logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu na stacjonarnym z Win XP, karta Broadcom NetExtreme 57xx

magwiazdka 30 Sty 2014 18:12 5727 8
REKLAMA
  • #1 13240279
    magwiazdka
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam w domu internet radiowy. Do komputera stacjonarnego router podłączony jest kablem, laptop ciągnie wifi. Laptop działa normalnie, wifi też na telefonach.

Jest problem z internetem na komputerze stacjonarnym.
    Komputer jest starszawy, ale działał normalnie. jednego dnia rano internet hulał, tego samego dnia przed wieczorem już nie.

Nie chce automatycznie wykrywać adresu IP, nie jest w stanie sam naprawić błędu (wyświetlało się ograniczenie lub brak dostępu, jakoś tak). Po ręcznym wpisaniu adresu i wszystkiego w konfiguracji nadal nic, "połączono", zasięg max, jednak strony strony nie działają. Sprawdzałam na Mozilli i explorerze, ze względu na brak internetu na innych nie jestem w stanie.
    Ktoś polecił kupić taką kartę sieciowa pod usb (TP-LINK TL-WN721N). Sieć wykrywa, zasięg jest, internetu nie ma... Czyli to samo.

Podłączyłam modem mobilnego internetu z orange. Połączył, internetu nie ma...

Komputer ma Win XP, kartę sieciową Broadcom NetExtreme 57xx Gigabit C.
    Router to TP-LINK TL-WR340G.
    Nie było żadnego antywirusa, jednak wgrałam NODA, żeby sprawdzic czy to nie jakiś wirus. Zeskanował, były jakieś dwa zagrożenia, usunęłam. Antywirus został więc obecnie jest na komputerze.

W załączeniu prt scr z komendy ipconfig/all przy tym nie działającym.

Jak ktoś coś mi podpowie to będę wdzięczna...mój mózg tego nie ogarnia, nie znam się na tych komputerowych sprawach :(

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Załączniki:
    • Brak internetu na stacjonarnym z Win XP, karta Broadcom NetExtreme 57xx prt.jpg (112.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13240395
    ZAZ-y
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Witam.
    IP 192.168.11.24 a Gate jest 192.168.112.54 co przy masce 24 bitowej nie będzie chodzić.
    Pewnie powinno być: IP 192.168.11.24 a brama domyślna 192.168.11.254.
    Zmień i zobacz.
    Opowiedz.
    Pozdrawiam, powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 13240482
    magwiazdka
    Poziom 9  
    Ustawiłam tak jak poleciłeś, jednak nadal nie ma internetu mimo że "Połączono" i że system nie wykrywa problemów z siecią...

A tam teraz wygląda ipconfig/all
    Załączniki:
    • Brak internetu na stacjonarnym z Win XP, karta Broadcom NetExtreme 57xx bez__tytu__u.JPG (70.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 13240737
    ZAZ-y
    Poziom 17  
    Witam.
    Piszesz: "Sieć wykrywa, zasięg jest, internetu nie ma..."
    Pytanie: brak internetu czy brak łączenia się ze stronami www? Należy to ustalić. Zrób ping wp.pl a następnie ping 212.77.100.101, jakie są efekty? Sprawdzić narzędziem tracert dokąd przechodzi. Leczenie na odległość jest dość trudne.
  • #5 13240995
    magwiazdka
    Poziom 9  
    Internet jest, status "połączono", ale nie łaczą się strony www ("nie odnaleziono serwera" - za każdym razem"

Załączam prtScn'y, mam nadzieję że to to miałam zrobić i cokolwiek da się z tego odczytać.
    Załączniki:
    • Brak internetu na stacjonarnym z Win XP, karta Broadcom NetExtreme 57xx mm.JPG (57.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak internetu na stacjonarnym z Win XP, karta Broadcom NetExtreme 57xx ds.JPG (31.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 13241167
    ZAZ-y
    Poziom 17  
    Internet jest.
    W przeglądarce w pasek adresu wpisz http://173.194.70.94 i napisz co się porobiło.
    Na mój rozum to DNS-y nie pracują, wpisz może jakieś inne. Zrób ping na DNS-y, co daje?
  • #7 13241361
    magwiazdka
    Poziom 9  
    Jak wpisałam w przeglądarkę http://173.194.70.94 to nie zadziało się prawie nic - tylko tak "mrygnęła strona", jakby się odświeżyła...
    A jak zrobiłam to samo na komputerze, gdzie jest normalnie i działają strony www, to przerzuciło mnie na google, nie wiem czy to taki miał być efekt.

Nie wiem czy dobrze zrobiłam ping na DNS-y, no ale wrzucam... w razie co, to proszę, pokieruj mnie jak ten ping na DNS-y zrobić, bo moja głowa już tego nie ogarnia :)

Dziękuję za zajęcie moim tematem :)
    Załączniki:
    • Brak internetu na stacjonarnym z Win XP, karta Broadcom NetExtreme 57xx dn.JPG (112.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 13241626
    ZAZ-y
    Poziom 17  
    A nie masz ustawionego jakiegoś proxy server?
    Czy jakiś program pocztowy działa?
    Zapora sieciowa nie blokuje?
    Kiedyś podobne cuda robił mi zły przewód
    Wklej zrzut z przeglądarki dla http://173.194.70.94
    Pingi zrobione poprawnie.
    Uruchom jeszcze komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci i sprawdź wtedy działanie przeglądarek.
  • #9 13243387
    magwiazdka
    Poziom 9  
    Niestety w trybie awaryjnym z obsługą sieci też przeglądarki nie działają :|

Proxy server nie jest ustawiony, nikt się tym nie bawił. Chyba że "samo mogło się zrobić", ale nie wiem jak to sprawdzić...
    Żadem program pocztowy nie działa na tym komputerze.

Zapora sieciowa nie blokuje, jak w ogóle chce wejść w jej ustawienia, to pokazuje komunikat, że nie można wyświetlić ustawień, bo skojarzona usługa nie jest uruchomiona. I pyta czy chcę uruchomić usługę.

a jak wpisuje w przeglądarce http://173.194.70.94 to nic się nie dzieje. mryga, jakby odświeżał stronę. Coś powinno mi się pojawić?

A jeśli coś "fizycznie" się popsuło, jakiś przewód tak jak u Ciebie kiedyś, to jaki np? Mam tu trochę kabli, mogę się pobawić i pozamieniać...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępu do internetu na komputerze stacjonarnym z systemem Windows XP, który korzysta z karty sieciowej Broadcom NetExtreme 57xx. Mimo że komputer jest połączony z routerem, nie może otworzyć stron internetowych, a status połączenia wskazuje "połączono". Użytkownik próbował ręcznie ustawić adres IP oraz podłączyć modem mobilnego internetu, jednak problem nadal występuje. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak zmiana ustawień bramy domyślnej, pingowanie adresów IP oraz sprawdzenie ustawień proxy i zapory sieciowej. Użytkownik nie ma ustawionego proxy, a zapora sieciowa nie blokuje połączenia, jednak nie może uzyskać dostępu do ustawień zapory. Problemy mogą być spowodowane błędnymi ustawieniami DNS lub uszkodzonym przewodem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA