logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie układy sterujące do elektrowni wiatrowej 12V 230V 600W?

slawik1998 29 Sty 2014 12:50 3075 15
REKLAMA
  • #1 13234700
    slawik1998
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzień dobry. Od dłuższego już czasu planuję budowę małej elektrowni wiatrowej i właśnie natrafiłem na zagadnienie jakim jest elektronika sterująca. Jako prądnicę użyje amerykanke produkującą napięcie 12V, aczkolwiek nie wiem jeszcze ile watów gdyż prądnicę będę dopiero budował. Do tego zamierzam użyć przetwornicę z UPS-em, tak by na wyjściu uzyskać 230V 600W. Poszukuję ukłądó sterujących, które będą w stanie kontrolować prąd akumulatora, regulować jego zasilanie i sterować całym procesem przetwarzania napięcia. W skrócie - wszystko. Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13234898
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1250
    Wiesz że po stronie 12-stu wolt będziesz potrzebował wysterować maksymalnie 50 amper aby uzyskać 600 watów mocy to tak na szybko licząc.
    Może prościej zastosować od razu prądnice 230 wolt.
  • #4 13235262
    slawik1998
    Poziom 10  
    Po przeanalizowaniu tej strony stwierdzam że ten sterownik jest genialny. Widziałem też inny na stronie http://www.mala-elektrownia.ovh.org/elektronika.php , z tym że tam wszystko jest takie rozwlekłe. Mam tylko pytanie: co to jest ten bocznik i jaką moc grzałki powinienem dobrać?
  • #5 13235656
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Bocznik to inaczej mówiąc odpowiedni rezystor, na którym odkłada się npięcie pomiarowe. Wpisz w google lub na Allego i zobaczysz co to jest.
    Grzałka powinna mieć moc trochę większą niż prądnica żeby w razie czego się nie spaliła - PWM i tak odpowiednio wysteruje.
    Ale przy prądnicy 500-600W robienie instalacji na 12V to na prawdę zły pomysł, bardzo zły.
  • REKLAMA
  • #6 13235712
    slawik1998
    Poziom 10  
    Źle to ująłem. Nie planuje robić prądnicy na 600 watów. Chodzi mi o to, że 600W ma na wyjściu przetwornica.

Mam teraz tylko jeden dylemat: co zrobić z uzyskanym prądem. Wiem już jaką zrobić głowicę z łopatami, wiem jaką prądnicę chcę użyć. Nie wiem tylko co robić z tym prądem. Możliwości są dwie:
    1. kupić akumulator(y), do tego zrobić sterownik elektroniczny, przetwornicę z ups-em i mieć czyste 230V.
    2. Kupić grzałki i mieć ciepłą wodę.

Osobiście byłbym za pierwszym rozwiązaniem, aczkolwiek nie jestem pewien czy jest to opłacalne. Chodzi mi tu głównie o żywotność akumulatorów.

Końcowo nie wiem co jest lepsze. Także teraz proszę o poradę - co zrobić w takiej sytuacji, co będzie lepsze.
  • #7 13237341
    putas
    Specjalista - odnawialne źródła energii
    Ocena: 534
    Najtaniej będzie grzałka z układem sterowania PWM.
    Na ładowaniu aku itd. są duże straty rzędu nawet 50%. No i inwestycja znacznie większa.
  • REKLAMA
  • #8 13237544
    slawik1998
    Poziom 10  
    O koszta, to ja się na razie nie martwię. Bardziej zależy mi na funkcjonalności całego wiatraka. I w związku z tym chyba bardziej skłaniałbym się ku akumulatorowi, aczkolwiek jaka długa jest żywotność takiego akumulatora?
  • REKLAMA
  • #10 13240538
    slawik1998
    Poziom 10  
    Mówiąc rozwlekłe chodzi mi o to, że tam każdy element jest inny, budowany na innej płytce i dopiero złożone dają końcowy efekt w postaci pełnego sterownika. Nie zaprzecze, iż jeżeli każdy z układów jest oddzielnie robiony to daje to lepszą pracę. Aczkolwiek projekt i tak dobry.

Ja szukałem czegoś takiego mniej więcej w jednym.
  • #11 13257694
    greenpeace
    Poziom 24  
    Ocena: 51
    Teraz rozumiem, jednak nie czytałeś dokładnie. Projekty nie są częścią jednego sterownika.
  • #12 13274539
    slawik1998
    Poziom 10  
    Już wiem przeanalizowałem wszystko dokładnie i wiem jaką elektronikę ewentualną mógłbym zastosować. Chociaż nie jestem pewien, czy nie zdecydować się na grzałki. Ale to się jeszcze okaże. Mam jeszcze jedno pytanie: w internecie piszą, że moc głowicy ze śmigłami musi być dobrana do mocy prądnicy, muszą się zgadzać waty. Jakoś tego nie ogarniam. Na mój chłopski rozum sprawa wygląda tak: głowica zamienia siłę wiatru na obroty. Koniec roli głowicy. Prądnica zamienia obroty na prąd. Koniec roli prądnicy. W moim równaniu nie ma żadnych watów. Mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak to jest?
  • #13 13276627
    greenpeace
    Poziom 24  
    Cytat:
    w internecie piszą, że moc głowicy ze śmigłami musi być dobrana do mocy prądnicy, muszą się zgadzać waty.

Moc jaką generuje śmigło rośnie z trzecią potęgą prędkości wiatru a moc prądnicy rośnie liniowo i jest zależna od obrotów.
    Przykład: http://www.mala-elektrownia.ovh.org/images/wykres_A.jpg
    Jeśli projektujesz prądnicę która ma osiągać, jak na powyższym przykładzie, moc 700W przy 8m/s to śmigło musi tę moc gwarantować przy tym wietrze.
    Poniżej 8m/s osiągniesz moc wynikającą z mocy śmigła przy danej prędkości wiatru a powyżej 8m/s osiągniesz maksymalnie moc prądnicy wynikającą z obrotów śmigła przy danej prędkości wiatru.
  • #14 13276809
    slawik1998
    Poziom 10  
    Ok, rozumiem. Wielkie dzięki za pomoc. Mam tylko jeszcze pytanie: co trzeba zrobić, by uzyskać pozwolenie na budowę?. tak orientacyjnie pytam.
  • #15 13281606
    greenpeace
    Poziom 24  
    Trzeba złożyć wniosek.
  • #16 13281637
    slawik1998
    Poziom 10  
    A taki wniosek do gdzie trzeba złożyć?, nie trzeba dostarczyć jeszcze jakichś planów, czy coś?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy małej elektrowni wiatrowej z prądnicą 12V, której moc wyjściowa ma wynosić 600W przy użyciu przetwornicy do 230V. Uczestnicy rozmowy omawiają potrzebne układy sterujące, w tym sterownik do zarządzania akumulatorami oraz przetwornicą. Wskazują na konieczność doboru odpowiednich komponentów, takich jak bocznik i grzałki, oraz poruszają kwestie efektywności energetycznej i żywotności akumulatorów. Pojawiają się również pytania dotyczące mocy głowicy i prądnicy oraz procedur uzyskania pozwolenia na budowę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA