Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Junkers Careclass - Nie współpracuje z regulatorem pokojowym Euroster

razorss 30 Sty 2014 17:22 3894 30
  • #1 30 Sty 2014 17:22
    razorss
    Poziom 6  

    Posiadam kocioł 2-funkcyjny Junkers Careclass zw 14-2 dv ke 23 oraz podpięty pod niego regulator Euroster 2000.

    Niestety regulator nie współgra z kotłem. Piec grzeje tak jak ma ustawione na pokrętle. Serwisant stwierdził iż regulator jest zepsuty i do wymiany.
    Za jego radą zakupiłem nowy ( euroster 2006 ) i również zachowuje się tak samo czyli nie wył/wł pieca.

    A tak mam to podpięte :
    w regulatorze :
    - niebieski kabel do NO
    - zółty kabel do COM
    - brązowy - nigdzie

    w piecu :

    Junkers Careclass - Nie współpracuje z regulatorem pokojowym Euroster

    gdzie jeszcze szukać przyczyn ?

    0 29
  • #2 30 Sty 2014 18:48
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Między zaciskami LT i Ls jest widoczny jakiś mostek. Czy to nie przypadkiem tam powinieneś podłączyć swój sterownik?


    Coś mi się zdaje, że ten mostek trzeba zdjąć, ale sterownik nie ma być połączony w tym miejscu. Masz manual do tego kotła?

    0
  • #3 30 Sty 2014 19:13
    razorss
    Poziom 6  

    No właśnie nie wiem, która opcja jest prawidłowa.
    z tego co piszą wszędzie, to jest teraz ok :

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1812982.html#8701911

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1597577.html#7777102

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.ph...eurostar&sid=92ed614335b023b10cfbb4efb69cb15b

    Ale dlaczego nie działa ?

    Dodano po 13 [minuty]:

    A tu fragment z instrukcji jak podłączać regulator :

    Junkers Careclass - Nie współpracuje z regulatorem pokojowym Euroster

    0
  • #4 30 Sty 2014 19:16
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Hmm, a zerknij na stronę nr 3 manuala. Nie masz przypadkiem zworki przestawionej na .... chłodzenie?

    0
  • #5 30 Sty 2014 19:21
    razorss
    Poziom 6  

    rozumiem, że chodzi ci o regulator. Zworka jest na 100% na grzanie. Sprawdzałem.
    Powiem szczerze, że kończą mi się pomysły jak do tego dojść.

    0
  • #6 30 Sty 2014 19:22
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Mostek RT-Ls. Zdjąłeś go? Bo pewnie jest na poprzedniej stronie instrukcji zaznaczony...

    0
  • #7 30 Sty 2014 19:29
    razorss
    Poziom 6  

    Jak widać na pierwszym zdjęciu mostek jest zdjęty ponieważ w jego miejsce idą kable od regulatora. Mostek był między LR oraz LS.
    Tak samo jak jest pomiędzy LT oraz LS.

    Nie wiem tylko dlaczego w instrukcji dali oznaczenie RT - LS.

    0
  • #8 30 Sty 2014 19:34
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Może wyjmij te kable z kotła, naszykuj sobie wygięty spinacz i sprawdź czy załącza-rozłącza. Wtedy wykluczysz lub potwierdzisz usterkę lub błąd ustawień sterownika.

    0
  • #9 30 Sty 2014 19:42
    razorss
    Poziom 6  

    Popraw mnie jeśli źle myślę...
    Jeśli wyjmę kable z LR - LS i zmostkuję spinaczem, to kocioł będzie działać tak jak działa teraz czyli będzie grzał tak jak jest ustawiona temperatura na jego pokrętle. Czyli tak jakby nie było regulatora.

    0
  • #10 30 Sty 2014 19:45
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Tak sądzę. A jak wyjmiesz zworkę to powinien się rozłączyć.

    0
  • #11 30 Sty 2014 20:12
    razorss
    Poziom 6  

    Po wyjęciu kabli piec ( ogrzewanie ) się nie załączyło.

    0
  • #12 30 Sty 2014 20:13
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Więc po kolei sprawdź ustawienia sterownika. Może masz jakiegoś babola i dlatego ciągle nakazuje kotłowi załączanie.

    0
  • #13 30 Sty 2014 20:18
    razorss
    Poziom 6  

    Regulator pokojowy jakby żył własnym życiem czyli :
    obecnie piec grzeje wodę, a na regulatorze brak info o tym. ( ikonka płomienia )

    Inny przykład to :
    - gdy zmienię nastawę regulatora na 30 stopni ( w pokoju jest 21 topni ) to regulator informuje, że piec grzeje ( włączona ikonka płomienia ). Czyli dobrze, bo regulator chce żeby piec dogrzał do tych 30 stopni. Ale piec nie pracuje.

    0
  • #14 30 Sty 2014 20:20
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Moim zdaniem na stówę masz przestawione na sterowanie klimą.
    Może jednak pokaż zdjęcie tych zworek.

    0
  • #15 30 Sty 2014 20:28
    razorss
    Poziom 6  

    ok sprawdzam jeszcze raz zworkę w regulatorze.
    Ale to by było dziwne bo to już drugi regulator. Poprzedni też był ustawiony na grzanie.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jest zworka na grzanie...

    Dodano po 4 [minuty]:

    HEAT / COOL

    Junkers Careclass - Nie współpracuje z regulatorem pokojowym Euroster

    0
  • #16 30 Sty 2014 20:30
    patryklo
    Poziom 12  

    Spróbuj niebieski przewód w regulatorze podłączyć pod nc

    0
  • #17 30 Sty 2014 20:32
    razorss
    Poziom 6  

    w regulatorze :
    - niebieski kabel do NO
    - zółty kabel do COM


    Zrobiłem inny test tzn w piecu kable są podłączone tak jak były, ale odłączyłem kable z regulatora czyli z NO i COM. Kable wiszą luźno. Piec załączył ogrzewanie.

    0
  • #18 30 Sty 2014 20:34
    patryklo
    Poziom 12  

    Zobacz niebieski pod nc a żółty pod com

    0
  • #19 30 Sty 2014 20:38
    razorss
    Poziom 6  

    A nie pójdzie jakieś zwarcie ? W instr. regulatora mam oznaczenie tak jak mam podłączone czyli COM oraz NO

    0
  • #20 30 Sty 2014 20:41
    patryklo
    Poziom 12  

    Nie na 100%

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ale piec moze załączać ogrzewanie przy rozwarciu styku w przekazniku, zazwyczaj jest że jak sterownik da sygnał na piec że ma grzać to przekaźnik styka przewody tak jakby i wtedy odpala piec a tu moze jest na odwrót

    0
  • #21 30 Sty 2014 20:42
    razorss
    Poziom 6  

    Regulator zachowuje się tak samo...

    0
  • #22 30 Sty 2014 20:45
    patryklo
    Poziom 12  

    Po odpięciu regulatora tzn wiszą dwa luźne przewody piec nie grzeje ogrzewania a gdy skrecisz przewody razem to załącza grzanie tak ? A co masz tam w sterowniku jeszcze za zworki?

    0
  • #23 30 Sty 2014 20:50
    razorss
    Poziom 6  

    Po odpięciu regulatora tzn wiszą dwa luźne przewody - PIEC GRZEJE
    i to mnie dziwi...przecież teoretycznie nie powinien.

    Zworki są wszystkie na zdjęciu powyżej :
    - czujnik podłogowy lub powietrzny
    - zabezpieczenie w przypadku wyczerpania baterii

    0
  • #24 30 Sty 2014 20:52
    patryklo
    Poziom 12  

    Tak samo się piec zachowuje jak odepniesz przewody przy piecu tzn wkładasz zworkę kocioł nie grzeje, a jak wyjmiesz zworkę to zaczyna grzać,

    0
  • #25 30 Sty 2014 20:54
    FOSGEN1
    Poziom 27  

    Słuchaj, robiąc próby z odłączaniem sterownika ustaw temperaturę na kotle na max. Bo może być tak, że kocioł dochodzi do ustawionej i się wyłącza

    0
  • #26 30 Sty 2014 21:01
    razorss
    Poziom 6  

    Rozumiem z tą temp, kocioł prawie na max był podczas wszystkich prób.

    Kocioł teraz sobie grzał więc zmieniłem nastawę temp na mniejszą ( czyli kocioł powinien przestać grzać ) było słychać w regulatorze cyknięcie, czyli odłączenie. Jednak kocioł i tak swoje czyli grzeje dalej.

    Podsumujmy :

    - po wyjęciu kabli przy piecu - piec nie załącza ogrzewania
    - po wyjęciu kabli przy regulatorze - piec załącza

    hmm

    0
  • #27 30 Sty 2014 21:02
    patryklo
    Poziom 12  

    No to zwarcie na przewodach masz. Weź nowy kawałek przewodu i spróbuj na krotko podlaczyc sterownik przy piecu

    0
  • #28 30 Sty 2014 21:06
    razorss
    Poziom 6  

    no to nie dobrze bo przewody w ścianie. Nawet nie wiem gdzie idą...
    Mogłem kupić bezprzewodowy regulator.

    Jutro skombinuję kabel i podepnę tak jak mówisz.
    Dam jutro znać.

    dzięki wielkie za rady

    0
  • #29 30 Sty 2014 21:12
    patryklo
    Poziom 12  

    Bezprzewodowe są do niczego bo szybko się rozwalają, i trzeba wiedzieć gdzie taki postawić a nie tak jak nie którzy ludzie postawią nad kominkiem albo noszą go w kieszeni i dzwonią że im ogrzewania nie załącza, przewód mozesz wziąć byle jaki nawet od głośnika tu chodzi aby tylko sprawdzić moje przypuszczenie że może akurat jak obraz wieszałeś to trafiłeś gwoździem w przewód, chyba że masz multimetr to od razu sprawdzisz czy przewód w ścianie jest cały

    0
  • #30 30 Sty 2014 21:28
    razorss
    Poziom 6  

    patryklo - wszystko sie sprawdziło. Mieszkanie kupiłem i sterownik był już zawieszony.
    Ktoś przewiercił przewód w ścianie i było zwarcie.

    Na krótko wszystko śmiga.

    dzięki wielkie !! Co kilka głów to nie jedna :D

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo