logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - szybkie rozładowanie baterii 1250mAh, czy to wina telefonu?

namber31 04 Gru 2005 20:16 1686 13
  • #1 2053780
    namber31
    Poziom 14  
    Tak jak w temacie.
    Mam nokie 3310, prawie standard, prawie bo ma diody niebieski w liczbie 8 (mocno dają). Mam ten telefon od roku - bateria nieoryginalna 1250mAh.

Ale do rzeczy:

Nie wiem czemu ale prawie wogóle nie mogę gadać bo zaraz mi bateria siada i telefon się wyłącza. Po chwili moge go włączyć i pokazuje że bateria jest pełna !!!

Moje pytanie brzmi: czy ktoś miał podobną sytuację i czy zdarzyło się że to wina telefonu? A może wystarczy nowa bateria?

Dziękuję z góry.

Na czuwaniu bateria trzyma do 7 dni.
  • Pomocny post
    #2 2053790
    afuk
    Poziom 18  
    Wyłącznie nowa bateria i będzie OK.
  • Pomocny post
    #3 2053880
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    czy ok to niekoniecznie ale na początek sprawdzic stan acu to musisz.Potem zmierz I jakie fon pobiera na czuwaniu(tu raczej będzie ok) i podczas pracy TX.Jeśli okaże się acu dobry(wydajność I a nie wielkość U)i prądy w normie to przyczyna może być bardziej skomplikowana.Od PA po R lub C a nawet VCO.Poszukaj bo było juz to omawiane

ftb
  • Pomocny post
    #4 2054322
    nikifor_83
    Poziom 12  
    Ftb, aleś mu zapodał teraz. Ciekawe czy kolega, co prosi o pomoc wie o co tu chodzi. Najprostsze jest pożyczyć od kolegi "pewną" baterię, przedzwonić i będzie wiedział. Może się nie zna ( bo nie musi ) na serwisie telefonów.
  • Pomocny post
    #5 2054627
    cloudfly
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    namber31 napisał:
    Tak jak w temacie.
    Mam nokie 3310, prawie standard, prawie bo ma diody niebieski w liczbie 8 (mocno dają). Mam ten telefon od roku - bateria nieoryginalna 1250mAh.

Ale do rzeczy:

Nie wiem czemu ale prawie wogóle nie mogę gadać bo zaraz mi bateria siada i telefon się wyłącza. Po chwili moge go włączyć i pokazuje że bateria jest pełna !!!

Moje pytanie brzmi: czy ktoś miał podobną sytuację i czy zdarzyło się że to wina telefonu? A może wystarczy nowa bateria?

Dziękuję z góry.

Na czuwaniu bateria trzyma do 7 dni.

Zgadzam się z przedmówcą "afuk" - w grę wchodzi tylko i wyłącznie nowa bateria. Osobiście w swoim życiu byłem właścicielem dwóch Nokii 3310 i doskonale znam ten problem - takie objawy to na 99% wina baterii (tymbardziej, że te niebieskie diody "nie działają na powietrze").
  • #6 2063587
    afuk
    Poziom 18  
    Ponieważ kolega namber31 się nie odzywa, nie omieszkam się pochwalić, że na e-maila przyszło mi podziękowanie z jego strony i na koncie pojawiły się jakieś dodatkowe punkty no i pomógł.

Dodano po 4 [minuty]:

Pochwalę się również, to samo, co afuk.

---------------------------------
    Afuk!!! Pozdrawiam Cię!
  • #7 2064263
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    punkty też dostałem i dzieki za nie ale odpowiadając kol nikifor_83 ..elektroda i ten dział jest dla tych co jednak maja podstawy elektoniki i potrzebują konkretnej pomocy i wymiany doswiadczeń.Jesli coś jest niezrozumiałe to można się zapytać jeszcze raz zwłaszcza że odpowiadajacy może też czasem się pomylić.A co do usterki to:

Cytat:
    Zgadzam się z przedmówcą "afuk" - w grę wchodzi tylko i wyłącznie nowa bateria

nie jest aż tak oczywiste.To prawda że w wiekszości przypadków jest to acu ale są i bardziej kłopotliwe przypadki.Dlatego napisałem że wpierw musi sprawdzić baterię i jeśli to nie pomoże to...

ftb
  • #8 2068486
    namber31
    Poziom 14  
    Podstawy elektroniki to ja mam, wiem co to znaczy zmierzyć I jaki fon bierze itd. Nie mam jednak praktyki w serwisie telefonów dlatego opisałem problem tu aby dowiedzieć się czy nie jest to jakiś typowy objaw jakieś typowej usterki.
  • #9 2132908
    namber31
    Poziom 14  
    Sprawdziłem na nowej baterii i jest praktycznie tak samo z tym że moge ciut dłużej gadać. Zaobserwowałem że gdy bateria jest tak po 2-3 dniach od ładowania (pokazuje 4 kreski) to przy wybieraniu numeru diody "przygasają".

Rozumiem zatem że to wina tela. Ile może kosztować naprawę takiej usterki i czy opłaca się pompować kase w taką naprawę.
  • #10 2133006
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    99 % do wymiany koncowka cena to jakies 3,99 zł na allegro problem w tym aby ja wymienic musisz posiadac stacje hot air tzw na powietrze
  • #11 2133122
    pawelmm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    naprawa będzie kosztowała napewno mniej niż zakup nowego ;-)
  • #12 2133601
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    wszyscy specjaliści że bateria a to jak byk będzie końcówka mocy. oczywiście warto sprawdzić na nowej baterii ale gdy siada przy dzwonieniu to raczej końcówka zwiera.
  • #13 2137357
    matrix1000
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    pewnie że to końcówa mocy, już kilka takich telefonów miałem z takim samym objawem, podczas połączenia wyskakiwało -"bateria bliska wyczerpaniu" i sie telefon wyłączał. Wymień końcówke mocy i będzie OK.
    pozdro.
  • #14 2272950
    namber31
    Poziom 14  
    Temat zakończony.
    Dziękuję wszystkim którzy mi pomogli.
    To była końcówka mocy tzw. PA

Podsumowanie tematu

✨ Problem szybkiego rozładowania baterii w telefonie Nokia 3310 z nieoryginalną baterią 1250mAh objawiał się nagłym wyłączaniem się telefonu podczas rozmów, mimo wskazywania pełnego naładowania po ponownym włączeniu. Początkowo sugerowano wymianę baterii na nową, co jednak nie rozwiązało problemu w pełni. Po dalszej diagnostyce i obserwacji, że diody przygasają podczas wybierania numeru przy częściowo naładowanej baterii, ustalono, że przyczyną usterki jest uszkodzona końcówka mocy (PA). Wymiana tego elementu, dostępnego w niskiej cenie, skutecznie rozwiązała problem. Dyskusja podkreślała konieczność sprawdzenia stanu baterii oraz pomiarów prądów pracy telefonu, a także wskazywała na typowe objawy uszkodzenia końcówki mocy, takie jak wyłączanie się telefonu podczas rozmów mimo pozornie pełnej baterii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA