logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - spalony bezpiecznik i kondensator, co zrobić?

UFO666 31 Mar 2005 18:24 2466 14
REKLAMA
  • #1 1364530
    UFO666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wiec posiadam radmora 5102 i mam problem poniewaz chyba jest spalony to znaczy po wąłczeniu pali jeden z bezpiecznikow i jeden kondensator wyglada na spalony i bardzo sie nagrzewa proszeo pomoc poniewaz jestem poczatkujacym elektronikiem a bardzo chcem naprawic ten wzmacniacz (bardzo go lubie ) wiec prosze dobrych ludzi o porade i pomoc ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1364709
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Koło bezpiecznika jest napisane, co to za bezpiecznik i tak samo koło kondensatora, podaj dokładnie te symbole, bo tych bezpieczników i kondensatorów, to tam trochę jest.
    Pozdrawiam
  • #3 1370217
    UFO666
    Poziom 11  
    JUz podaje na pierszy zut oka pali sie bezpiecznik 1504 i nagrzewa sie mocno kondensator c 1205 chyba bo dokłądnei nei widac na płytce i on tez ma na gorze dziure to chyba zbaczy ze jest uszkodzony jest on na 1000 uf /40 v taki srebrny duzy aha i nei słychac wogole dzwieku dopiero gdy zgłosnei na maxa słychac skrzeczenie i cichutki dziek czyli chyab nnie wzmacnia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1370957
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Ten bezpiecznik, co wybija, zasila zasilacz szeregowy, musi być gdzieś zwarcie, na wyjściu tego zasilacza, z płytki PZS jest wtyk, musiałbyś go wyjąć i sprawdzić czy nadal wybija, jeżeli tak, to wylutuj R1211 i sprawdź czy wybija, jeżeli tak, to pozostają tylko do sprawdzenia diodyD1201, 1202, 1203, 1204, jeżeli kondensator ma dziurę, to na pewno jest do wymiany.
    Pozdrawiam
  • #5 1371633
    UFO666
    Poziom 11  
    a on ma zwiazek z tym ze nie wzmacnia dzwieku, bo wszystkie diody i podswietlanie wskaznikow sie swieci ?
    i drugie pytanko
    jak to łatwto rozebrac bo jest płytka i pod nia jeszcze jedna i nie bardzo wiem jak sie zabrac do rozkrecenia jej bym dobrał sie do tych diod i rezystora zeby je wylutowac
  • REKLAMA
  • #6 1372627
    UFO666
    Poziom 11  
    po wyciagnieciu tej wtyczki z tej płytki z kondasatoraki nic sie nei paliło , po ponownym włozeniu spalił sie bezpiecznik 1503 :(
  • Pomocny post
    #7 1372831
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Wyjmij ta wtyczkę i sprawdź czy na W6 jest 40V i czy na W2 względem masy jest 18V, sprawdź czy na tej wtyczce na tych pinach W6 i W2 względem masy nie ma zwarcia.
    Pozdrawiam
  • #8 1372885
    UFO666
    Poziom 11  
    Nie wiem czy badam tą wtyczkę o którą chodzi ale gdy przyłorzyłem jedeb przewód od miernika naq pin 4 lub 6 a drugi przewód do dowolnego miejsca na obudowie (metalowego czyli chyba masy) to nie ma żadnego napięcia.
  • REKLAMA
  • #9 1372999
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Masz sprawdzić napięcia na module PZS, jak wyj mniesz wtyczkę, to na niej nie będzie napięcia, tylko na tych bolcach, co są na płytce, czyli zasilaczu, z tego zasilacza idzie napięcie na ta wtyczkę i do następnych modułów, sprawdź ten zasilacz, jak nie będzie tych napięć, na wyjściu, to sprawdź na kolektorach T1206 i T1201.
  • #10 1373957
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    nic prostszego standard w radmorach wzmacniacz nie dziala bo nie ma napiecia na peampie i wszycho ja ci polecam nie bawic sie wiele odrazu masz do wymiany te 2 bd140 zdaje sie co sa przykrewcone do takiego miedzianego fragmentu obudowy tam z boku na bank polecialy a jak nie to niedlugo poleca no i njlepiej sterujace je te male pchelki nooooooo i kondensator lacznie pewnie z 6,50 bedziesz musial dac za czesci.a zeby rozmontowac to odkrecamy srubki w 4 rogach mocowane na tulejki i tranzystory i to wszystko jak ktos nie wie.
  • Pomocny post
    #11 1374336
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    zeby to rozebrać bez stresa. to musisz zdjąc przedni panel potem wyjać przedwzmacniacz (to ta płytka w lewym dolnym rogu ) wtedy masz czysciutki dostęp bo płytki zasilacza i profilaktycznie wymień w niej wszystkie kondy bo te co sie nie grzeją to pewnie tez po łbach troszke dostały a najnowsze to tez one nie są.. i ptransystory tez pewnie do wymiany...łączyny koszt około 15zł:)
  • #12 1375489
    UFO666
    Poziom 11  
    po godzinie udało mi sie wymontowac ta płytke i mam kolejne problemy :P
    ten duzy kondensator ma 4 nogi wiec skad mam wziasc taki sam ? i jak nazywaja sie dokładnie te małe tranzystorki dwa sterujace bo tez je chcem wymienic i jakie oznaczenia maja te dziody z czerwonym paskiem tzn nazwa jej i na jakie napiecie i prad jest (bo jak zapytaja w sklepie nie chcem swiecic oczami ) ps przy okazji wyciagania tej płytki posułem włącznik od konturu :(
  • #13 1376990
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 562
    takiego samego nie dostaniesz... kupujesz standardowy tylko go potem lutujesz jak byś sie przyjzał dkoładnie to on ma jedną nogę plusową i 3 minusowe więc 2 minusowe zostaną wolne i tyle...:)
  • Pomocny post
    #14 1379698
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 771
    witam

na kazdym tranzystorze pisze jak on sie nazywa :) tak wiec po wylutowaniu i obejzeniu go dokladnie bedzie juz wszystko jasne. diody zreszta tez i tranzystory najlepiej sprawdzic a nie wymieniac jak leci bo sie pewnie okaze ze polowa jest z tego sprawna -> miernikiem ustawiasz na diody i sprawdzasz baza-kolektor, baza-emiter - te zlacza maja pokazac na mierniku okolo 600 /na diodach/ oczywiscie tylko w 1 strone ! potem jescze sprawdzasz kolektor-emiter i tam ma byc nieskonczonosc czyli 1 na lewej pozycji miernika. dody sprawdza sie prosciej :) ustawiasz miernik na diody i sprawdzasz + do nogi ktora jest dalej paska a - do tej blizej i to ma dac okolo 600 na mierniku, w 2ga strone nieskonczonosc. ZAROWNO DIODA JAK I TRANZYSTOR sa uszkodzone jesli w ktoryms momencie masz 0 na mierniku lub przerwe w w miejscu gdzie powinno przewodzic /tranz. najczesciej sie psuje ze ma 0 na C-E/

apropo kondensatorow - najlepiej wymienic wszystkie na nowe ale to juz po odpaleniu sprzetu - teraz tylko te ewidentnie zdechle

pozdrawiam i zycze szybkiej naprawy:))
    sam mialem Radmorka 5102 i byl bardzo fajniutki; teraz mam 5412 i jest fajniejszy :)) choc 5102 jest zdecydowanie ladniejszy /ta wersja z 5cioma wskaznikami wychulowymi/

pozdrawiam
    Michal
  • #15 1383466
    UFO666
    Poziom 11  
    RADMOR juz działa udało mi samemu naprawic :D wiec jzu nei pali ale przy tym przypadkowo popsułem włacznik tego ograniczenia -20db i konturu obok ;/ i nie wiem jak to złozyc i nie działami dzwiek na te dwa kanały po 15 w ( ale to juz wczesniej nie działało

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz wzmacniacza Radmor 5102 zgłosił problem z przepalającym się bezpiecznikiem (oznaczonym jako 1504) oraz przegrzewającym się kondensatorem elektrolitycznym (oznaczonym jako C1205, 1000 µF/40 V, srebrny, duży, z widoczną dziurą). Po wyjęciu wtyczki z modułu zasilacza szeregowego (PZS) bezpiecznik nie przepalał się, jednak po ponownym podłączeniu palił się inny bezpiecznik (1503). Zalecano sprawdzenie napięć na pinach wtyczki (W6 - 40 V, W2 - 18 V względem masy) oraz wyjęcie i testowanie elementów takich jak rezystor R1211, diody D1201-D1204, tranzystory T1201 i T1206. Wskazano, że uszkodzony kondensator należy wymienić, a także zalecano wymianę tranzystorów BD140 oraz małych tranzystorów sterujących, które często ulegają uszkodzeniu w tym modelu. Podano instrukcję demontażu wzmacniacza (odkręcenie śrub w czterech rogach, zdjęcie przedniego panelu i wyjęcie przedwzmacniacza) dla lepszego dostępu do płytek. Kondensator czteronożny można zastąpić standardowym, lutując go odpowiednio, gdyż oryginalny jest nietypowy. Diody i tranzystory należy testować miernikiem w trybie pomiaru diod, sprawdzając przewodzenie w jedną stronę i brak przewodzenia w drugą. Po wymianie uszkodzonych elementów wzmacniacz zaczął działać, jednak uszkodzony został przy tym włącznik ograniczenia -20 dB i konturu, co wymaga dalszej naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA