logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra i router WRP400 - Spadek prędkości internetu

Romulus45 29 Sty 2014 13:02 2187 4
REKLAMA
  • #1 13234749
    Romulus45
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Mam internet od Vectry z ich modemem. Usługa 20Mb/sek. Za ich modemem mam swój router VoiP-owy CISCO WRP400 z WiFi ( najnowszy firmware ). Do niego podłączone dwie linie telefoniczne i resztę sieci domowej. Adres MAC modemu VECTRA mam sklonowany na moim routerze. Problemem jest, że w trakcie używania internetu (telefon, WiFi czy po kablu) moja prędkość spada znacznie, czasem do 4-5 Mb/sek czasem 8-9 Mb/sek. Vectra twierdzi, że dają zakupioną prędkość i faktycznie wpięcie bezpośrednie kabla z ich modemu do karty sieciowej PC trzyma 20 Mb/sek. Jedynym wyjściem jakie stosowałem dotychczas było odłączenie zasilania modemu Vectry i mojego routera na ca.30 sek. i ponowne podłączenie. Dzięki temu przywracała się prędkość 20 Mb/sek., aż do późniejszego spadku prędkości co następowało w różnych odstępach czasu. Czy macie jakieś sugestie co mogę zrobić?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13234774
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13236638
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Czy prędkość siada na połączeniu kablowym do tego routera, czy tylko na wifi?? Jeśli na kablu też pada, to proponuję router do ust fabrycznych i ponowne go zaprogramowanie.
  • REKLAMA
  • #4 13236920
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 13238195
    Romulus45
    Poziom 2  
    Dzień dobry
    Obawiam się, że będę musiał kupić router. Czy znacie jakiś budżetowy router z VoiP-em, nie musi mieć WiFi, bo mam jeszcze AP z WiFi. Dziękuję za rady i pozrawiam.
REKLAMA