logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak internetu na WinXP SP3 przez TP-LINK W8901G, karta WN722N, DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET

savato 07 Paź 2014 17:01 7026 40
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego komputer połączony przez Wi‑Fi z TP-LINK W8901G nie ma internetu, mimo że sieć jest widoczna i działa na innych sieciach?

Problem wynika najpewniej z tego, że router nie zestawia połączenia z Netią — na zrzutach jest tryb bridge mode i brak zewnętrznego IP/bramy, więc samo wpisywanie DNS-ów w komputerze nic nie da [#14028824][#14031074] Ustaw w zakładce INTERNET połączenie PPPoA VC-MUX albo PPPoE LLC zależnie od linii, wyłącz autodetect, wpisz VPI/VCI = 0/35 dla łącza TP/Orange i podaj poprawny login oraz hasło od Netii [#14028824][#14031381] Po zapisaniu i restarcie w statusie routera muszą pojawić się „numerki” WAN; jeśli ich nie ma, konfiguracja linii albo dane logowania są nadal złe [#14028824][#14031074] Dodatkowo sprawdź, czy router działa poprawnie w trybie b/g, bo karta WN722N może być ustawiona na n/b/g [#14027664]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 14022630
    savato
    Poziom 9  
    Jak w temacie. Próbowałem już wszystkich sztuczek jakie udało mi się znaleźć.
    Nie wiem co dalej.
    -system to winXP service Pack 3, świeża instalacja, wszystkie sterowniki są
    - router to TP-LINK W8901G
    - karta bezprzewodowa TP-LINk WN 722N

Moja sieć wykrywana jest bez problemu, sygnal bardzo mocny, łapię jeszcze dwie sieci od sąsiadów, w tym jedna nie zabezpieczona; będąc podłączony do mojej sieci nie mogę otworzyc żadnej strony w internecie (w google chrom pojawia się komunikat DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET), gdy podłączam się do tej nie zabezpieczonej sieci sąsiada - strony się otwierają! Router resetowany/przeinstalowywany wielokrotnie. Czy w nim jest problem? Komputer udostępniający internet jest na win7
    Co jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 14022744
    merg
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Wpisz recznie dnsy i sprawdz czy zadziała być może jest filtrowanie po MAC adresie za mało danych napisałeś aby coś doradzić skad internet jaka sięć itd
  • #3 14022751
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Wykonaj w cmd: netsh winsock reset
    jako admin +reset.
  • #4 14023469
    savato
    Poziom 9  
    DNS-y wpisane ręcznie -te od dostawcy internetu Netii - nie działa. Skock Reset tez nie działa.
    To filtrowanie adresów to gdzie sprawdzić? Przeglądam ustawienia routera ale nic podobnego nie widzę.
  • #5 14023484
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 488
    wpisz w adres 212.77.100.101 daj enter i sprawdź czy połączysz się z wirtualną polską.
    Jeżeli tak to znaczy że brak namiarów na serwer dns

Sprawdź w ustawieniach czy router łapie ci jakiś serwer DNS (Network/wan/primary DNS)
    Jeżeli nie to wpisz adres jakiegokolwiek serwera DNS z ręki zatwierdź i tyle.

Kto ci dostarcza internet?

Dodane po czasie
    ----------------------------------
    A router wogóle łączy ci się z netią ? Wpisałeś usera i hasło ustrawiłeś odpowiednie parametry pracy łącza?

Konfiguracja Szybkiego Internetu Netii na linii TP SA.

Encapsulation wybieramy: PPPoE LLC (gdy jest to usługa po Tele2) lub PPPoA VC-Mux (gdy jest to usługa na łączu TP SA).
    Autodetect zmieniamy na Disable i wpisujemy ręcznie: VPI=0, VCI=35.
    DSL Modulation pozostawiamy na Multimode, jeżeli wystąpią jakieś problemy możemy ustawić G.dmt lub G.lite.
    Username to nasza nazwa użytkownika, np.: xcsasds(_at_)net24.com.pl
    Password to nasze hasło do usługi dostępu do internetu.

Uwaga: W polach Username i Password ważne jest rozróżnienie małych i wielkich liter!
    Zaznaczamy opcję Keep Alive: Redial period 30 seconds - powoduje to utrzymanie połączenia z internetem non stop.

Konfiguracja Szybkiego Internetu Netii na lini Netii.

Encapsulation wybieramy: PPPoE LLC.
    Autodetect zmień na Disable i wpisz ręcznie: VPI=8, VCI=35.
    DSL Modulation pozostaw na Multimode, jeśli wystąpią problemy z połączeniem zalecane jest ustawienie G.lite.
    Username to nazwa użytkownika dla Szybkiego Internetu Netii.
    Password to hasło do usługi Szybki Internet Netii.
  • REKLAMA
  • #6 14023502
    savato
    Poziom 9  
    Internet - jak podałem wyżej - jest od Netii. Filtrowanie adresów MAC w routerze jest wyłączone.
    Sprawdzę propozycje marka003 - dam znać co i jak.

Dzięki wszystkim za odzew.
  • #7 14023505
    safbot1st
    Poziom 43  
    savato napisał:
    To filtrowanie adresów to gdzie sprawdzić? Przeglądam ustawienia routera ale nic podobnego nie widzę.

Na pewno jest - pewnie w advanced->network filtering.
    Ale takiego komunikatu nie daje karta poza "pulą MAC" - po prostu wyświetla "nie można załadować strony".
  • #8 14023514
    marek003
    Poziom 40  
    Jeżeli ma połączenie z ruterem (może go ustawiać w menu) [192.168.1.1] to wszystko gra Kłopot jest między routerem a internetem.

Zerknij bo dodałem do mojego poprzedniego postu info na temat konfiguracji routera, a nie chcę się powtarzać.

Podaj jak masz fizycznie podłączony internet od gniazdka telefonicznego. Bo może rozmawiamy jak gęś z prosięciem. to wogóle kiedyś działało.
  • REKLAMA
  • #9 14025061
    savato
    Poziom 9  
    Trochę zamotałem, więc wyjaśnię:
    Oba komputery to stacjonarki. Ten, do którego podpięty jest router - po kablu - internet ma. Internet jest od Netii puszczony standardowo po kablu telefonicznym TPSA-y. Działa to już lata i nic tam nigdy nie było zmieniane. Ten drugi, który przez wi-fi łączy się z routerem internetu nie ma, ale sieć rozpoznaje (siła sygnału - "znakomita"). Jak już wspomniałem, gdy podłączę się do niezabezp. sieci sąsiada - internet mam, więc co jest?
    Pokombinuję z DNS-ami w routerze

hej!
  • #10 14025087
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Dla próby skonfiguruj na ruterze wi-fi niezabezpiczoną bez szyfrowania i sprawdź.
    Pozdrawiam.
  • #11 14025088
    widmot
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    To że jesteś połączony z routerem nie oznacza ze musisz mieć od razu neta proponuje użyć dowolnej dystrybucji Linuxa w trybie live cd i sprawdzić czy masz neta jak nie to coś z sprzętem jak tak to coś z Windowsem
  • #12 14025093
    linuks
    Spec od komputerów
    widmot napisał:
    To że jesteś połączony z routerem nie oznacza ze musisz mieć od razu neta proponuje użyć dowolnej dystrybucji Linuxa w trybie live cd i sprawdzić czy masz neta jak nie to coś z sprzętem jak tak to coś z Windowsem

Przecież napisał, że łączy się bez problemów z Wi-Fi sąsiada.
  • #14 14025259
    savato
    Poziom 9  
    Na razie efektów - zero

Soft od routera jest oryginalny, ale cos z nim (routerem albo softem) musi byc nie tak, bo komp. przez router sąsiada ma internet a przez mój nie. Zadna zmiana ustawien w nim nie daje efektów :cry:
  • #15 14025281
    linuks
    Spec od komputerów
    We własnej sieci niezabezpieczonej też nie ma netu ?
  • #16 14025322
    widmot
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Proponuje aktualizacje softu do najnowszego sterowników do karty też sprawdzenie czy inne urządzenie da radę skorzystać z neta za pomocą tego routera jak nie będzie efektu to tylko pozostaje reset do ustawień fabrycznych ustawienie tylko tego co trzeba i sprawdzenie.
  • #17 14025347
    marek003
    Poziom 40  
    Możesz wejść do ustawień routera przez wifi? (192.168.1.1)

Widzi pliki udostępnione na drugim kompie?

Sprawdź w routerze czy nie masz włączone izolacji klienta, ograniczeń czasowych (schedule)

Wejdź w wireles status czy roter ci widzi
    Wyłącz parent control,
    wyłącz Bandwidth control
    sprawdz ustawienia firewall routera

Kurcze - ciężko tak na ślepo radzić.
  • #18 14025651
    savato
    Poziom 9  
    Mogę wejść przez wi-fi do routera z komputera, w którym brak internetu!
    Nie znajduję takich opcji jak Parent control i bandwith control. Czy ustawię firewalla na disabled bądź enabled - żadnych zmian, internetu brak.
  • #20 14025909
    marek003
    Poziom 40  
    Sprawdzałeś opcję z pominięciem dns (choć słabo to widzę)?
    Wpisz w komp z wifi w adres internetowy przeglądarki nr 212.77.100.101 (wirtualna Polska) i sprawdź czy możesz się połączyć.

Na stronach TPlinka nie ma emulatora twojego routera i ciężko coś doradzić.
    Możesz przesłać fotkę/"skrin" głównego ekrany menu routera ??
  • #21 14025950
    savato
    Poziom 9  
    IP wirtualnej polski już wpisywałem (IE iChrome) - nie łączy się. Pingi też tam nie dochodzą, ale do routera - tak.
    Bez DNS-ów? - próbowałem - bez efektu.
    Podeślę screeny - może będzie bardziej pomocne niż moje opowieści.

hej!
  • #22 14026007
    marek003
    Poziom 40  
    Jeżeli po samym IP (bez dns) się nie łączy to znaczy że kłopot jest między przyzwoleniem wifi do internetu.
    Szukał bym jakiś ograniczeń wifi.

Resetowałeś już router? Ktoś wspominał o wersji firmware - czy masz aktualną?
    Przy czym zanim to zrobisz (reset/nowe firmware) bądż pewny jak ustawić parametry łącza (poza tym user i hasło) bo to zostanie zresetowane i trzeba będzie ustawić by router się łączył z netią.
  • #23 14026568
    safbot1st
    Poziom 43  
    Hej! Przy całkowitym wyłączeniu szyfrowania wi-fi ten sam problem?
  • REKLAMA
  • #24 14027585
    savato
    Poziom 9  
    W załączniku printscreen zakładki WIRELESS z routera, który nie chce "otworzyć" się na internet.
    Załączniki:
    • ustawienia_WIRELESS.PNG (52.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #25 14027629
    linuks
    Spec od komputerów
    Odłącz kabel i zostaw samo WiFi i zrestartuj router. Mam taki sam router i żadnych problemów.
    Ustawienia z mojego routera.
    Brak internetu na WinXP SP3 przez TP-LINK W8901G, karta WN722N, DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET
    Jedynie co mi przychodzi do głowy to konflikt IP komputera po kablu z tym pod WiFi.
  • #26 14027664
    safbot1st
    Poziom 43  
    Z tego. co widzę router działa jedynie w trybach b i g, karta w n,g i b. Próbowałeś przestawić kartę z n/b/g na b/g?
  • #27 14027679
    linuks
    Spec od komputerów
    U mnie na starym (sprzed kilku lat) firmware działa.
    Pozdrawiam.
  • #28 14027713
    savato
    Poziom 9  
    W załączniku podsyłam jeszcze ustawienia z zakładek INTERNET i LAN.
    Załączniki:
    • Lan.PNG (41.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Internet.PNG (36.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 14027739
    linuks
    Spec od komputerów
    Wpisz DNS do rutera. Laptop jest po wifi podłączony.
    Podaj zakładkę internet ze skonfigurowanym netem
    To co zamieściłeś nie daje żadnej informacji.
    U mnie jest neostrada. Dla netii na kablach tp są inne parametry i na kablach netii też inne.
    Pozdrawiam
  • #30 14028163
    savato
    Poziom 9  
    próba wpisania DNS-ów kończy sie tak: "adress IP is empty or wrong format" (załącznik)

A może tu trzeba cos pozmieniać?:
    Załączniki:
    • Internet.PNG (56.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • b____d_.PNG (53.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dostępu do internetu na komputerze z systemem Windows XP SP3, który łączy się z routerem TP-LINK W8901G za pomocą karty TP-LINK WN722N. Mimo silnego sygnału sieci, przeglądarka wyświetla komunikat DNS_PROBE_FINISHED_NO_INTERNET. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym ręcznego wpisywania DNS-ów oraz resetowania routera, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień routera, w tym trybu pracy (PPPoE/PPPoA), filtrowania MAC, oraz aktualizacji oprogramowania. Wskazują również na konieczność poprawnej konfiguracji połączenia z dostawcą internetu (Netia) oraz na możliwość konfliktu IP. Użytkownik potwierdza, że internet działa na komputerze podłączonym kablem, ale nie na urządzeniu łączącym się przez Wi-Fi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA