanie grzałki. Włącz drukarkę i obserwuj. Napięcie pojawia się i znika (po osiągnięciu gotowości) - dobrze. Jest na stałe - źle.
  • REKLAMA
  • #9 13494946
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    W drukarce uszkodzony był zasilacz, co spowodowało przegrzanie i częściowe nadtopienie elementów piecyka.

Przyznam się, że z tą obserwacją po podmianie to mi nie poszło - na wyświetlaczu wyskoczyło normalnie nagrzewanie, a chwilę po tym od razu przegrzanie (na drugim piecyku), przy czym trwało to krócej niż start zdrowej drukarki. Przynajmniej się czegoś nauczyłem, a drugiego piecyka mi nie szkoda, bo i tak nie był do końca sprawny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Samsung SCX-4720FN, która co kilka stron wyświetla komunikat o zacięciu papieru, mimo braku fizycznego zacięcia. Po otwarciu i zamknięciu pokrywy drukarka działa przez krótki czas. Po pewnym czasie drukarka przestała działać, a użytkownik zauważył, że urządzenie się przegrzewa, co prowadzi do błędu "otwarty nagrz". Użytkownicy sugerują sprawdzenie separatora, rolki poboru oraz zasilacza. Wskazano również na możliwość wymiany piecyka z innej drukarki, jednak podkreślono, że może to wymagać dodatkowych sprawdzeń, aby uniknąć uszkodzenia drugiego urządzenia. Ostatecznie zasilacz okazał się uszkodzony, co spowodowało przegrzanie i uszkodzenie piecyka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA