logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe

yoshibz 29 Sty 2014 20:59 8946 11
REKLAMA
  • #1 13236983
    yoshibz
    Poziom 9  
    Zgodnie ze schematem:

Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe

Ramiona gwiazdy podpinamy kolejno pod losowe nieznane Lx

Żarówka świecąca jaśniej powinna wskazać fazę znajdującą się w kolejności przed fazą do której podłączyliśmy żarówkę która świeci "ciemniej".

Po dwóch przyłożeniach takiej "kontrolki" do zacisków zasilania 3fazowego można wydedukować jednoznacznie kolejność L1 L2 L3 ongiś R S T.

I wszystko ładnie pięknie złożyłem taką kontrolkę z
    2oma żarówkami 60W 230V
    i kondensatorem 4,7 uF 400V

Efekt: obydwie żarówki świecą się zawsze jednakowym światłem choć bardzo mocno się przyglądam żeby dostrzec różnicę takowej nie dostrzegam. Dużej wady wzroku nie mam ;)

Jakieś sugestie macie Panowie?
    Dławika nie mam żadnego (wtedy z dławikiem odwrotna interpretacja ciemna pierwsza jasna za nią) aby spróbować z nim zamiast kondensatora.
    Może za mały mam kondensator, czukać większego?

Zdaję sobie sprawę że na ten problem odpowiedz praktyczną znaja elektrycy starej daty bo dziś nikt już czegoś takiego nie używa - bo lepiej kupic miernik za 300zł z sondami które wystarczy tylko raz przyłożyć ... Może ktoś podpytać rodzinę? Bo starsi fachowcy z internetów nie korzystają xD
  • REKLAMA
  • #2 13237576
    MARIUSZ R
    Poziom 28  
    Ocena: 278
    Ten wskaźnik podłącza się tylko na bardzo krótką chwilę. Ta żarówka która bardziej błyśnie wskazuje kolejną fazę po kondensatorze.
  • Pomocny post
    #3 13237693
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Kondensator powinien mieć przy tych żarówkach ok. 0,5mikro i być sprawny:). Podłączasz najpierw dwie żarówki do faz i następnie dołączasz do trzeciej kondensator. Jedna z żarówek rozjaśnia się, druga przyciemnia, w sposób trwały. Nie sposób nie zauważyć.
    Używam takiego sprzętu - dwie żarówki 40W i kondensator 0,33mikro.
  • REKLAMA
  • #4 13258094
    yoshibz
    Poziom 9  
    Efekt różnicy jasności jest stały.
    Najpierw należy podłączyć żarówki a później dołączyć kondensator.
  • REKLAMA
  • #5 13258788
    jarek_krakow
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Dlaczego u Ciebie wskaźnik nie działał od początku?
  • #6 13259143
    JWitek
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Niezależnie od przyczyny niedziałania, należy pamiętać o tym, że kondensator nie może być zbyt duży. Grozi to przeciążeniem jednej lub obu żarówek i niekonieczne bezpiecznym ich przepaleniem. W skrajnym wypadku, po dołączeniu bardzo dużego kondensatora rozjaśnią się obie żarówki. Z kondensatorem 4,7mikro wskaźnik będzie działał ale jedna z żarówek będzie miała za wysokie napięcie. Polecam podane przeze mnie wartości pojemności.
    Można także, zamiast do trzeciej fazy dołączać kondensator do "zera". Wtedy, niezależnie od wartości kondensatora, żarówkom nie grozi przeciążenie. Nie jest to jednak praktyczne rozwiązanie - N nie zawsze jest dostępny, a próba dotknięcia do PE może wyzwolić różnicówkę.
  • #7 16035171
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Panowie, taki wskaźnik można zrobić przy użyciu kondensatora, dwóch diod LED i dwóch rezystorów dużej mocy. Ja takowy właśnie złożyłem i śmiga. Dołączam wszystko jednocześnie... tzn. podłączam wszystko po kolei, ale tylko jedna nóżka jest wtedy dołączana, a dwie pozostałe - przełącznikiem 6-nóżkowym :-)

Jak wrócę do domu, to zobaczę jakie są wartości elementów i podłączenie - wrzucę tu również schemat. Wskaźnik spisuje się znakomicie i widać ewidentnie ciemną/jasną diodę LED :-)

Co to jest dioda LED? //kozi966
  • REKLAMA
  • #8 16035851
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    dziekan_tek napisał:

Tak najprościej jest to :
    Dioda elektroluminescencyjna, dioda świecąca (ang. light-emitting diode, LED) – dioda zaliczana do półprzewodnikowych przyrządów optoelektronicznych, emitujących promieniowanie w zakresie światła widzialnego, podczerwieni i ultrafioletu.
  • #10 16036364
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6605
    dziekan_tek napisał:

Pleonazm
    Aczkolwiek
    Cytat:
    Skrótowce (...) dioda LED (...) W praktyce ich użycie jest powszechne i przez językoznawców uważane za poprawne

;)
  • #11 16055977
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    Wskaźnik został skonstruowany lata temu... w pudełku kasety magnetofonowej ;-)
    Jest to tradycyjny schemat C-K-J (ciemna-kondensator-jasna), przy czym tak dobrano rezystancję, aby zamiast żarówek, świeciły LED-y... diody ;-)

Aby układ był "bezpieczny", dodano wyłącznik, który załącza do testu dwie z trzech faz. Oczywiście układ nie powinien być dołączany na zbyt długo - grzeje się dość mocno. Dodam, że sprawdził się już wielokrotnie :-)

Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe
  • #12 16076279
    dziekan_tek
    Poziom 15  
    Zauważyłem pewną rzecz (błąd) w najnowszym Multisimie v14 - a mianowicie: pomylono kolejność faz w stosunku do poprzednich wersji. W zasadzie porównanie zrobiłem między v11 a v14, więc nie wiem czy nie było błędu już wcześniej (w którejś z wersji miedzy 11 a 14).

Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe Znalezienie kolejności faz - 2 żarówki i kondensator w gwieździe

To taka ciekawostka, ale warto zwrócić na to uwagę, jeśli ktoś korzysta z wymienionych narzędzi National Instruments, aby oszczędzić sobie poszukiwań w znalezieniu tego błędu...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na określenie kolejności faz w układzie trójfazowym przy użyciu dwóch żarówek 60W i kondensatora 4,7 µF. Zauważył, że obie żarówki świecą jednakowo, co sugeruje problem z doborem kondensatora. Odpowiedzi wskazują, że kondensator powinien mieć wartość około 0,5 µF, aby uzyskać wyraźną różnicę w jasności. Użytkownicy podkreślają, że kondensator nie może być zbyt duży, aby uniknąć przeciążenia żarówek. Zamiast kondensatora, niektórzy proponują użycie diod LED i rezystorów, co może być bardziej efektywne. Wskazówki dotyczą także podłączania elementów w odpowiedniej kolejności, aby uzyskać pożądany efekt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA