logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znacznie szybsze rozładowanie się baterii przy rozmowach - Nokia 3330

mkstmar 31 Mar 2005 20:16 1470 15
  • #1 1364874
    mkstmar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Czytałem na forum że jeśli szybko wyładowuje się bateria to może być to przyczyna Pa(końcówki mocy). Jeśli jednak bateria w telefonie trzyma normalnie gdy się z niego nie dzwoni (rozładowuje się bardzo szybko podczas rozmowy, wyłącza się choć po wtórnym włączeniu nadal bateria ma tyle samo energii co przed wyłączeniem) to też przyczyną może być końcówka mocy?
  • #2 1364955
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    A może zacznij od wymiany baterii :)
  • #3 1365194
    mkstmar
    Poziom 11  
    Bateria wymieniłem. Nic to nie pomogło. Soft też wymieniłem.
  • #4 1365218
    JareckiP
    Poziom 27  
    Ocena: 11
    Sprawdź czy PA nie grzeje się przy rozmowie.
    Może to być też PA
  • #5 1365370
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    ja bym zaczal od poboru pradu
  • #6 1367423
    mkstmar
    Poziom 11  
    Pewnie nie będę w stanie sam tego sprawdzić bo nie posiadam odpowiednich narzędzi i wiedzy ale z czystej ciekawości pytam jak to się robi albo o jakiś link gdzie mogę poczytać sobie o tym jeśli nie był by to problem.

PS. Z góry dzięki za pomoc.
  • #7 1373369
    yogi455
    Poziom 12  
    Sprawdź czy na płytce są wszystkie elementy elektroniczne i czy nie ma zwarć.
  • #8 1387958
    Pytajnik
    Poziom 16  
    No więc tak...2 możliwości...Wygrzej lub wymień CCONTA a jeśli to nie pomoże to wymieniaj PA...Któreś zadziała na 100 %

Powodzenia...
  • #9 1388036
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Jesli chcesz wiedziec dokładnie to musisz zmiezyc prad jaki pobiera telefon w stanie spoczynku i w stanie nadawania podłaczasz szeregowo miernik do bateri i mierzysz prad jaki pobiera wteczas wiesz czy to jest wina bateri czy telefon i tym sposobem bedziesz wstani stwierdzic co jest do naprawy ale stawiam na koncowke mocy to tyle
  • #10 1416638
    Necik
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    A co myślicie o końcówce mocy: RF3103. Czy ona będzie działała dobrze, czy szukać takiej jak była w środku? Bo mam taki sam problem.
  • #11 1416657
    vymiathatch
    Poziom 31  
    ładuj bedzie gites
  • #12 1454194
    blv
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Witam, mam taki sam problem, 3330 wyłącza się przy rozmowie, na innej baterii tak samo. Jak mogę sprawdzić czy to napewno PA jak inni sugerują (podłączam amperomierz i co? jakie mają być pobory? a jakie nie)
  • #13 1454376
    vymiathatch
    Poziom 31  
    sciagnij sobie serwisowke bo juz nie pamietam jaki powinien byc pobierany prad dawno juz sie nie zajmowalem 33
  • #14 1454689
    blv
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    próbowałem sprawdzić te prądy, ale przy podłączonym mierniku jak wybieram nr to zanika mi zasięg, bez miernika jest zasięg i można dzwonić.
    Załączniki:
    • 01.jpg (181.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1456130
    manius999
    Poziom 14  
    po co kombinowac z miernikiem.wymiana pa nie zajmie wiecej niz pomiary.podnies stare oa wsadz nowie jalepiej ze sprawnego i sie przekonasz czt to wina pa a jesli nie pa to tak jak pisali koledzy stawiaj na nowo cconta a jak to nie pomoze to wstaw nowego albo ze asprawnego fona i bedzie gites.pozdrawiam
  • #16 1461175
    zbychucvc
    Poziom 11  
    nie wiem czy ci to pomoze ale ja mialem podobny problem w 3310 tak samo wyłaczała mi sie przy rozmowie problemem okazał sie wyświetlacz który pobierał dużo ilość prądu przy rozmowie.listwa wyswietlacza była jakas niewymiarowa i styki mi nie łaczyły powiginałem ją lekko aby styki dokładnie stykały sie z płytą i dokręciłem ile sie dało i jest ok .Tez juz chcialem wymieniac baterię ale to był by darmowy wydatek bo bateria jest spoko

Podsumowanie tematu

✨ Problem szybkiego rozładowywania się baterii podczas rozmów w telefonie Nokia 3330 może być spowodowany uszkodzeniem końcówki mocy (PA). Bateria działa prawidłowo w stanie spoczynku, ale podczas rozmowy telefon wyłącza się mimo pozornie niezmienionego poziomu energii po ponownym włączeniu. Wymiana baterii i oprogramowania nie rozwiązała problemu. Zaleca się sprawdzenie, czy końcówka mocy (PA) nagrzewa się podczas rozmowy oraz pomiar poboru prądu w stanie spoczynku i nadawania za pomocą amperomierza, co pozwoli określić, czy problem leży po stronie baterii czy telefonu. Możliwe rozwiązania to wymiana elementów takich jak CCONTA lub PA. Próby pomiarów prądu mogą być utrudnione ze względu na zanikanie zasięgu przy podłączonym mierniku. Alternatywnie, wymiana końcówki mocy bez pomiarów może być szybszym sposobem diagnozy. W jednym przypadku podobny problem w modelu 3310 był spowodowany uszkodzeniem listwy wyświetlacza, która powodowała nadmierny pobór prądu podczas rozmowy. W dyskusji pojawiła się także sugestia użycia końcówki mocy RF3103, jednak nie ma jednoznacznej opinii co do jej kompatybilności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA